Drobni nasveti: Kako problematične sestavine zamenjati z bolj zdravimi

13. 4. 2016
Deli
Drobni nasveti: Kako problematične sestavine zamenjati z bolj zdravimi (foto: Profimedia)
Profimedia

Preprosto zamenjajte in uživajte v vsakem grižljaju.

1. Črni fižol namesto moke

Ta nenavadna zamenjava je primerna zlasti za tiste, ki se izogibajo glutenu. Skodelico moke zamenjajte s skodelico kuhanega in zmletega črnega fižola. S tem trikom prihranite do 200 kalorij in pecivu dodate dragocene rastlinske proteine.

Zaradi barve fižola se bo barva sladice spremenila, zato zamenjavo najprej preizkusite v čokoladnem pecivu, kot so na primer mafini.

2. Jabolčna kaša namesto olja

Nesladkana čežana oziroma jabolčna kaša v pecivu odlično nadomesti olje. Jabolčna kaša poskrbi za dobro konsistenco testa in daje rahlo sladkast okus – vse brez dodatne maščobe.

Za lažje privajanje na spremembo najprej zamenjajte polovico maščobe v receptu. Ko se navadite na okus, lahko olje v celoti zamenjate.

3. Banane namesto jajc

Če bi radi brez skrbi uživali v sladkih prigrizkih, vam predlagamo tale preprost trik: 1 jajce nadomestite z 1/3 skodelice bananinega pireja. Poleg tega pa bo banana sladico oplemenitila z bogatim sadnim okusom.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?