Česa se je naučil, ko je dal priložnost jutranjemu teku?

Česa se je naučil, ko je dal priložnost jutranjemu teku? (foto: profimedia) profimedia
20. 5. 2020

Zgodnje vstajanje ima lahko nekaj presenetljivo dobrih učinkov. 

Problem z vstajanjem

Zgodnje vstajanje mu ni bilo čisto tuje, saj je že pred eksperimentom (kot reče jutranjemu teku) opravljal dve zgodnji jutranji vadbi s pričetkom ob 6.00. Zato je izkoristil prednost in z jutranjimi vadbami začel v četrtek, ko je imel trening po že ustaljeni navadi. S tem ni bilo nikakršnih težav. Te so se pojavile naslednje jutro. 

Kaj je šlo narobe? Zvečer se ni pripravil na tek. Ni preveril, po kateri poti bo tekel, kaj bo oblekel in zato preslišal zgodnje budilke. Na koncu je vstal ob 7.00, zmedeno tekal sem ter tja, nabiral stvari, ki jih potrebuje in se končno odpravil ven. Vendar med tekom ni užival, saj ga je skrbelo za urnik tistega dne, ali bo zamujal in kaj vse ga čaka. 

Zato si je zadal nalogo: vsako noč bo pripravil pot, po kateri bo tekel, oblačila, kosilo za seboj in kavni avtomat. 

Kaj se dogaja z mojim trebuhom in prebavo?

Ker je bil jutranje vadbe vajen le dvakrat tedensko, ni vedel, kako deluje njegova prebava v zgodnjih urah, če se na vadbo odpravi vsak dan. Zato je prvih nekaj dni nenehno iskal stranišča za veliko potrebo, kar je postalo precej moteče. 

Temu je naredil konec z dvema navadama: 

1.) Doma je pričel s kratkim ogrevanjem (ki ga je prej zanemarjal), kar je spodbudilo njegov prebavni sistem in potrebo je opravil še pred tekom. 

2.) Zvečer si je rad postregel sladoled. Omislil si je lahko večerjo, zaradi katere zjutraj ni imel težav. 

Za vsak slučaj pa je njegova pot prva dva kilometra tekla v bližini doma ali javnih stranišč. V naslednjem tednu ni imel več težav. 

Dnevi za počitek morajo biti umirjeni

Na tek se odpravi tudi, ko ima dan za počitek, vendar takrat preteče krajšo razdaljo in zelo umirjeno. Med eksperimentom pa mu je prišlo v navado, da se spravi iz postelje ob prvem pisku budilke, pripravi v 5 minutah in že odteče skozi vrata. Vedno je hotel doseči dober rezultat, ne glede na to ali je bil dan za počitek ali naporen trening. 

Vendar ga je telo kmalu opozorilo, da tako ne bo šlo naprej. Njegovi sklepi so bili “zategnjeni” in včasih se je moral precej boriti, da je dosegel zastavljen čas. Po nekaj dnevih se je zavedal, da bo moral nekaj spremeniti. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fancy sky for this morning's run

A post shared by Brian Dalek (@bdalek) on

Sedaj so njegovi teki na dan za aktiven počitek lahkotni in počasni, predvsem pa se ne zmeni za pametno uro, ki šteje hitrost in razdaljo. Zato je bolj dovzeten za okolico in lahko opazi rožnato nebo ter druge lepote narave. 

Povzeto po www.runnersworld.com

Preverite tudi 9 skrivnih kotičkov v Sloveniji ali pa Tu so 3 razlogi, ki nad tekom navdušijo (skoraj) vsakogar (tekači prikimavajo!)

Lahko se pridružite skupini tekačev začetnikov, ki jim bomo skupaj s trenerji tek.si dokazali, da čisto vsak lahko preteče 10 km! Prijavnico in več informacij najdete tukaj: Mojih prvih 10 km: pretecite prve korake z nami!