Kako zelo ste zasvojeni s sladkorjem? Test.

Kako zelo ste zasvojeni s sladkorjem? Test. (foto: Profimedia) Profimedia
9. 6. 2017

Začenjamo z našim (pred)poletnim izzivom: Naj si telo odpočije od nezdravih navad. In lotevamo se, vsaj za večino, najtršega oreha – sladkorja.

Naslednjih 30 dni bomo na Aktivni.si (pred tistim čisto pravim oddihom) telesu privoščili počitek in ga pripravili na popolno in vitalno poletje. V petih delih, ki smo jim namenili po 5 dni, se bomo po korakih učili in spoznavali, kako lahko telesu pomagamo do boljšega počutja. Vsak dan bomo pripravili nasvete in napotke, se kaj novega naučili, na koncu znebili kakšne slabe navade, naredili spremembo, predvsem pa 'očistili' telo.

Pripravili pa smo še super natečaj za vas in vsak teden bomo nagrajevali. Več o akciji si preberite na TEJ POVEZAVI.

1. del – 1. dan

Sladkor je droga, naši možgani ga dojemajo kot omamo. In če ste že kdaj sklenili, da ga boste izločili iz prehrane, ste verjetno hitro spoznali, da se mu je presneto težko izogniti. Dodajajo ga v meso, kruh, omaka za testenine ga ima lahko več kot tablica čokolade in jogurt brez maščob več kot sladoled.

Sladkor vleče v odvisnost po drugi hrani. Če si radi privoščimo sladkor, bo telo hrepenelo po vedno več sladkorja. Če ga uživamo v kombinaciji z ogljikovimi hidrati, pa bo hlastalo po še več hrane.

Koliko sladkorja zaužijete?

Če si vsak dan privoščite nekaj kosov sadja, žličko v čaju, košček čokolade, za malico sadni jogurt ali energijsko ploščico in na testeninah paradižnikovo omako, ste verjetno zaužili več kot 20 žličk sladkorja.

V mediteranski dieti je, kot piše Svetovna zdravstvena organizacija, za odraslega človeka priporočljivih do 30 gramov sladkorja na dan oz. do 10 odstotkov glede na dnevne energijske potrebe. Toliko ga lahko zaužijete že s kepico sladoleda. Za otroke je meja 15 gramov sladkorja na dan. Mejo presežemo, če otroku damo čokolino.

Naredimo test

Ne privoščite si sladic in drugih posladkov, tudi suhega sadja ne, ne sladkajte si jutranje kave ali čaja, ne pijte sadnih sokov in alkohola, izpustite med, kokosov sladkor in druga t. i. zdrava sladila, dan preživite brez rafiniranih živil (bela moka, beli riž, testenine …).

Če se vam je pojavila zelo močna želja po sladkem, celo nihanje razpoloženja in vam obroki čez dan niso zadostovali, je morda čas za spremembo.

Drugi znaki, ki kažejo na zasvojenost:

 • Ste popolnoma brez energije.
 • Po obroku vedno hrepenite po nečem sladkem.
 • Pogosto vas daje občutek napihnjenosti.
 • Ne morete ostati le pri enem koščku čokolade.
 • Začeli so se vam delati obročki okoli pasu.
 • Imate težave z zbranostjo.
 • Pogosto se ustavite pri avtomatu s prigrizki.
 • Sladkarij se najeste, da vam je slabo. Potem pa občutite sram, ste celo nekoliko depresivni.
 • Jeste tudi takrat, ko niste lačni.
 • Ko ste pod stresom, vse obroke zamenjajo sladkarije.
 • Če se morate čemu odpovedati, se najtežje odpoveste pecivu, prigrizkom ...
 • Sladkarije jeste na skrivaj.

So vaši odgovori v večini pritrdilni?

Danes ste že naredili prvo pomembno spremembo, prvi korak. Jutri nadaljujemo in se naučimo novih stvari.

Ideje za obroke: 6 slastnih solat za v službo