Samoobramba s parternimi tehnikami

8. 3. 2007

Na kaj pomisliš, ko slišiš besedo samoobramba? Na to, da te lahko kdo napade. Na moč svojega telesa. Na zvijače, ki te lahko rešijo pred udarcem ali trdnim prijemom.

Jasno je, da so se skupaj z borbo razvijale tudi tehnike obrambe.

Sprva zelo krute, saj je bil cilj ohraniti svoje življenje ali oditi iz borbe nepoškodovan. Danes so pravila postavljena.

No, v modernem času nikoli ne veš, kam te popelje pot in katera ulica bo pretemna. Tam ni nobenih pravil. Na žalost so časi varnega potepanja po mestih minili. Zato pomisli nase in se zavaruj z znanjem.

Samoobrambo sestavljajo obrambne tehnike iz več borilnih veščin in športov, kot so: judo, ju-jitsu, ajkido, sambo … Vadba se izvaja v kimonu. V telovadnici se trenira tudi v trenerki, širokih hlačah in kratki majici.

Vadba se izvaja v parih in vse elemente samoobrambe se na vadbi vedno izvaja popolnoma nadzorovano.

Poznamo prostoročno in kombinirano samoobrambo. Pri prostoročni se vse izvaja z golimi rokami, udarci pa so zeli različni, saj pri njih uporabljamo tako roke kot noge. Pri kombinirani samoobrambi pa se za svojo varnost bojujemo s palicami, meči in drugimi pripomočki. Tukaj spoznamo različne blokade in izmike, ki jim sledijo udarci.

Oprema za vadbo samoobrambe so različni ščiti, žoge in hruške. S temi pripomočki se lahko dodatno izpopolnjuješ.

V samoobrambi: 'savate defence' lahko tudi tekmuješ in napreduješ. Različne stopnje predstavljajo različne barve rokavice. Za napredovanje opraviš poseben izpit.

Samoobramba ni le dobra športna vadba, temveč je tudi koristna. Spoznavaj svoje telo, naredi ga močnega in delavnega.

Več natančnih opisov in slik samoobrambnih tehnik si oglej na: www. savate-zveza.si.

V fotoglaleriji si lahko ogledaš dve zvijači, ki ju lahko uporabiš v trenutku samoobrambe.

Urška Hafner

Značke: samoobramba