Vse to osebni trener opazi takoj, ko prestopite prag telovadnice

Vse to osebni trener opazi takoj, ko prestopite prag telovadnice (foto: Profimedia) Profimedia
17. 9. 2023

Včasih se zdi, da osebni trenerji berejo misli. Ste že imeli takšen občutek? 

Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste prišli v telovadnico in je trener z enim pogledom znal oceniti, v kakšni pripravljenosti ste in ali ste upoštevali njegove nasvete? Ne, ni jasnoviden, drži pa, da takoj opazi kar nekaj stvari. 

Kaj osebni trenerji opazijo takoj, ko pridete v telovadnico?

Ne bojte se, vse kar opazijo, je dobro za vas, saj vam lažje pomagajo do ciljev. 

Vaša drža

Svoje drže morda niti ne opazite, ali pa vas preseneti odsev v ogledalu, ko ugotovite, da rame potiskate naprej, imate hrbet upognjen v grbo ... Drža pove veliko o vas, o poškodbah, delu, starosti, načinu življenja ... Če na primer veliko sedite ali imate sedeče delo, boste zelo verjetno glavo držali bolj naprej, ramena bodo sključena, medenica je lahko pomaknjena naprej. Ko težav dlje časa ne odpravite ali jih niti ne opazite, lahko to privede do šibkih mišic, neravnovesja mišic, nefunkcionalnih sklepov, pomanjkanja mobilnosti ...

Vaš trener bo to takoj opazil in prilagodil vadbo tako, da bo drža počasi postala pravilnejša. Če boste dovolj vztrajni, bodo izginile bolečine, povezane s tem problemom. 

Razpoloženje

Bodimo iskreni: nismo vedno najbolj motivirani in najboljše volje, ko je na vrsti vadba. Pa vseeno gremo. Trener bo takoj ob prihodu ocenil, kako se počutite, da bo lahko vadbo prilagodil tako, da ostanete osredotočeni in se boste vrnili tudi naslednjič. 

Cilj bi moral biti, oblikovati program, h kateremu se boste hoteli vračati tudi na slabe dni in vas bo dovolj navdihoval, da ne izgubite motivacije. Kadar niste več zainteresirani za gibanje in bi radi odnehali, bi moral trener to hitro opaziti. 

Mobilnost

Tako kot drža, tudi mobilnost pove veliko o vas. Kakšna je vaša hoja, se zlahka usedete na tla, ali morate paziti na vsak gib? Za boljši vpogled vam bo trener dal nekaj vaj mobilnosti in opazoval, kako jih izvajate. Vedno je potrebno vzpostaviti močno osnovo, pri kateri igra mobilnost veliko vlogo. Zato bo s tem pridobil izhodišča za vaše vadbe. 

Ravnotežje

Ko izvajate vaje, morate uskladiti kar nekaj stvari, tudi vid, vestibularni in somatosenzorični sistem. Če kaj ne deluje pravilno, imate lahko težave z ravnotežjem, kar bo pri trenerju takoj prižgalo rdečo luč in mu povedalo, da potrebujete več vaj za izboljšanje ravnotežja. Ne skrbite, vse se da izboljšati in okrepiti, veliko pa boste pripomogli s tem, da trenerju tudi sami poveste, s čim imate največ težav in dosledno izvajate vaje, ki vam jih bo naložil. 

Dihanje

Če je trener pozoren, lahko že iz pogovora ugotovi, ali imate v osnovi kakšne težave z dihanjem, ki jih je potrebno odpraviti. Ali dihate skozi usta ali nos? Dihate samo s prsnim košem, ali "iz trebuha"? Na dolgi rok se lahko razvijejo težave z dihanjem, kar bo trener znal prepečiti. Poslušajte njegove nasvete za dihanje med vajami, čeprav ne bo lahko. Sčasoma boste postali boljši in ne bo vas več opozarjal na pravilno dihanje med gibanjem, vi pa se lahko izognete mnogim težavam. 

Vir: The Healthy

Prisluhnite aktivni podkastu! 

V tokratni epizodi prve sezone našega podkasta je z nami Janja Kogovšek, mag. prehrane, ki se ukvarja s prehranskim svetovanjem, deluje pa tudi pod Instagram profilom Nutrika.