Kako se pripravite na vadbo, je enako pomembno kot sama vadba

Kako se pripravite na vadbo, je enako pomembno kot sama vadba (foto: profimedia) profimedia
24. 2. 2020

Načrtovanje, predvidevanje in izboljšave, ki jih naredite pred in po vadbi, niso nič manj pomembne kot čas, ko dejansko telovadite. 

Če ste se kdaj lotili vadbe brez konkretnih ciljev, pravega namena in kar tako za zabavo, veste, da se je vse skupaj končalo hitro in prav zares niste dosegli ničesar. Zato je tukaj nekaj preprostih izboljšav, ki jih lahko naredite za učinkovitost treninga. 

Pazite pri prigrizkih in obrokih

Hrana pomaga ali spodkoplje napredek treningov, zato je pomembno, da načrtovanju obrokov in prigrizkov posvetite nekaj časa. Na žalost ni jedilnika, ki bi ustrezal vsem, zato boste morali sami eksperimentirati in spremljati odzive telesa, da ugotovite, kaj vam ustreza. 

Lahko se držite splošnih smernic (npr. izogibanje vlakninam tik pred treningom in velika porcija vlaknin za zajtrk), predvsem pa se izogibajte sladkim prigrizkom in procesirani hrani, ki bo naredila veliko škode vaši vadbi. 

Preverite slasten recept: Proteinske ploščice iz 3 sestavin

Ogrevanje naj pospeši utrip

Ko govorimo o ogrevanju, vam verjetno na pamet padejo vaje kot je predklon, vendar morda ne bodo ravno učinkovite za vašo vadbo. Namesto, da skušate raztegniti še “mrzle” mišice, pospešite srčni utrip. 

Pred treningom za moč na primer naredite nekaj kardio ogrevanja, kot je tek, poskoki, vožnja sobnega kolesa … Enako naredite pred kardio treningi. 

Pametno uporabite telefon

Telefon je lahko zelo uporaben pri telovadbi, lahko pa moti vašo pozornost. Vse je odvisno od tega, kako ga uporabite. 

Če na primer služi predvajanju glasbe, ki narekuje ritem in vas motivira predvsem pri koncu, ko ste že brez moči, naj bo obvezen del vaše opreme. Nastavite lahko tudi alarme, da ne pozabite na odmor za vodo. 

Doma ali v omarici pa naj mobinik ostane, če se ne morete upreti brskanju po omrežjih, odgovarjanju na sporočila in objavljanju fotografij iz telovadnice ali narave. 

Kakorkoli pa je vadba čas, da se vsaj enkrat v dnevu odklopite od elektronskih naprav in se v celoti posvetite sebi. 

Vedno vedite, ZAKAJ to počnete

Verjetno že dobro veste, da si morate pri vadbi vedno zastaviti jasne cilje, določite pa tudi manjše in spremljajte vse dejavnike. Ko vam bo težko narediti nekaj zadnjih ponovitev ali preteči dodaten kilometer, se spomnite, kako dobro se počutite med vadbo. Opazujte, kako se spreminja vaše telo in se mišice oblikujejo. Kljukajte manjše cilje, kar vam bo dalo motivacije in zadovoljstva. Včasih vadite tudi tako, da se odpravite na hrib, plezate na goro, se zapeljete s kajakom ali kolesom … In se nagradite z razgledom na čudovito naravo.