V vročih poletnih dneh si privoščite kosilo v prijetni senci, pripravite pa ... jedi malo drugače. Vendar lahke in seveda nadvse slastne. Ste pripravljeni poskusiti nekaj novega?
Še pridno prebirate našo novo rubirko Mesec solat in sledite akciji Naj si telo odpočije od nezdravih navad, ki poteka znotraj nje?
Akcijo smo razdelili na 5 delov, po korakih bomo sledili različnim napotkom, pripravljali ideje za slastne poletne obroke in poskrbeli za lahkoten skok v poletje. Začeli smo že s 3. delom in tokrat pripravljamo nekaj super idej za lahke obroke.
O čem vse smo že pisali v 1. in 2. delu, pa preverite na koncu članka.
Sodelujete lahko tudi v super preprostem natečaju in osvojite super nagrade, ki vam jih podarja Spar! Za več kliknite na povezavo Natečaj - mesec solat.
3. del – 3. dan
Čas je za slastno poletno kosilo.
Polnjen avokado – s piščančjo solato z jagodami in orehi
Solata malo drugače? Zakaj pa ne.
Tako jo pripravimo:
Pečene ali kuhane piščančje prsi natrgamo na drobne koščke, jim primešamo na koščke narezano rdečo papriko, jagode in vmešamo grški jogurt. Solimo in popramo po okusu.
Solato nato postrežemo kar v 'skodelici' iz avokada.
Avokado prepolovimo in odstranimo koščico. Nato z žlico izdolbemo malo 'mesa' (tudi tega lahko primešamo solati) in avokado napolnimo s pripravljeno solato. Po vrhu pa potresemo malo zdrobljenih orehov.
Hladna jagodna juha
Ko je zunaj vroče in soparno, so hladne juhe idealna poletna jed. Lahko si pripravimo klasično hlado paradižnikovo ali kumarično juho. Danes preizkušamo jagodno.
Za 4 osebe bomo potrebovali:
- 400 g svežih jagod
- 300 g lubenice
- 1 banano
- 3 limete (oziroma po okusu)
- baziliko in
- bed ali stevio
Priprava:
Jagode operemo in očistimo, lubenici odstranimo peške in zrežemo na kocke. 1/3 prihranimo za konec.
Preostale jagode, lubenico in banano pa v električnem mešalniku zmešamo v gladko kašo. Sadni kaši dodamo limetin sok in sladilo po okusu (razen, če sladkor opuščamo) in dobro premešamo. Juho postavimo v hladilnik za 1 uro. Nato jo vlijemo v ohlajene skodelice, po vrhu potresemo koščke jagod in lubenice, ki smo jih prihranili, okrasimo z baziliko in postrežemo.
Polnozrnata tortilja, polnjena s piščančjo solato in borovnicami
Odlična kombinacija. Čisto poletna.
Tako jo pripravimo:
Za pripravo piščanca potrebujemo: piščančje prsi, malo sojine omake in malo naribanega ingverja (približno 2 centimetra).
Piščanca mariniramo v sojini omaki z ingverjem. Približno 1 uro v hladilniku. Nato prsi spečemo. Lahko tudi na žaru.
Za preliv: sojina omaka, med, limona, čili (v prahu ali svež), kikirikijevo maslo. Po potrebi razredčimo z vodo. Količino prilagodimo ostalim sestavinam.
Ostale sestavine: zelena solata, edamame (kuhan in oluščen), borovnice, zelje (naribano) in korenje (naribano).
Nato pa:
Tortilje napolnimo s koščki piščanca, zelenjavo, borovnicami, čez pa prelijemo malo preliva. Zavijemo in super slastno kosilo je pripravljeno.
Fižolov burger s salso iz ananasa
Pripravljeno v 20 minutah.
Za pripravo potrebujemo:
- 800 g črnega/rjavega fižola (lahko iz konzerve)
- 25 g nasekljanega koriandra
- 45 g krušnih drobtin (ali več po potrebi)
- 2 stroka česna (nasekljana)
- 30 g naribane mocarele
- čajna žlička čilija v prahu
- čajna žlička mlete kumine
- čajna žlička origana
- sol in poper
- 3 jajčni beljaki
Sestavine za salso:
- 200 g ananasa
- 15 g nasekljanega koriandra
- rdeča paprika
- limonin sok
- sol in poper
Dodatno:
- polnozrnate bombetke
- zelena solata
Tako jih pripravimo:
V večji posodi pretlačimo fižol. Vmešamo koriander, krušne dobtine, česen, sir in začimbe. Začimbe je najbolje dodajati postopoma, da bo po našem okusu. Nato dobro vmešamo še jajčne beljake. Če je masa premokra, dodamo še malo drobtin, a ne pretiravamo.
Iz pripravljene mase oblikujemo 4-6 burgerjev (odvisno od velikosti bombet) in jih popečemo v ponvi na malo olja. 3-4 minute na vsaki strani na srednjem ognju oziroma toliko, da lepo porjavijo.
Medtem ko se burgerji pečejo, pripravimo salso. Zmešamo na drobno nasekljan ananas, papriko in koriander. Dodamo limonin sok in začinimo po okusu.
Pripravimo burgerje: na bombeto položimo burger iz fižola, po vrhu obložimo s salso in lističem ali dvema solate, pokrijemo z drugo polovico in postrežemo.
Zraven lahko postrežemo solato ali pomfrit iz sladkega krompirja, ki ga spečemo v pečici.
Sadno zelenjavna solata s kremastim prelivom
Ste že kdaj poskusili takšno kombinacijo? Osvežilna. Tako jo pripravimo.
Sestavine:
- 700 g brokolija
- 2-3 mandarine/klementine ali pomaranča
- 1 grenivka
- mandljevi lističi
- borovnice
- 3 rezine slanine (neobvezno)
- 1 srednje velik avokado
- pomarančni sok (60 ml)
- žlica medu
- žlica kisa (lahko riževega)
- kokosovo olje
- sol in poper
- makova semena
Tako jo pripravimo:
Skuhan brokoli narežemo na grižljaj velike koščke. Olupimo mandarine in grenivko in narežemo na koščke. Sestavine zmešamo v posodi skupaj z mandlji in borovnicami.
Avokado, pomarančni sok, med, kis in olje v mešalniku zmešamo v kremast preliv. Pomarančni sok je dobro dodajati postopoma. Do željene konsistence. Prav tako med, kis in začimbe. Prelijemo po solati.
Slanino narežemo na drobne koščke, popečemo v ponvi in potresemo po vrhu. Uporabimo lahko tudi kuhano slanino, ki jo samo narežemo in potresemo.
Naj si telo odpočije od nezdravih navad
Če ste se nam pravkar pridružiti, preberite:
1. del
1. dan: Kako zelo ste zasvojeni s sladkorjem? Test.
2. dan: Največji sovražnik – skriti sladkor: izognite se naslednjim živilom
3. dan: Preprosti napotki, kako zmanjšati količino sladkorja
4. dan: 3 sladke poslastice brez peke (in brez sladkorja)
5. dan: 12 stvari, ki se bodo zgodile, če ne boste uživali sladkorja
2. del
1. dan: Ali maščobe redijo enako kot sladkor?
2. dan: Posledice pomanjkanja omega-3 maščobnih kislin so lahko resne
3. dan: 3 lahka kosila, ki vsebujejo dobre maščobe
4. dan: 20 dobrot, ki jih še danes uvrstite na jedilnik
5. dan: 8 načinov, kako prelisičiti možgane in zatreti željo po nezdravi hrani
3. del
1. dan: 10 nasvetov za boljše počutje in hitrejše razstrupljanje
2. dan: 10 poletnih zajtrkov za vitko postavo
Nasvete vam bomo vsak torek brezplačno poslali tudi na vaš elektronski naslov. Če jih želite prejemati in še niste prijavljeni na redne tedenske e-novice, to storite na TEJ POVEZAVI.
Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić