Dan slovenskih markacistov je potekal delovno, v luči izmenjave izkušenj in druženja

10. 7. 2019
Deli
Dan slovenskih markacistov je potekal delovno, v luči izmenjave izkušenj in druženja (foto: Danijel Čančarević)
Danijel Čančarević

V soboto so se v Radečah pri Ribiškem domu zbrali markacisti iz vse Slovenije. Na nekdanjem Tončkovem dnevu so se že sedmič zapovrstjo zabavali, si izmenjevali izkušnje in tudi delali. Poglejte, kako so se imeli in kako lahko markacist postanete tudi vi!

Dan slovenskih markacistov je letni zabavni dogodek namenjen druženju, kamor so vabljeni markacisti iz vse Slovenije, ki čez leto skrbijo za čiste, prehodne in dobro označene planinske poti. Planinska zveza Slovenije, ki dogodek organizira, na začetku leta objavi razpis za prijavo lokacije, nato pa dogodek s pomočjo izbrane lokalne sekcije markacistov tudi izvede.

Vse prijavljene markaciste na dan dogodka po kratki okrepčitvi razdelijo v mešane skupine markacistov iz vse Slovenije, vodene s strani lokalnih markacistov, ki nato nekaj ur urejajo okoliške planinske poti.

Markacisti v tistih nekaj urah obnovijo markacije ter poskrbijo za dobro vidnost teh markacij in si ves čas izmenjujejo tudi izkušnje.

Nato se markacisti vrnejo na izhodiščno mesto, kjer je na vrsti druženje, piknik in zabava.

Postanite markacist tudi vi!

Delo markacistov je častno delo, saj ti skrbijo za urejene, prehodne in dobro označene poti v naših gozdovih in visokogorju. Brez njih bi bili v gorah izgubljeni!

Planinska zveza Slovenije vabi vse, ki ljubijo naše gozdove in so spretni v resnično osnovnih ročnih veščinah, da se pridružijo veseli družbi markacistov.

Vsi markacisti opravijo nekajdnevni tečaj za posamezno stopnjo in vrsto del. Markacisti, ki so z usposabljanjem pridobili licenco za kategorijo A, opravljajo lažja dela - skrbijo za dobro označenost in prehodnost poti, markacisti kategorije B delajo tudi že z motorno žago in drugim motornim orodjem, nadelujejo poti z lesnimi varovali, stopnicami, poti opremljajo z mostovi ipd. Markacisti kategorije C pa med drugim vodijo najzahtevnejše delovne akcije na zahtevnih in zelo zahtevnih odsekih planinskih poti, kjer na vrveh vpeti v skalo skupaj z markacisti kategorije B nameščajo in vzdržujejo jeklenice in kline.

Kupite Planinsko srečko in pomagajte obnoviti slovenske planinske poti in koče

Planinska srečka je produkt partnerstva med Planinsko zvezo Slovenije, ki je največja športna zveza pri nas, in Športne loterije. Namen Planinske srečke kot del družbeno odgovornega delovanja obeh partnerjev je zbrati sredstva za obnovo slovenskih planinskih poti in koč. Planinsko srečko kupite na vseh prodajnih mestih Športne loterije, na spletni strani www.e-stave.com in v Planinski trgovini PZS. Cena srečke je 1 evro.

Novo na Metroplay: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni" | Matjaž Šerkezi