Najučinkovitejše vaje za trebušne mišice

Najučinkovitejše vaje za trebušne mišice (foto: Profimedia) Profimedia
31. 1. 2017

Sodeč po izsledkih znanosti.

Dan nam ne ponuja neomejene količine prostih ur, ki bi jih lahko izkoristili za vadbo, obisk zanimivega dogodka in družabno življenje. Zato moramo, ko se odpravimo v telovadnico, čas kar najbolje izkoristiti.

Na srečo je nedavna raziskava, objavljena v reviji Physical Therapy, razkrila najboljše in najučinkovitejše načine, kako krepiti mišice jedra.

Udeležencem raziskave so po trebušnih mišicah namestili elektrode, s katerimi so merili mišično aktivnost, ti pa so morali nato izvajati 10 različnih vaj za trebušne mišice, med drugim trebušnjake, vaje z veliko žogo in različne variacije deske. Tako so raziskovalci videli, pri katerih gibih je bilo največ mišic v jedru tudi najučinkovitejših.

Rezultat?

Najboljša vaja za jedro je ... pozor ... intenzivno plankanje!

Izsledki študije so pokazali, da je za trebušne mišice še posebej učinkovita vaja deska v ležečem položaju (kar pomeni običajni položaj za sklece), pri čemer stopala niso na tleh, ampak na veliki žogi. Medtem ko na žogi ohranjate ravnotežje, z izmenjajočim dvigovanjem nog raztegujte boke.

Če bi radi določene predele trebušnih mišic še posebej okrepili, so tudi na tem področju raziskovalci prišli do zanimivih odkritij: če bi se radi osredotočili na zgornje in spodnje trebušne mišice, so trebušnjaki z upognjenimi koleni najučinkovitejši.

Če želite ožji pas, pa vam raziskovalci priporočajo desko z nogami na žogi, pri čemer morate dvigovati eno nogo, stranske trebušnjake na žogi z nogami, iztegnjenimi na tla, ali pa se držite običajne stranske deske.

Seveda mi navijamo, da kljub vsemu vključite še kakšno vajo in se ne osredotočate zgolj na slednje.

Poskusite: 1 super vaja za čvrst trebušček

Lahko pa se lotite naslednjega izziva: 1 vaja, 28 dni, novo telo!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri