Joga za hormonsko ravnovesje

Joga za hormonsko ravnovesje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
28. 2. 2012

Po 35. letu starosti začne raven ženskih hormonov v telesu počasi upadati, kar v življenje ženske prinese mnoge težave in bolezenske znake. Težave s hormonskim neravnovesjem imajo pogosto tudi mlade ženske. Jogijska terapija ponuja naraven, holističen pristop k odpravljanju tovrstnih težav.

Ženske in hormoni

Po 35. letu starosti začne raven ženskih hormonov v telesu počasi upadati in se niža do vstopa v menopavzo okrog 50. leta.

Ta sprememba v življenje večine žensk prinaša mnoge težave in bolezenske znake, ki so lahko bolj ali manj izraziti, v mnogih primerih pa celo tako nevzdržni, da se ženske poslužujejo nadomestnega hormonskega zdravljenja.

Poleg telesnega slabega počutja ter poslabšanja kakovosti kože in las se sprememba odraža tudi v duševnosti - v obliki nezadovoljstva, stresa, razdražljivosti, pojavljajo se neracionalni strahovi in tudi depresija.

Težave s hormonskim neravnovesjem imajo pogosto tudi mlade ženske, ki se začnejo s spolno zrelostjo in se kažejo v različnih težavah, kot so PMS, menstrualni krči, ciste na jajčnikih in - žal danes vse prevečkrat - tudi z nezmožnostjo zanositve.

Jogijska terapija

Terapija brazilske učiteljice joge Dinah Rodrigues ponuja naraven, holističen pristop k odpravljanju tovrstnih težav. Program asan, pranajam, energijskih tehnik in joga nidre je usmerjen v telesne sisteme, ki producirajo hormone, in daje hitre rezultate, saj se simptomi menopavze hitro izboljšajo ali celo popolnoma izginejo.

Udeleženke se seznanijo z osnovnimi dejstvi o hormonskem (ne)ravnovesju, se naučijo vaj in tehnik ter prejmejo slikovno gradivo in navodila za samostojno izvajanje domače prakse, kar je izjemna odlika programa, saj si nato lahko pomagajo same v morebitnih kasnejših obdobjih.

Z jogo v pomlad

Program vadbe joge za hormonsko ravnovesje oz. jogijsko terapijo za hormonsko ravnovesje izvajajo v Joga Studiu Sadhana (www.sadhana.si)

Priporočamo tudi: S hormonsko jogo spodbudimo sistem žlez