Kaj je lahko razlog za bolečine po spolnem odnosu?

Kaj je lahko razlog za bolečine po spolnem odnosu? (foto: Profimedia) Profimedia
31. 3. 2023

Ste kdaj občutili bolečino po spolnem odnosu? Poglejte, na kaj lahko nakazuje. 

Bolečina po spolnih odnosih vam lahko pove marsikaj, tudi da je kaj narobe z vašim zdravjem. Poglejte, kaj vse je lahko narobe. 

Če sumite, da trpite za določenim zdravstvenim stanjem, se oglasite pri zdravniku ali ginekologu. Diagnoz in zdravljenj si ne določajte sami. 

Poglejmo, na kaj lahko nakazuje bolečina po spolnem odnosu: 

Glivične in bakterijske okužbe

Vaginalne glivične okužbe in okužbe sečil lahko povzročijo vaginalno vnetje, ki mu rečemo vaginitis. Ko je vagina otekla, lahko dodatno trenje med spolnimi odnosi privede do pekočega občutka. Prav tako lahko obe okužbi prizadaneta penis, kar ponovno povzroči bolečine. 

Če se kandida pretirano razraste zaradi glivične okužbe, lahko povzroči srbečico, gost izcedek in bolečino med uriniranjem ter spolnimi odnosi. Kadar je to vzrok, bi morale bolečine izginiti, ko ustrezno zdravite stanje. 

V vseh primerih se obrnite na zdravnika ali ginekologa. 

Medenična vnetna bolezen

Medenična vnetna bolezen je infekcija zgornjih ženskih reproduktivnih organov, ki jo pogosto povzročita nezdravljena klamidija ali gonoreja. 

Stanje lahko privede do mnogih težav: 

  • globoka medenična bolečina med spolnim odnosom
  • brazgotinjenje
  • bolečine v medenici
  • neplodnost
  • poškodbe jajcevodov
  • vročina
  • absces
  • krvavitev med spolnim odnosom ali med eno in drugo menstruacijo
  • bolečina pri uriniranju
  • bolečine v spodnjem delu trebuha

Suha nožnica

Če je vaša nožnica preveč suha in je ne navlažite, lahko drgnjenje med spolnim odnosom povzroči bolečine po koncu. Težave s suho nožnico imate lahko tudi ob hormonskih spremembah, ali če še niste vzburjeni, ko se penetracija že prične. 

Za nasvete, kako lahko težavo odpravite, se posvetujte z ginekologom. Verjetno vas bo na to preventivno opozoril med nosečnostjo ali v prehodu v menopavzo.

Poškodba genitalij

Vsaka poškodba genitalij lahko povzroči boleče spolne odnose. To se zgodi npr. po porodu, ko se telo še celi. Zato se pred novimi spolnimi odnosi posvetujte z zdravnikom, ki vam bo dal vedeti, kdaj ste dovolj zaceljeni. 

Tudi pri moških se lahko pojavi bolečina, ob poškodbi glavice penisa, kožice ali druge poškodbe. Dodatno drgnjenje ne bo naredilo nič dobrega, le povečalo bo neprijeten, boleč občutek. 

V vsakem primeru je dobro počakati, da se rane zacelijo. 

Alergijske reakcije

Alergija na kondome iz lateksa lahko povzroči srbečico, pekoč občutek in bolečino. Med spolnim odnosom bo vse našteto še huje. Če ste ugotovili, da imate alergije, lahko uporabite naravne kondome in iz drugih materialov - na srečo imate danes veliko zbire. 

Nekateri so alergični celo na semensko plazmo, vendar je to precej redko. Lahko povzroči vaginalno vnetje in bolečino kot odziv na beljakovine v spermi. 

Prisluhnite aktivni podkastu! 

Alenka Košir: "Neustrezna obutev lahko pripelje do nešteto težav":