Sedeče delo: 4 preproste vaje za hrbet, ki jih naredite kar za pisalno mizo

Sedeče delo: 4 preproste vaje za hrbet, ki jih naredite kar za pisalno mizo (foto: profimedia) profimedia
8. 10. 2020

Ker nas delo od doma ali v pisarni sili k večurnemu sedenju, lahko hitro začutimo bolečine v hrbtu. Preden postanejo stalnice in resno ogrozijo zdravje, poskrbite, da vsak dan na hitro sprostite hrbet. 

Sedeče delo je velik sovražnik lepe drže in sproščenega hrbta, in če ga opravljate redno, to že dobro veste. Zato se v času, ki ga imate zase, potrudite, da se boste veliko gibali in čim manj sedeli, na urnik redno uvrščajte različne vadbe za krepitev mišic hrbta in se večkrat opomnite, da se morate držati ravno. 

Tudi v službi lahko naredite nekaj dobrega za svoj hrbet, pripomoček pa že imate: potrebovali boste samo pisalno mizo ali steno. Vaje so vzete iz joge in ste jih morda že izvajali na tleh, tokrat pa jih boste v stoječem položaju. 

  1. vaja: piramida (joga)
  2. vaja: navzgor obrnjen pes (joga)
  3. vaja: počepi 
  4. vaja: stoječ položaj goloba (joga)

Pomembno je, da vse vaje izvedete pravilno, saj gre ravno za to: sproščanje napetosti v hrbtu in skrb za lepo držo, česar z napačnim izvajanjem ne boste dosegli. 

Vaje so preproste in primerne tudi za začetnike, ki se z jogo še niso spoznali. 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri