Izognite se športnim poškodbam

Izognite se športnim poškodbam (foto: Lars Borges / Stone+) Lars Borges / Stone+
18. 10. 2013

Fitnes bi moral vaše telo okrepiti, mu dati novega poleta, ne pa ga uničiti. Najbolj nadležne poškodbe nastanejo zaradi napetosti, pritiska ali drgnjenja. Spremenite svoj pristop do vadbe in se poskušajte držati spodnjih nasvetov.

Pekoče oči zaradi plavanja

Vzrok: Čeprav ste si plavalna očala vakuumsko prilepili na zrkla, se v bazenu med obrati lahko prikrade vanje klorirana voda.

Rešitev: Preden se z nogama odrinete od zidu, privijte iztegnjeni roki k ušesom in izvedite obrat tako, da ga začnete z glavo. To naj bi ustvarilo luknjo v vodi, skozi katero bo zaplulo vaše telo, pravijo trenerji plavanja.

Poleg tega boste s tem zmanjšali pot obrata, plavalna očala pa bodo ostala tesno ob betici.

Boleč vrat zaradi vaj na drogu

Vzrok: Kovinski drog v kombinaciji z utežmi, ki visijo na njem, pritiska na vrat in vratna vretenca. Še slabše je, če ni oblazinjen.

Rešitev: Spustite drog za dva do tri centimetre nižje kot običajno in s tem preprečite, da bi vsakokrat zadeli ob izboklino vretenca. Če drog ni oblazin­­­jen, ovijte okoli njega brisačo, s čimer se boste izognili bolečinam ob spuščanju. Če vas kljub temu boli, izvajajte vaje za ramena z ročkami.

Boleče dlani po dvigih

Vzrok: Debela koža na dlani, tik pod prsti, se zagozdi pod pri­­­tiskom droga in vas ščiplje in riba med vsakim prenosom teže.

Rešitev: Da bi se temu izog­­­­nili, obrnite dlan n­avzgor in tako po­­­­tisnite mesnat predel navzdol, da vas ne bo motil med izvajanjem.

Pravilno primite drog: naslonite se nanj s predelom med prsti in dlanjo, nato pa ovijte prste okoli ročke. Proti drgnjenju in ščipanju pomaga tudi, če si omislite rokavice.

Krvavi členki med boksom

Vzrok: Dobri boksarji udarjajo hitro in pogosto. A koža se ne utrdi tako hitro kot mišice, saj je manj odporna proti udarcem, še posebej na členkih.

Rešitev: Členki bodo vzdržljivejši, če boste udarjali vrečo močneje, a krajši čas. Če po navadi boksate s 50-odstotno močjo vsaj tri minute, skrajšajte ta čas na vsega eno minuto, udarjaj­­­­te pa na pol­­­­no. Tako trenirajte, dokler ne boste začutili, da členki lahko prenesejo daljši trening.

Žuljavi palci med tenisom

Vzrok: Nagravžne mehurje, polne tekočine, ste si prislužili s tem, ko ste premočno držali teniški lopar in povečali trenje med dlanjo in ovojem ročaja.

Rešitev: Sprostite roko. Presenečeni boste, s kakšno povečano hitrostjo boste začeli udarjati, pa še bolečine po treningu bodo izginile. Kmalu boste lahko tudi pogosteje igrali prave maratone, saj bo vaša koža postala veliko bolj trpežna in vam ne bo težko držati loparja v roki več kot le set ali dva.

Odrgnine pri mrtvem dvigu

Vzrok: Tisti grobo narez­ljani del droga se drgne ob noge med dvigovanjem uteži, posledica pa so odrg­nine in boleče noge.

Rešitev: Pred dvigom se postavite tako, da bodo vaša ramena gledala naprej čez drog, lopatice pa bodo naravnost nad njim. Tako uteži ne boste potegnili naravnost v goleni, dvig pa bo zaradi tega tudi varnejši in pravilno izveden.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri