Se vmešati ali raje ne?

Se vmešati ali raje ne? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
30. 3. 2016

Jasno je, da je najboljša vmesna, zlata sredina. Vendar pa ostaja vprašanje: v katerih primerih je dobro biti zadržan in kdaj bi morali odpreti usta? In ko jih – kako naj to naredimo? Preberite si nekaj konkretnih primerov.

1. Sodelavki se neprestano pričkata

V službi vlada napeto stanje. Dve sodelavki sta si neprestano v laseh, pri tem pa niti ne opazita, kako njuno vedenje vpliva na celotno ekipo.

Namig: Tudi če se nam zdi, da zelo dobro vemo, kako bi popravili odnos med dvema, je to znanje bolje zadržati zase. Lahko pa izrazimo mnenje, da imamo občutek, da gre za nerazumevanje dveh oseb. In lahko ju zaprosimo, da se ne pričkata javno, ker tako zastrupljata vzdušje.

2. Neprestano nerga nad hčerkinimi kilogrami

Težko poslušate, ko starši kritizirajo svoje otroke? Še posebej njihove kilograme. Morda včasih teh niti ni tako veliko in bi moral otrok le zmanjšati vnos sladkarij, ne pa biti pod pritiskom diete.

Namig: Zavedati se morate, da so starši zelo občutljivi za nasvete in napotke drugih. Vendar pa mora prijateljstvo biti tako, da vzdrži tudi kritične besede. Kar vam leži na duši, povejte v prijaznem tonu in s čim manj obsojanja.

3. Sum goljufije

Se vam zdi, da kdo iz vašega kroga prijateljev denar služi na ne povsem pošten način? Res je, da se vas to nič ne tiče, prav tako pa verjetno tudi težko pogoltnete tega moralnega mačka, kajne?

Namig: Kadar odrasel človek živi nepošteno ali pa celo izvršuje kazniva dejanja, je to povsem njegova odgovornost. Od tega jih ne moremo zadržati. Lahko pa poskusimo. Ja, mirno se lahko vmešate in poveste svoje mnenje. Temu rečemo čut za odgovornost in pogum. Ne smete pa pričakovati, da se bo nagovorjena oseba strinjala z vami.

4. Neizpolnjena pričakovanja

Imate kolegico, ki bi lahko bila zelo uspešna, pa ji ni do kariere? Ali pa je videti izjemno, kadar se uredi, vendar to premalokrat stori?

Namig: Če je videti, da se vaša prijateljica ne znajde najbolje, lahko v miru podate nekaj dobrohotnih nasvetov. Ali pa se denimo ponudite, da jo spremljate ob naslednjem nakupu oblačil. Če pa je nekdo vidno zadovoljen s tem, kakšen je in kaj počne, morate to spoštovati in ne vsiljevati svojih idej in zamisli.

Naj se vmešam? Ali raje ne?

Ta vprašanja vam bodo pomagala pri odločitvi:

  • Se dogaja krivica? Ali gre le za trk majhnih pravil?
  • Kako velika je škoda, ki bo nastala, če se ne vmešam?
  • So v igri nemočni ljudje? Ali se lahko 'žrtev' brani sama?
  • Zakaj se želim vmešati? Ker se mi zdi nujno? Ali zgolj, da dokažem svoj prav?

Pravi državljanski pogum

Starejša gospa pade, neka ženska je telesno ogrožena. Tega ne smemo ignorirati. Tu je zahtevan državljanski pogum.

Vendar velja upoštevati naslednje:

Štiri pomembna pravila
  • Hitro po pomoč – pokličite policijo (113).
  • Žrtvi – in storilcu – dajte vedeti, da je policija na poti.
  • Bodite priča in dajte to tudi jasno vedeti: vidim, kaj se dogaja!
  • Poiščite si soborce: privabite zraven tudi druge ljudi in povzdignite svoj glas.

Zadržite distanco: če se vmešate v agresivno situacijo, ste lahko udarcev deležni tudi sami. Kaj takega tvegajte le v izjemnih primerih. In le ob pomoči drugih!

Nič ne vidim, nič ne rečem, nič ne slišim?

Državljanski pogum pomeni, da odprete oči in usta ...

... in natančno prisluhnete, da boste pozneje lahko pomagali kot priča.