Ste izgubili željo po seksu? To je 5 možnih razlogov

Ste izgubili željo po seksu? To je 5 možnih razlogov (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
26. 11. 2022

Ljudje imamo med seboj različne »spolne apetite« in željo po spolnosti. 

Spolna sla pa se pogostokrat razlikuje tudi glede na različna obdobja v življenju ter spreminja z leti. Če prihaja do pomanjkanja spolne sle je dobro poiskati vzrok in ga odpraviti.

Kateri so najpogostejši razlogi za zmanjšano željo po seksu?

Stres

Znano je, da stres vpliva na številne vidike življenja, med drugim tudi zmanjšuje spolni nagon. Raziskave so pokazale, da ženske z leti hitreje izgubljajo zanimanje za spolnost kot njihovi moški partnerji, pri katerih se želja bistveno ne spremeni. Še posebej občutljive so ženske, ki so dalj časa izpostavljene stresnemu življenju, saj stres proizvaja kortizol, kar uničuje željo po spolnosti.

Nerešene težave v partnerskem odnosu

Ženski spol seks povezuje s čustvi. Če se ženska ne počuti čustveno varno, bo to vplivalo na njeno spolno željo. Najpogostejši razlog za pomanjkanje ali zmanjšanje želje po seksu v partnerstvu so nerešene težave. Pomanjkanje komunikacije, prepiri in nezaupanje lahko popolnoma uničijo libido.

Alkohol in nekatera zdravila

Uživanje majhne količine alkohola lahko sicer pomaga pri sprostitvi partnerja, toda prekomerno uživanje alkohola ima škodljiv učinek na libido. Alkohol zmanjšuje vzdržljivost pri seksu in dehidrira telo.

Za spolno vzburjenje je potrebna določena količina krvi, ki s kisikom oskrbi spolne predele in poveča občutljivost. Ta proces je povezan z vlaženjem nožnice in erekcijo penisa, zato zaužitje velikih količin alkohola povzroča težave pri vlaženju intimnega predela.

Med drugim lahko libido oslabi tudi jemanje nekaterih zdravil. Med njimi med drugim tudi antidepresivi in zdravila za znižanje krvnega tlaka.

Pomanjkanje spanja

Tudi pomanjkanje spanja zmanjšuje spolno željo. Zaradi prezaposlenosti in utrujenosti marsikoga aktivnosti v spalnici ne pritegnejo več. Motnje spanja ali premalo spanja vodijo do nižje ravni testosterona, kar ima za posledico zmanjšan spolni libido. Zelo preprosta rešitev za tovrstne težave je kvaliteten spanec.  

Starševstvo

Z rojstvom otroka se tudi seksualno življenje para spremeni in marsikdaj upade želja po intimnih radostih. Starševstvo je aktivna vloga, ki vzame veliko časa in energije, zato to tudi ni redkost. Prav tako se spremeni dinamika v partnerstvu, saj partnerja dobita tudi vlogo staršev. Če se sprašujete, ali obstaja seks po rojstvu otroka, je odgovor pritrdilen. Poskusite biti spontani in izkoristite vsak prosti trenutek.

Preberite še: Teh 5 fetišev ima več ljudi kot si morda mislite. Ste med njimi tudi vi?