5 živil, ki uničujejo prebavo

Veliko živil škodi prebavi in povzroča težave v črevesju. Vse, kar moramo narediti je zmanjšati vnos živil, ki škodujejo ali še bolje, jih popolnoma odstraniti z jedilnika.

čokolada

In katera živila najbolj škodijo vaši prebavi?

 1. Ocvrta in mastna hrana


  Vsa hitra prehrana in cvrtje lahko povzroči želodčni refluks. Posledica uživanja mastne hrane pa je tudi slabša prebava, saj lahko povzroči bolečine v želodcu in prekomerno izločanje želodčne kisline. Če boste svojemu telesu hoteli dobro, boste z jedilnika črtali ocvrt krompir, sladoled, ocvrta jajca, sladice, hamburgerje in vsa živila, ki vsebujejo veliko maščob. Ravno zato je priporočljivo, da se osebe, ki imajo razdražljivo debelo črevo, izogibajo takšni prehrani in s tem preprečijo poslabšanje nastalih simptomov.
   
 2. Alkohol


  Vsi, ki imate težave s prebavo, morate zmanjšati količino popitega alkohola. Alkohol je namreč velik povzročitelj zgage ter simptomov želodčnega refluksa, ki pesti vedno več ljudi. Želodčni refluks se pojavi, kot posledica vnetja želodčne sluznice, ki posledično preprečuje absorpcijo hranljivih snovi in otežuje delo nekaterih encimov.
   
 3. Pikantni feferoni


  Da preprečimo nastajanje želodčne kisline, refluksa ali celo gastritisa je priporočljivo izogibanje vseh vrst pekoče prehrane. Pekoč občutek, ki ga občutimo, ko pojemo pekoči feferon, lahko namreč povzroči razdraženje želodca; zaradi tega se nam lahko poslabša celotno zdravstveno stanje. Uživanje pikantne prehrane poveča draženje v že vnetem požiralniku in tako poveča težave z želodčno kislino. Zaradi vseh naštetih razlogov naj bo uživanje pekoče hrane zmerno ter v primeru težav z želodčnim refluksom popolnoma odstranjeno iz jedilnika.
   
 4. Mlečni izdelki


  Vsi dobro vemo, da je kalcij izredno pomemben del naše prehrane. Najboljši način za pridobitev kalcija je pitje mleka in uživanje mlečnih izdelkov. Vsekakor pa veliko ljudi ne sme piti mleka, ker ima intoleranco na laktozo. Ljudje, ki imajo to težavo se ob uživanju mlečnih izdelkov soočajo s prebavnimi motnjami, kot so diareja, napenjanje, slaba prebava, trebušni krči ter napihnjenost. Ker pa je kalcij zelo pomemben, se morajo vse osebe  z intoleranco potruditi, da kalcij pridobijo iz zelenolistne zelenjave ter z dodajanjem vitaminov.

 5.  Jagode in čokolada


  Glede na izvedene študije so znanstveniki dokazali, da je uživanje čokolade za osebe, ki imajo težave z razdražljivim črevesjem, lahko izjemno škodljivo. Enako velja za jagode, ki so izjemno priljubljene pri vseh ljudeh, saj so tudi zelo hranljive in dobre za naše zdravje. Vendar pa so lahko škodljive za vse, ki imajo razdražljivo črevo. Jagode so namreč povzročiteljice težav pri ljudeh, ki imajo težave z vnetjem divertiklov, izboklin sluznice in podsluznice. To so posebne vrečke, ki gradijo naše debelo črevo. Te vrečke se lahko napolnijo z majceni semeni, ki jih vsebujejo jagode, in tako povzročijo vnetje. Zato je bolje, da se vsi, ki se soočate z omenjeno težavo, izogibate jagodam.

Obstaja torej več živil, ki lahko zelo slabo vplivajo na delovanje vašega prebavnega sistema. Zato morate biti pozorni na vse simptome, ki jih povzročajo živila, ki so vsakodnevno na vaših krožnikih. Le tako boste čez čas lahko vedeli, katera slabo vplivajo na vaše počutje in zdravje in jih boste tako popolnoma odstranili z jedilnika.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza