Fitnes trendi: Kaj je letos popularno?

Fitnes trendi: Kaj je letos popularno? (foto: profimedia) profimedia
20. 2. 2019

Katere vadbe in kakšna oprema nas bo tokrat najbolj prepričala?

Ko gre za redno gibanje, morate na prvo mesto postaviti sebe in aktivnosti prilagoditi glede na svoje zmožnosti. Izberite raznolike vadbe, da boste lahko napredovali na vseh področij in spremljajte, kako se odziva vaše telo. Malce za zabavo pa so tu letošnji najbolj popularni trendi v fitnesu. Ste kakšnega prevzeli tudi vi?

  • Radi imamo tehnologijo …

… kar ni nič novega, vendar sedaj ne sme manjkati niti pri športu. Ozrite se okrog sebe in preštejte vse, ki nosijo športne ure, uporabljajo merilnik srčnega utripa in podobne pripomočke med treningi. Nabralo se jih bo kar veliko.

Zakaj je tehnologija v športu postala priljubljena?

Ker omogoča, da si sami nastavite športne cilje glede na svoje potrebe in spodbudi, da naredite kakšen korak več, zdržite nekaj dodatnih minut treninga in opazujete napredek. Vse to vas žene naprej tudi v slabih dneh, ko se vam ne ljubi na trening. Če ste razmišljali o nakupu česa podobnega, boste verjetno denar dobro vložili.

  • Obiskujemo skupinske vadbe

Raznolikost skupinskih vadb se je povečala, zato prav vsak lahko najde nekaj zase. Če jih spremljate podrobno, lahko ujamete tudi različne akcije, s katerimi privarčujete nekaj denarja.

Telovadba v skupini je drugačna od individualne, saj vas obkrožajo ljudje s podobno miselnostjo in občutite pripadnost skupini. Prav tako boste verjetneje stisnili zobe in naredili nekaj ponovitev več, ker ste v spodbudnem okolju. Bonus so trenerji, ki skrbijo za varnost na vadbi in za pravilno izvajanje vaj, poleg tega priskrbijo vse potrebne pripomočke.

  • Visoko intenzivna vadba ni več nekaj strašnega

Zaradi hitrega življenjskega tempa in pomanjkanja časa se radi udeležimo HIIT vadbe, saj se spotimo v pol ure, učinek pa je podoben, kot če bi trenirali celo uro. Zdrav življenjski slog je postal priljubljen med zvezdniki in posledično tudi med drugimi ljudmi, zato ne želimo zanemariti športa, kljub temu da ga komaj stlačimo v urnik.

Če visoko intenzivnega treninga še niste preizkusili, pa se boste opogumili, je tu nekaj primerov za začetnike, ki jih seveda prilagodite sebi:

sprint in tek: najbolje bi bilo, da bi tekli zunaj, saj lahko učinkoviteje prilagajate hitrost kot na tekaški stezi. Eno minuto sprintajte na vso moč, nato dve minuti lahkotno tecite. Interval ponovite vsaj trikrat, vendar za prvič ne pretiravajte.

skok iz počepa in izpadni korak: vse skupaj naj traja 10 minut. 30 sekund izvajajte skok s počepom (spustite se v globok počep, sonožno skočite in pristanite v počepu). Nato se eno minuto raztegujte z izpadnimi koraki ter nadaljujte s skoki in počepi.

sklece in hoja: vse skupaj izvajajte 10 minut. Če ne morete izvajati pravilnih sklec, kolena položite na tla ali sklece izvajajte na višji podlagi kot je klop. 30 sekund v hitrem tempu izvajajte pravilne sklece, nato 1 minuto hodite v počasnem tempu.

  • Iskanje strokovne pomoči

Kaj bi storili, če bi prvič vstopili v fitnes in bi poznali le nekaj od kopice naprav za šport? Veliko ljudi se odloča za najem trenerja, tudi če le za nekaj začetnih ur. Ta pokaže, kako se uporabljajo naprave v fitnesu, sestavi trening in poda še kakšen uporaben nasvet.

Težava je običajno denar, saj individualna vadba pod budnim očesom trenerja ni poceni. Vsaj tako smo prepričani. Vendar se ga splača vložiti, še posebej, če ste začetnik ali se nikoli niste posvečali izvedbi vaj. Izognili se boste začetnim napakam in se naučili pravilnih gibov, potem pa lahko nadaljujete sami.