Taekwondo

3. 3. 2007

Pretekli teden je bilo v Mariboru odprto prvenstvo Slovenije v taekwondoju, na katerem se je pomerilo 195 tekmovalcev iz 13 držav. V dvorani Tabor se je zbralo kar nekaj pristašev in navijačev, ki so spodbujali naše borke in borce, da bi se čim bolje uvrstili in zmagali.

In če sama še nisi navdušena navijačica tega športa, naj ti prišepnemo nekaj podrobnosti.

Gre za starodavno borilno veščino, ki izvira iz Koreje. Od leta 2000 je tudi olimpijski šport. Če se zazremo v samo ime, nam to sporoča, da gre za veščino rok in nog. Borba se je skozi čas razvijala in danes je kar priljubljen in razširjen šport. No, gre za veščino bojevanja, samoobrambo, rekreacijo, šport , zabavo in filozofijo. Noga je pri tem najdaljša in je najmočnejše orožje, udarcev pa je veliko.

Vsak, ki se pridruži taekwondo klubu, lahko z rednim treningom veliko pridobi. Nauči se tehnike taekwondoja, forme, samoobrambe, razvija moč, hitrost, ravnotežje, gibljivost, vitalnost in življenjsko moč. Gre za aerobno in anaerobno aktivnost, saj se tako kot pri drugih borilnih veščinah ves čas gibamo. Da pa bo motivacija še večja: napredujete lahko v višji rang in vadba je vedno bolj zanimiva.

Forma predstavlja borbo proti namišljenemu nasprotniku. Sestavlja jo niz položajev, blokov in udarcev. Poleg trditve, da je forma najboljši pokazatelj pravilnosti tehnike, je hkrati tudi odličen način treninga brez nasprotnika. S treniranjem form izpopolnjujemo fleksibilnost, moč udarca, ravnotežje, dihanje in koncentracijo.

Forme so obvezni del izpita za napredovanje na višjo stopnjo. Za vsako stopnjo je značilen drugače obarvan pas, poznati pa je treba eno ali več form. WTF-stil jih pozna 17, osem začetniških in devet mojstrskih, ITF pa jih ima 24.

Danes poznamo dve verziji taekwondoja oz. dve svetovni zvezi – International Taekwondo Federation (ITF) in World Taekwondo Federation (WTF). Obstajajo določene razlike v samem izvajanju tehnik, dobokih in načinu tekmovanja.

Na tekmovanju (tokrat po pravilih ITF) se borba odvija v dveh rundah po dve minuti, vmes pa je odmor. Borci so oblečeni v bela, široka in lahka oblačila: dobok ali kimono. Na rokah imajo rokavice, bose noge imajo zaščitene s ščitniki, v ustih pa imajo še zaščito za zobe.

Sodniki ocenjujejo udarce in jih točkujejo. Če je izid neodločen, pa se borba nadaljuje v minutnem podaljšku. In zmagovalec je … Kar nekaj Slovencev. V kategoriji članov do 80 kg je zmagal Aleš Zemljič; v kategoriji do 71 kg Grega Rudolf; v kategoriji nad 80 kg je slavil Mitja Potočnik; v najlažji, do 63 kg pa Redžo Ljutič.

Dekleta pa takoj za njimi: Nuša Rajher je bila zmagovalka finala v kategoriji do 70 kg; v kategoriji nad 70 kg je bila najuspešnejša Sabina Šehič. V finalni dvoboj se je uvrstila tudi Petra Žolnir v kategoriji do 52 kg, a zmaga je šla v Ukrajino. Čestitamo! !

Taekwondo tekmovanja so zelo atraktivna, saj se poleg športne borbe, kjer prevladujejo udarci z nogo, tekmovalci lahko pomerijo tudi v izvajanju obveznih izvajanj FORM, v prebojnosti udarca z roko ali nogo ter različnih vrstah skokov (v višino, daljavo ali v atraktivnosti skokov), pri čemer je treba razbiti leseno desko.

Pa še tole:

ITF, Zveza za tradicionalni Taekwondo Slovenije, in Turizem Bled, zavod za pospeševanje turizma bosta na Bledu, od 24. do 29. 4. 2007 organizirala XV. svetovno člansko prvenstvo v tradicionalnem taekwondoju, pred prvenstvom pa še svetovni sodniški seminar ter 17. ITF-kongres.

Pričakovana udeležba je približno 500 športnikov iz 70 do 80 držav z vsega sveta, več kot 100 trenerjev in funkcionarjev ter približno petdeset članov sodniškega zbora.

Vabimo vas, da si prvenstvo tudi sami ogledate, poskrbeli bomo za odlično konkurenco in športno vzdušje! Več informacij o samem prvenstvu ter obrobnih aktivnostih je na voljo na www. taekwondo-itf.si.

Sicer pa boste informacije našle tudi na: www. taekwondo-zveza.si, www. tkd-puma.com

Urška Hafner