8 razlogov, zakaj vas ljudje morda ne jemljejo resno

8 razlogov, zakaj vas ljudje  morda ne jemljejo resno (foto: Profimedia) Profimedia
13. 2. 2018 Vir: liza.aktivni.si

"Zdi se mi, da me nihče ne jemlje resno," je potarnala nekje na polovici dvoplastnega frapučina s smetano in karamelo.

Sicer sva točno to temo pred leti že obravnavala in takrat se je strinjala, da njeno podobo resnosti morda vendarle motijo umetno podaljšani neonsko oranžni nohti in nizanje eksotičnih kletvic kot mašil. Tokrat je bilo drugače. Zdaj je imela urejeno življenje, prijetno službo, solidnega partnerja.

Razen tega božjastnega frapučina, ki je bil videti kot manjša rojstnodnevna torta, se je zdelo, da so njena divja leta, polna vprašljivih odločitev, že preteklost. Ko pa sva skupaj analizirala vsakodnevne stvari, ki se drug drugemu zdijo morebitni razlogi za podajanje vtisa neresnosti pri drugih ljudeh, sva končala s kar zajetnim seznamom.

Pomembne informacije iz zasebnosti objavljate na Facebooku

Malo je stvari, ki vam poberejo toliko točk kredibilnosti, kot to stori vsaka javno vidna Facebook objava o neki pomembni stvari iz vašega življenja. Družinske drame in prepiri, razpad razmerja, izguba službe, prepir s prijateljem – takšne informacije preprosto ne spadajo na splet. Če potrebujete potrditev za svoje razmišljanje ali za vlogo žrtve, se obrnite na prijatelja in ohranite zasebnost tam, kjer ji je mesto. Objavljanje delikatnih informacij na spletu namreč odraža nič kaj pohvalno potrebno po pozornosti – tudi za ceno zasebnosti.

Pretiravate s heštegi (#)

Dober hešteg vedno prav pride. Pretiravanje s heštegi v vsaki objavi pa se bere kot histeričen poskus oznanjanja svoje hipstersko-kul-moderne osebnosti. Hešteg naj bi v osnovi povezoval vsebine, ki se nanašajo na isto tematiko. Če pa svoje objave krasite s heštegi, ki nimajo nobenega smisla in so le besede, ki se nizajo kot naključne asociacije na dejansko objavo, ljudem namigne, da vam niso poznane osnove komuniciranja na družbenih medijih. Zato naslednje objave ne zaključite z #morje, #sonce, #veselje, #plaža, #juhu, #negremošedomov. Samo #počitnice bo čisto dovolj.

Svoj uspeh enačite z nepopisnim trpljenjem

Če čutite, da morate ljudi ves čas prepričevati, da ste to, kar imate danes, dosegli z nečloveškim odrekanjem, trpljenjem in garanjem, vas na koncu nihče več ne bo jemal resno, ker bodo vse vaše mučeniške zgodbe začele odmevati, kot da tudi sebi ne verjamete, da si zaslužite, kar imate. Vi že veste, kakšno pot ste prehodili. Zdaj delajte in uživajte v tem, kar ste in kjer ste. Če vas nekdo vseeno vpraša o poti do vaših dosežkov, bodite kratki in jedrnati.

Pretvarjate se, da so vam jasne stvari, ki vam v resnici niso

To tako ali tako vsi počnemo. Včasih zgolj zato, ker se vam v tistem trenutku resnično ne ljubi zabresti v desetminutno tirado o tem, kako ste ničvredno človeško bitje, ker niste nikoli gledali niti ene inštalacije Petdesetih odtenkov sive. Zato kimate, navržete dve naključni informaciji in poveste, da vam je bila vsekakor najboljša prva knjiga. Kar je sprejemljivo – če vas ne dobijo na laži. Pri Petdesetih odtenkih jo boste odnesli precej bolje, kot če se kaj takšnega zgodi v profesionalnem okolišu in je na tapeti znanje, ki bi ga sicer morali imeti. Če vas dobijo, si boste uničili ne le kredibilnost, ampak tudi zaupanje.

Krivdo neprestano zvračate na druge

V neki točki bo še tako naivna oseba pogruntala, da je morda problem v vas, če pri vsakem zapletu vi vedno najdete krivdo pri nekom drugem. Prelagati krivdo se vsekakor zdi enostavna pot iz zagate, a vam ne ponudi priložnosti, da se zastrmite vase, razrešite situacijo in malce zrastete kot oseba. Če je po vašem prepričanju krivda za vsako napako vedno pri nekom drugem, vas ljudje kmalu ne bodo več jemali resno, ker bodo razumeli, da v bistvu tudi vi sebe ne jemljete resno.

Tvegate svoja načela, da ugajate drugim

Kot odrasla oseba imate verjetno določena načela, ki ste si jih zgradili zato, ker verjamete, da so ključno vodilo za vam dostojanstven in pravilen način življenja. Recimo – trdno ste prepričani, da ne boste nikoli poskusili drog. Ali pa trdno ste prepričani, da nikoli ne boste lagali svojemu partnerju. Obe načeli se zdita še kako smiselni, vendar pa je vprašanje, ali zdržita pritisk družbe. Ljudje smo pripravljeni narediti ogromno (in še več), da bi bili priljubljeni, in včasih to zahteva, da zavržemo svoje načelo. Vztrajanje pri svojih načelih se bo morda tu in tam zdelo nazadnjaško in dolgočasno, a na dolgi rok ohranja vašo načelnost in preudarnost.

Preveč se kritizirate

Ste morda eden tistih funkcionalnih odraslih, ki sicer ima urejeno življenje in sprejemljivo službo, a četrtino dneva preživite na twitterju, kjer se zavoljo všečkov in retweetov delate iz sebe norca in pišete, kako vam je skipelo mleko, kako si ne znate narediti sendviča, kako nimate nikogar, ki bi želel poslušati vaše tarnanje in se tako ves čas tlačite dol, dokler že sami ne verjamete, da morda res nimate kakšne pretirane vrednosti. To se v zadnjih letih dogaja še toliko bolj pogosto, ker takšno norčevanje iz sebe požanje veliko odmeva na spletu in je zato atraktivno za vse, ki veliko stavijo na digitalno občinstvo. Jamranje o sebi je učinkovit katalizator za povezovanje z drugimi ljudmi – a ima neželene stranske učinke. Žal je rezultat potem to, da vas ljudje kot takšnega definirajo v celoti, s čimer izgubite sijaj in tudi možnost, da bi vas jemali resno, ko boste končno želeli povedati nekaj resnega.

V pogovorih o politiki ne priznavate kompromisov

Politika je, sploh v Sloveniji, vedno zelo vroča tema. A preveč pogosto jo obravnavamo pretirano navijaško, po principu, če ne verjameš v iste politične nazore kot jaz, si moj sovražnik. Premislite, kako se pogovarjate o politiki. Ali vedno zavzamete stališče, po katerem je vaše prepričanje pravilno, vsi ostali pa so tepci? Če vas ideja, da nekdo politično razmišlja drugače kot vi, popolnoma razdraži, je morda bolje, da se tej tematiki izogibate, saj verjetno težko vzpostavljate razumen dialog, kjer dovolite raznolike argumente. Ne želite pa, da bi vas ljudje začeli dojemati kot nerazumnega fanatika, ki presliši vse, kar ni natančno v skladu z vašimi političnimi prepričanji.

Besedilo: Darjo Hrib // Foto: Profimedia