BREZPLAČNO USPOSABLJANJE STROKOVNIH DELAVCEV V ŠPORTU

27. 9. 2018 Promocijsko sporočilo

Projekt Usposabljanje strokovnih delavcev v športu, ki ga delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, delno pa Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, je letos brezplačen, namenjen je zaposlenim osebam, izvajal pa se bo vse do leta 2022.

DOBRO DELO

Slovenija je na področju športa precej uspešna država, kar pomeni, da naši delavci v športu že zdaj opravljajo dobro delo, glavni cilj projekta pa je z obogatitvijo njihovega splošnega in strokovnega znanja zmanjšati neskladje med razpoložljivim usposobljenim kadrom in potrebami po njem na trgu dela. Tako projekt omogoča zaposlenim osebam, ki še niso usposobljene za delo v športu, vendar imajo to željo, da pridobijo znanje in potrebne kompetence. Hkrati projekt že usposobljenim zaposlenim osebam zagotavlja izboljšanje in obnovitev že pridobljenih znanj in kompetenc. V športu ves čas prihaja do novosti, zato je treba pridobljeno znanje sproti dopolnjevati – tako na področju športne opreme in orodij kot pri trenažnem procesu in procesu regeneracije, možnosti meritev, ki jih prinaša napredek tehnologije itd.

KAKOVOSTNI BREZPLAČNI PROGRAMI

Delavcem v športu in tistim, ki to želijo postati, projekt torej ponuja kakovostne brezplačne programe, prek katerih bodo postali (še bolj) kompetentni za delo v športu, s čimer se bo seveda dosegala tudi večja strokovnost. Tako je lahko zagotovljeno, da bodo vsi, ki so vključeni v športne dejavnosti (od otrok do tekmovalcev in rekreativcev), deležni vadbe oziroma treningov, skladnih z aktualnimi doktrinami vadbenega oziroma trenažnega procesa.

Vse zainteresirane zaposlene osebe ste zato dobrodošle, da se vključite na tečaje, organizirane v času projekta, kajti prav delavci v športu so odgovorni, da delo z otroki, rekreativci, športniki itd. poteka tako, da ne ogroža njihovega zdravja in varnosti ter jim zagotovi lepo prihodnost v športnem in zasebnem življenju.

Ob zaključku predhodnega projekta je bila izvedena anketa, v kateri se je izkazalo, da se približno 42 odstotkov udeležencev teh dogodkov ne bi udeležilo, če bi bili plačljivi. Poleg brezplačne udeležbe je financiran tudi nakup strokovnega gradiva, ki ga udeleženci prav tako prejmejo brezplačno.

Pri projektu sodeluje 41 partnerjev (Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez, Planinska zveza Slovenije …) ter 39 športnih organizacij, kot je Nacionalna panožna športna zveza, predvidoma pa bo vanj vključenih najmanj 7.700 posameznikov, od katerih naj bi jih vsaj 6.545 pridobilo oziroma izboljšalo kompetence.

Pretekli projekti so dali tako pozitivne rezultate, da se Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Evropska unija vedno znova odločita za nadaljevanje. Zadovoljstvo udeležencev (kar 96 odstotkov jih je bilo z izvedbo zadovoljnih) je še dodaten pokazatelj kakovostne izvedbe programov. Izrednega pomena je predvsem dejstvo, da so bili s finančno podporo v nekaterih panogah usposobljeni prvi kadri za delo v športu (curling, hokej na travi, motokros, speedway, speedminton, šah itd.), v drugih pa prvi kadri z najvišjo stopnjo usposobljenosti za delo v športu (npr. aikido).

 

Za več informacij o brezplačnem usposabljanju strokovnih delavcev v športu 2018–2022 lahko obiščite in tam sproti spremljajte na spletni strani usposabljanje.olympic.si.

Vse aktualne razpise si lahko ogledaš TUKAJ!