Ta juha bo pošteno nahranila vaše telo ter vas hkrati razvajala z božanskim okusom.
Ste tudi vi naveličani sivih zimskih dni in nizkih temperatur? Toplejše vzdušje lahko pričarate tudi s pravim obrokom! Paradižnikova juha je ena od tistih jedi, ki si jo običajno pripravimo v poletnih mesecih, a zakaj si je ne bi pripravili tudi zdaj?
Z LUŠT paradižniki je to še bolj enostavno, saj navdušujejo s svojo svežino in okusom. Trenutno je na voljo zimska družina paradižnikov, v katero sodijo mali grozdasti paradižnik, slivov paradižnik, češnjev paradižnik, datljev paradižnik in LUŠTek (mešanica češnjevih paradižnikov).
Paradižniki LUŠT so pridelani v Sloveniji, dostavljeni pa so še isti ali takoj naslednji dan po ročnem obiranju. Kratka transportna pot ni le okolju prijazna, temveč omogoča tudi sveže in optimalno dozorele pridelke, ki imajo višjo vsebnost vitaminov in mineralov.
Paradižnikova juha vas ne bo samo ogrela in pripomogla k dobri volji v zimskem času, temveč bo tudi nahranila telo in razvajala vaše brončice.
Tukaj je recept za paradižnikovo juho, kot jo pripravljajo v italijanski Toskani:
Sestavine za 1 osebo:
- 250 g malega grozdastega paradižnika Lušt;
- 10 ml oljčnega olja;
- Pol manjše čebule;
- Manjši strok česna;
- 5 g sveže bazilike;
- 200 ml zelenjavne jušne osnove;
- 20 g krutonov.
Priprava poteka tako:
1. Paradižnik operite in ga na zaobljenem delu križno zarezite. Za 45 sekund ga potopite v lonec vrele vode in ga nato ohladite, olupite ter narežite na koščke.
2. Čebulo in česen olupite ter ju drobno nasekljajte. Baziliko nasekljajte.
3. V loncu segrejte oljčno olje, na katerem prepražite česen in čebulo, dokler se slednja ne zmehča (pražite približno 10 minut). Nato dodajte še paradižnik, sol ter poper in vse skupaj dobro premešajte. Lonec pokrijte in paradižnik pri nizki temperaturi dušite približno pol ure. Vmes ga večkrat dobro premešajte.
4. V lonec nato prilijte še jušno osnovo. Dobro premešajte in počakajte, da juha zavre. Pustite jo vreti 10 minut, nato pa vmešajte še baziliko in po potrebi dodajte še soli ali popra.
5. Juho odstavite in pustite počivati približno 10 minut. Nato jo lahko servirate kot toplo, lahko pa tudi kot hladno jed, tik pred serviranjem pa ji dodajte tudi krutone.