Te 4 stvari vas bodo osrečile

Te 4 stvari vas bodo osrečile (foto: profimedia) profimedia
9. 9. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Vsaj tako trdijo znanstveniki.

1. Opredelite svoja čustva

Če čutite negativno čustvo, kot sta žalost ali jeza, to čustvo opredelite. Vaši možgani se namreč odzovejo drugače, če čustvo pretvorite v besede. V nekem znanstvenem preizkusu so dokazali, da če zavestno prepoznamo čustvo, to zmanjša njihov vpliv na možgane. Dejansko ste v tem primeru intelektualno vedno en korak pred njimi. S to vajo tudi spoznate, da večina vaših vsakodnevnih čustev ni povezana z ničimer določenim. Lahko jih sproži karkoli. Izbruh moža, sodelavke ali šefa lahko povzročijo glavobol, zgago ali pa celo to, da pozabite ključe v službi. Če čustvo poimenujete, se ga bolj zaveste, ne pustite, da vas zmoti in tako boste težje padli v past oziroma njihov vrtinec.

2. Bodite odločni!

Ni bolj tesnobnega občutka kot to, da se vam zdi, da imate nedokončane stvari. Že samo če boste sprejeli nekaj odločitev, boste zmanjšali občutek tesnobe, saj ne boste neprestano razmišljali o vseh možnih scenarijih in izidih. Sprejemanje odločitev pomeni ustvarjanje namer in postavljanje ciljev, poleg tega pa tako dobimo občutek, da imamo stvari pod nadzorom. Če je izid pozitiven, še toliko bolje!

3. Vprašajte se, za kaj vse ste hvaležni

Občutek hvaležnosti aktivira del možganov, ki izloča dopamin. Hvaležnost drugim še poveča to aktivnost možganov, družabni stiki pa so tako še prijetnejši. Hvaležnost sproži tudi povečano izločanje serotonina, ki je dejansko naravni antidepresiv. Hvaležnost je tudi oblika čustvene inteligence. Študije so pokazale, da bolj kot narašča, več nevronov v tem področju postane aktivnih.

4. Objemajte in dotikajte se ljubih oseb in prijateljev

Družabni stiki so se že večkrat dokazali, da povečujejo občutek osebe po sprejetosti in tako občutek sreče. Ob dotikanju se izloča hormone oskitocin, znan tudi kot hormon ljubezni, ker uravnava socialno interakcijo in spolno reprodukcijo. Poleg tega, da poskrbi za vzpostavljanje vezi med materjo in novorojenčkom in ne nazadnje tudi na ustvarjanje materinega mleka, vpliva tudi na sočutje, velikodušnost in doživljanje orgazma. Torej, več objemanja!zapreti. Torej, raje premislite, ali bi tak dvom sploh povedali na glas.