Priročnik za začetnike: kako naj postanem fit?

Priročnik za začetnike: kako naj postanem fit? (foto: profimedia) profimedia
19. 11. 2021

Kje bi sploh začeli in česa se najprej lotili? Kaj sploh pomeni biti "fit"?

Najprej naj vam čestitamo, da ste se odločili malce spremeniti svoj življenjski slog, da bo bolje podpiral vaše zdravje. Enotne definicije, kaj pomeni biti fit, žal nimamo, to boste morali določiti sami. Naj bo nekakšen glavni cilj in vaše vodilo pri vsem, kar boste delali, da bi postali oseba, kot si jo zamišljate. 

Zato je v prvi vrsti pomembno, da je "fit" življenjski slog sploh dosegljiv in da ga boste lahko živeli vedno. V našem uredništvu na primer lahko potrdimo, da brez slaščic ne moremo živeti, lahko pa poiščemo ravnovesje med zdravo in manj zdravo hrano ter se potrudimo, da so sladice kar se da zdrave in pripravljene doma. 

Tu je še nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo, da uresničite svojo željo: 

Najdite navdih 

Ko se boste spraševali, zakaj to sploh počnete, imejte dobre razloge! Sestavite motivacijsko tablo, prilepite na vidno mesto vaše najljubše citate, obdajte se s fotografijami vaše družine, če ste se zaradi njih odločili za bolj zdrav slog ... 

Preden se lotite katerekoli navade, poskrbite za veliko mero motivacije, ki vas bo spravila nazaj na pravo pot, ko iztirite. 

Preverite to motivacijsko zgodbo: "Želela sem manj kot minuto," pravi 105-letna tekačica, ki je postavila svetovni rekord v teku na 100 metrov 

Pospravite kuhinjo

Ne, ne ciljamo na umazano posodo, ampak na kuhinjske omarice. Kaj se skriva v njih? Imate poseben predal samo za sladkarije? (Vsi ga imamo!)

Če ste se odločili, da bo del vašega načrta tudi prehrana, poskrbite, da bosta kuhinja in hladilnik podpirala vaše odločitve. Naj damo primer: Zadali ste si, da za začetek omejite vnos sladkorja - sladkarij, sladkih pijač, drugih slaščic. Poskrbite, da tega ne bo v vaši kuhinji, oziroma si pustite samo eno čokolado, ki jo boste lahko pojedli čez cel teden, ali ko se boste pač nagradili. 

Vedno poskrbite tudi, da bo v kuhinji na razpolago dovolj sadja, zelenjave, oreščkov in drugih zdravih prigrizkov. 

Vadbe se lotite premišljeno

Žal ne gre tako, da se danes odločite, da boste postali tekači in že jutri pretečete 10 km. Ali telovadite 4-krat tedensko, dvigujete uteži, kolesarite ... 

Ko v svojo rutino uvajate novo obliko gibanja, poskrbite, da bo le-ta:

  • varna,
  • primerna vaši starosti,
  • upoštevajte svoje fizične sposobnosti,
  • poslušajte svoje telo in
  • si vzemite dovolj časa za okrevanje. 

Priporočamo, da se vsaj prvih korakov lotite s z osebnim trenerjem, ki bo ocenil vašo pripravljenost in vam pomagal do kondicije. 

Kratek namig: VAJA: V službi do takojšnjega miru

Načrtujte mesec in teden

Da boste svoje namere zares uresničili, naredite načrt za cel teden in podrobnejši načrt po tednih. Pri tem je pomembno, da ne načrtujete prevelikih korakov, ampak rajši več manjših. Bodite potrpežljivi. 

Ne pozabite tudi za trenutke, ko se boste lahko sprostili, pojedli kakšen košček čokolade, samo uživali v mirnem popoldnevu ... Svojega urnika ne napolnite preveč in ne stremite k popolnosti - te še nihče ni dosegel. Potrudite se, vendar bodite realni in se občasno pocrkljajte.