Poglejmo, kako lahko migamo tudi pozimi

Naj nas nižje temperature in čas po praznikih ne ustavijo. Začnimo (in nadaljujmo) z miganjem. V nadaljevanju si preberite kako.

Poglejmo, kako lahko migamo tudi pozimi - Foto: Tim Gouw | Unsplash

Novo leto je dostikrat prelomnica, ko si marsikdo zada novoletne zaobljube. Največkrat so te povezane z različnimi aktivnostmi, ki jih želimo vpeljati v svoja življenja.

Ko se prične zrak ohlajati, se marsikatera vadbena aktivnost preseli v notranje prostore. Marsikdo od nas prisega na gibanje v naravi, veliko pa je tudi takšnih, ki radi zaidejo v dvorane in tam naredijo nekaj dobrega zase.

Ne glede na to, katero lokacijo za miganje ter kateri šport boste izbrali, važno je, da vam je pisana na kožo in se boste pri njej dobro počutili in tako odpravili negativen stres, ki se je čez dan nabral.

Šport za boljše počutje na vseh področjih

Kvalitetna in učinkovita vadba izboljša kakovost vašega gibanja. Če bo vadba še sistematična, bo zagotovo pripomogla k večjemu zadovoljstvu, boljši samopodobi, sreči in lažjemu spoprijemanju z vsakodnevnimi fizičnimi in psihičnimi obremenitvami.

Osrednja vsebina vadbe v zimskem času naj bo aerobna dejavnost

Če imate le možnost in voljo naj bo osrednja vsebina vaše prostočasne vadbe usmerjena v aerobno dejavnost na svežem zraku. Tu lahko štejemo nordijsko hojo, hitro hojo, tek v naravi, tek na smučeh, drsanje, v blagih zimah pa tudi kolesarjenje. Ste vedeli, da Slovenci najraje hodimo, kolesarimo, smučamo, tečemo in plavamo? To pomeni, da cenimo vsakršno gibanje na prostem, zato nas tudi mrzli dnevi ne odvrnejo od gibanja na prostem.

Vsi ti zgoraj našteti športi so aerobni športi, katerih dejavnost pozitivno vpliva na srčno-žilni in dihalni sistem. Aerobna vadba poveča sposobnost porabe kisika, znižuje krvni pritisk, preprečuje kopičenje maščobnih celic na stenah arterij, pomaga pri uravnavanju telesne mase itd. Vendar ta vadba ne bo imela dovolj pozitivnih učinkov na zdravje, zato je treba v trening vključiti še vaje za moč, ravnotežje in gibljivost. Glede na številne ponudbe športne dejavnosti izberite takšno, ki bo združevala vsega po malem in vam bo tako časovno kot finančno dostopna.

Pred vsako vadbo se dobro ogrejte

O pomenu ogrevanja pred vsako športno dejavnostjo so otroci ozaveščeni že v osnovni šoli. Kadar je v okolici dovolj toplo, se naše telo hitreje ogreje, kot pa v mrzlem obdobju, ko so mišice še dodatno zategnjene in zakrčene. Zaradi tega je potrebno daljše ogrevanje, da kri poženemo po telesu. Preden se resnično osredotočite vadbi, pričnite z dinamičnimi vajami, s hitro hojo ali tekom. Če boste opravljali dejavnost na prostem, se lahko ogrejete v notranjih prostorih in boste šli nato veliko lažje v boj z nizkimi temperaturami.

Kako se bomo pred vadbo ogreli, je odvisno od nas. Nekaterim je dovolj nekaj lahkotnega teka in nekaj razteznih vaj, drugim dinamične vaje z vajami za moč in tretji se mogoče ogrevajo pod vročo prho. Pri tem moramo le paziti, da se ogrevamo postopno od glave do peta, da v ogrevanje vključimo tudi specialno ogrevanje, ki je za marsikatero športno dejavnost zelo pomembno. Ogrevajte se do te meje, da se že tu ne boste preveč spotili, saj se lahko hitro prehladite.

Zelo motivacijske so skupinske vadbe

Imate radi skupinske vadbe? Potem morate v zimskem času izbrati eno izmed najrazličnejših izpeljank aerobike, funkcionalno vadbo, visoko intenzivni intervalni trening ipd. Najrazličnejši izvajalci ponujajo številne vadbe, vsaka od njih nosi svoje ime, kot so na primer TNZ, step aerobika, zumba, pilates, spinning, crossfit, functional training, TRX, bodypump, body attack, bodycombat, joga, itd.

Če se odločite za skupinsko vadbo, potem vedite, da vadba ni prilagojena vsakemu posebej, zato veliko težje dosežemo svoje vadbene cilje. Po drugi strani pa so takšne vadbe izredno motivacijske za vse vadeče, še posebno, če na vadbo hodimo s prijatelji. Ne glede za katero vadbo se boste odločili vedite, da te ne smejo v celoti nadomestiti aerobne vadbe zunaj na svežem zraku.

 • Aerobika
  To je vadba ob glasbeni spremljavi. Vaditelj pri tej vadbi težje popravlja napake pri gibanju, saj ponavadi vodi skupino skozi celotno koreografijo. Pri izbiri aerobike bodite pozorni, da vaša vadba ne zajema samo spodnjih okončin, ampak vključuje tudi krepilne vaje.

 • Joga, pilates
  Pri tej vadbi so v ospredju krepilno raztezni učinki na telo. Vadba je primerna za tiste, ki si želijo umirjeno vadeče okolje, brez spremljave glasbe, hitrih ritmov in velike dinamike gibanja. Pri takšni vadbi je poudarek na izboljšanju moči celega telesa, gibljivosti v sklepih in raztegljivosti mišic s poudarkom na pravilnem dihanju.

 • Funkcionalna vadba
  Bistvo te vadbe ni izključno v uporabi modernih vadbenih pripomočkov, ampak v poznavanju funkcionalne diagnostike na osnovi katere se nato izbere in pravilno izvaja ustrezne vaje za izboljšanje določenih gibalnih vzorcev. Velik poudarek je tudi na razteznih vajah usmerjenih v slabše gibljive dele zaradi slabe telesne drže ali prekomernega sedenja.

 • HIIT
  To je visokointenzivni intervalni trening, kjer vadba temelji predvsem na kratkih intervalih visoke intenzivnosti v kombinaciji z intervali aktivnega počitka. Takšna vadba pospeši metabolizem, zato se priporoča tistim, ki se borijo z odvečnim maščobnim tkivom. Večinoma se izvajajo kompleksne krepilne vaje z lastno telesno maso ali z bremeni ter naravne oblike gibanja.

 • Vadba s fitnes napravami in prostimi utežmi
  Tovrstna vadba je primerna za vse začetnike, ki imajo manj znanja o pravilnih položajih telesa skozi celoten potek vaje. Fitnes naprave namreč omogočajo varno in tehnično pravilno izvajanje določenega gibanja. Priporočljivo je, da vadbo izvajate skupaj z vaditeljem, ki vam bo predstavil naprave ter primerne vaje za vašo telesno pripravljenost in sposobnost dvigovati bremena.

  Vadbe s prostimi utežmi potrebujejo precej več predznanja, saj je potrebno poznati pravilne osnovne položaje, potek giba do končnega položaja, princip ohranjanja naravnih krivin hrbtenice in aktiviranja stabilizacijskih mišic trupa. Konec koncev je potrebno tudi poznati različne prijeme vadbenih pripomočkov (ročk, kolutov, drogov in drugih bremen).

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza