3 pogoste pritožbe v zvezi, ki jih nikoli ne smete ignorirati

3 pogoste pritožbe v zvezi, ki jih nikoli ne smete ignorirati (foto: profimedia) profimedia
21. 10. 2018

Zagotovo ste jih slišali tudi že v vaši zvezi. Kako ste se nanje odzvali? 

1. Spori s partnerjevo družino

Razmerje prinaša tudi oblikovanje nove družinske celice (tudi, če par nima otrok), ki postane prioriteta tako v smislu lojalnosti kot tudi obveznosti. Kadar partnerjevi sorodniki ustvarjajo konflikt (denimo s preveč sovražnim ali kritičnim odnosom, ignoriranjem, nespoštovanjem mej; denimo z nenapovedanimi obiski), mora omenjeni partner sam razčistiti stvari s svojimi starši in postaviti meje. Če tega ne stori in ignorira pritožbo, lahko to načne občutke lojalnosti in varnosti, kar vodi v morebiten razhod oziroma napet in nezadovoljen zakon.

Torej ... Čeprav je pri starših, ki se zaradi omenjenih dejanj počutijo užaljene oziroma izdane, težko postaviti meje, se jih sčasoma vsi naučijo spoštovati (če so razumljive in jasne). Zapomnite si, da jih bodo najprej verjetno preizkušali, zato jih je treba ob morebitnih kršitvah opomniti in spet uveljaviti pričakovanja. To boste najučinkoviteje storili, če se boste odzvali na prvo kršenje pravil (preizkušanje meja), ker boste v nasprotnem primeru dosegli, da bodo še naprej kršili pravila in povzročali prepire.

2. Tehnoference

Naši telefoni in tablice nam predstavljajo vrata v svet, v zvezah pa funkcionirajo bolj kot zidovi. Raziskave so pokazale, da je veliko število tehnoferenc povezano z večjimi težavami v zvezah in manjšim zadovoljstvom, hkrati pa tudi s simptomi depresije in nezadovoljstvom v življenju. 

Torej ... Določite čas (denimo v času večerje oziroma po deveti uri zvečer) in prostor (npr. spalnica ali restavracije) brez naprav.

3. Frustracije v zvezi s seksom

Pritožbe zaradi pomanjkanja seksa oziroma nezadovoljstvo s trenutnim spolnim življenjem predstavljajo zelo pogosto pritožbo v zvezi, ki običajno v takšni ali drugačni obliki pride na dan (nekateri to storijo bolj pretanjeno, drugi bolj odkrito). Kadar se drugi partner premalo oziroma le kratek čas trudi (ali pa se, kar je pogosteje, odzove z izgovori, neupoštevanjem ali zmanjševanjem težave), to lahko zaradi narave in pogostnosti zavrnitve povzroči čustveno rano. Če se boste vsak večer odpravili v posteljo in se ne bo nič spremenilo, boste občutili zavrnitev, ki bo vplivala na vaše razpoloženje in samopodobo, pa tudi na druge vidike čustvenega zdravja. Če boste želeli zaščititi svoje občutke in samopodobo, pa se boste čustveno zaprli, kar bo sčasoma nemogoče spremeniti.

Torej ... Kadar vaš partner izrazi frustracije oziroma skrbi v zvezi s seksom, ga vzemite resno. Z njim se odkrito pogovorite in poskušajte najti rešitve, ki bodo ustrezale obema, nato pa se tega držite in izpolnite obljube. Če se vam bo zazdelo, da ste obstali, se izobrazite – o tej temi je veliko informacij. In ne pozabite – če je partner včasih izražal nezadovoljstvo na področju spolnosti, nato pa je s tem prenehal, to še ne pomeni, da ga nič več ne moti – verjetno ga še vedno.