Gremo na kolo Promocijsko sporočilo

Že poznate to rajsko deželo, kjer lahko jeseni doživite pravo gastronomsko pravljico? Če ne, jo spoznajte zdaj

3. 10. 2023
Deli
Že poznate to rajsko deželo, kjer lahko jeseni doživite pravo gastronomsko pravljico? Če ne, jo spoznajte zdaj (foto: PROMO)
PROMO

Gre za področje blizu Sloveniji, ki ni le najbolj zelena regija na Hrvaškem, ki je prejela certifikat zelene destinacije za vsa svoja prizadevanja za trajnostni turizem, temveč je tudi destinacija odličnih kulinaričnih okusov in bogate vinske tradicije.

To je Medžimurje, najmanjša vinska regija na skrajnem severu Hrvaške, ki jo sestavljajo mali griči z zaobljenimi vrhovi, vijugaste poti, idilične vasice in skrbno negovane trte.

Raj za ljubitelje vin

Po Medžimurju se razprostira več kot tisoč hektarjev vinogradov. Da okusite žlahtno kapljico vseh sort, tako bela kot rdeča vina (prednjačijo sauvignon, zeleni silvanec, sivi pinot, renski rizling, rumeni muškat in seveda pušipel, kralj medžimurskih vinskih sort), vas skrbno načrtovana vinska pot vodi prek 30 prekrasno urejenih vinskih kleti. Družinski vinogradi so obdelovani z veliko strasti, kar se občuti v aromi vin, katerih vrednost potrjujejo najpomembnejša svetovna priznanja. 

Medžimurska vinska cesta je s 35 osvojenimi Decanterjevimi nagradami dve leti zaporedoma največkrat nagrajena vinska cesta v Evropi na hektar vinogradov, medtem ko medžimurski vinarji dosegajo odlične rezultate na prestižnih mednarodnih vinskih tekmovanjih.

PROMO

Seveda pa sledenje vinski poti pomeni tudi obiskovanje različnih restavracij s tradicionalnimi specialitetami, da se izkušnja izpopolni v nepozabno vinsko-kulinarično doživetje.

Nebesa za ljubitelje kulinarike

Ne le na vina, Medžimurci so lahko upravičeno ponosni tudi na svojo kulinariko, saj je to dežela edinstvenega bučnega olja, mesa ''z tiblice'', rečnega ostriža in medžimurske gibanice, ki jih pripravljajo po avtohtonih in tudi novih receptih ter ponujajo v ambientalnih gostilnah in restavracijah ter kmečkih turizmih. 

Medžimursko kuhinjo prežema več značilnosti. Zaradi lege medžimurske lonce namreč polnijo tudi vplivi Slovenije, Madžarske in Avstrije. Tradicionalne jedi so pripravljene predvsem iz mleka, suhega mesa in obilo zelenjave (fižol, krompir, zelje), glavni imenovalec njihovih specialitet so kisla smetana, meso in ajda. Značilne mesne jedi so svinjina, perutnina ter divjačina in pa rečne ribe, ki jih pečejo, pomočene v koruzni moki. Najbolj prepoznana sladica je seveda medžimurska gibanica, ki je s prekmursko gibanico tesno v sorodu, razlikuje ju le vrstni red plasti.

PROMO

Nekatere medžimurske restavracije se lahko pohvalijo s prestižno oznako Međimurski Gurman, ki zagotavlja višje standarde znanja in priprave hrane, premišljene menije in vinske karte ter odnos do gosta, poleg tega pa tudi neoporečen ambient.

Osvojena elitna nagrada EDEN (Evropska destinacija odličnosti na področju enogastronomije) je najbolj pristno povabilo v raj ''med dvema vodama''. 

Povezava s trajnostjo

Ekologija in trajnost sta prioriteti, s katerima Medžimurje zagotavlja popolno turistično izkušnjo. Povezava med Medžimurci in ekologijo ni znana le na evropski, ampak tudi na svetovni ravni, saj je bila medžimurska županija prva na Hrvaškem povabljena v članstvo svetovnega združenja za promocijo trajnostnega kmetijstva. V tem duhu se v Medžimurju poje in popije 70 odstotkov domačih proizvodov, gastronomska kultura pa je tudi zato na tako visoki ravni. 

PROMO