Nezvestoba - naj ostanem ali grem?

Nezvestoba - naj ostanem ali grem? (foto: Profimedia) Profimedia
14. 1. 2014 Vir: Lisa

V anketah večina žensk in moških navede, da bi se takoj razšli z nezvestim partnerjem. Da, večina ljudi si ne more predstavljati, da bi lahko njihov odnos zdržal prevaro. Toda ko se zgodi, se po izkušnjah zakonskih terapevtov veliko parov bojuje za svojo zvezo.

Najprej šok, potem boj

Ko izvemo, da nam je partner bil ali pa je nezvest, se sprožijo izredno močna čustva. Vendar strokovnjaki svetujejo, da v prvih 48 urah ne naredite veliko. Najprej morate 'prežvečiti' spoznanje, da vam je bil partner, ki ste mu zaupali, nezvest.

Ker je to razumsko težko sprejeti, se ljudje večinoma nagibajo k prepričanju, da je bila celotna zveza ena sama laž in da partner v sebi nima ničesar dobrega. Toda nič v življenju ni samo črno in belo.

Psiholog Ragnar Beer je v neki študiji ugotovil, da 80 odstotkov vseh, ki varajo, še vedno ljubi svojega partnerja. Krizo lahko premagajo le tisti, ki so pripravljeni sprejeti to dejstvo!

Ko se poleže prvi šok, se pojavijo vprašanja: Kdo je tista druga ženska? Koliko časa to že traja? Kdo še ve za to? Počasi je treba preiti k stvari. Potem se morate potruditi, da ne izbruhnete ob vsaki informaciji, sicer partner ne bo imel poguma, da spregovori.

Toda to se mora zgoditi, da resnica (ne vsi detajli!) končno pride na dan. Pomembno je tudi vprašanje, zakaj. Le če se pogovorita tudi o tem, lahko prevarani prepozna tudi svoj del odgovornosti za nezvestobo. Ta po presoji strokovnjakov namreč vedno obstaja!

Odločitev

Namesto neštetih vprašanj po aferi se je treba osredotočiti na eno vprašanje: naj ostanem ali grem?

Če se za ločitev odloči partner pa: naj se bojujem zanj ali ne? Pri tej odločitvi zelo pomaga znanje o vrsti afere (več o tem spodaj).

Poleg tega si mora vsak razjasniti: ali sem pripravljena s partnerjem poskusiti izboljšati odnos?

Najboljša možnost za zbiranje poguma za to je odkritje pozitivnih plati krize. To je priložnost za pridobitev novega pogleda.

Novo zaupanje

Zdaj je čas, da se bolj kot na skok čez plot osredotočite na partnerski odnos. Sprejeti morate, da ne morete preprosto dobiti nazaj starega življenja. Rane se lahko bolje celijo, če skupaj pogledata zakulisje: Katere težave imava? Katere konflikte potlačiva? Kako močno so na krizo vplivali lastni nerešeni strahovi?

Da lahko spet zraste zaupanje, sta najprej potrebna iskreno opravičilo nezvestega partnerja ter popolno odpuščanje prevaranega. To potem ni le znamenje velikodušnosti, ampak tudi darilo samemu sebi in izraz ljubezni.

Pet oblik nezvestobe

Pri odločitvi, ali se splača bojevati za zvezo ali ne, je pomembno vedeti, kakšen pomen je imela afera za partnerja.

Priložnostna afera

Obstajajo skoki čez plot, ki nimajo velikega pomena. Nezvesti partner je lahko iskal potrditev ali pa je v trenutku dobil občutek, da nekaj zamuja … V tem primeru ne brskajte pregloboko, temveč poskusite v vajin vsakdan vnesti več pozornosti.

Afere s klici na pomoč

Oba partnerja vesta, da imata težave v odnosu, toda o tem ne govorita. Eden od njiju pogosto tišči glavo v pesek – drugi pa ne ve, kako naprej. Za razvozlanje vozla, in ker verjame, da se bo le tako počutil bolje, se eden od njiju spusti v afero. Ljubezen dobi priložnost, če se oba aktivno lotita težave! Za to je potrebna volja obeh partnerjev.

Afera Don Juan

On 'potrebuje' skoke čez plot predvsem za krepitev svoje samozavesti. Večinoma gre za ponavljajoče se afere. Če si takšni partnerji prizadevajo za osebnostno rast, lahko upoštevajo pravila, v nasprotnem primeru se je najbolje raziti.

Ljubezenski trikotnik

Tu so v igri prava čustva in zaradi tega je vse skupaj zelo težko. Zveza se lahko ohrani le, če se afera konča in sta oba partnerja pripravljena poiskati popolnoma nove poti.

Izstopna afera

Zveza je za nezvestega partnerja že zdavnaj pokopana, le da ne ve, kako bi jo končal. Niti se ne trudi preveč, da bi prikril skok čez plot. Prevarani se mora 'rešiti' in iti svojo pot.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri