Pomen močnih družinskih vezi

Pomen močnih družinskih vezi (foto: profimedia) profimedia
29. 10. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Rituali, novi in stari, krepijo vezi ter bližino med družinskimi člani, ki nam dajo občutek varnosti in gradijo našo identiteto.

Od staršev in drugih prednikov ne dobimo samo bioloških značilnosti, ampak podedujemo tudi nazore, navade, določeno kulturo, obnašanje družine. Družino in vez z njo gradimo na običajih in verovanjih, ki se prenašajo iz generacije v generacijo – vse to ima tudi neko duhovno pomembnost, prenašanje tradicije pa je tako ali tako intuicijski fenomen. Tradicijo svoje družine prenašamo na naslednje rodove povsem spontano.

Vsaka družina ima svoje praznike, običaje in pravila, od rojstnih dni do pomembnih obletnic.

Takrat v naš spomin pridejo občutki in spomini, ki jih nosimo v sebi že od otroštva in ki se jih bodo spominjali tudi naši otroci – krašenje novoletne ali božične smrečice, barvanje pirhov, peka piškotov, zavijanje daril, pisanje voščilnic – ja, veliko je primerov družinskih ritualov.

Vse se dogaja spontano in brez velikih načrtovanj – za pusta ne jeste krofov zato, ker vam je mamam rekla, da jih morate, ampak zato, ker pač ta okus povezujete s tem praznikom. In za veliko noč mora biti na mizi potica, ker pač mora biti, tako je. V večini družin ta tradicija ostaja globoko zakoreninjena in v številnih primerih se ji pridružijo tudi priženjeni člani.

Druženje in zabava

Tradicija nam daje občutek varnosti, a tudi zabavo, posebno pomembna pa je za otroke. Vse, kar delamo kot družina, daje otroku občutek, da je ljubljen, da je del posebne skupnosti, v kateri vladajo topli odnosi.

Družina otroku daje občutek prijetnosti in varnosti ter pozitivno vpliva na to, da se razvije v samozavestno, prilagodljivo in zrelo osebo. Pripovedujte mu, kako ste vi kot otrok preživljali praznike, v zgodbo pa naj se vključijo še babice in dedki. Takšne zgodbe širijo otrokov čustveni svet.

Učimo se od malih nog

Počitnice in prazniki so čas, ko lahko več časa preživimo z otroki. In prav na podlagi navad, ki jih imamo, svoje vrednote, navade in tradicijo razvijajo tudi otroci. A tudi iz malih dogodkov lahko naredite običaj – zakaj ne bi na primer en dan v tednu preživeli brez televizije, namesto tega pa bi se igrali družabne igre.

Otroci, tudi tisti malo večji, imajo neskončno radi, ko se starši igrajo in ukvarjajo z njimi. Lahko pa si družina skupaj ogleda film v kinu ali pa samo risanko v nedeljo dopoldne – to je za otroke neverjetno doživetje, prav zaradi prijetnega vzdušja in varnosti, ki ju čutijo ob tem druženju.

Značke: družina