Gluhi strežejo v planinskih kočah

Gluhi strežejo v planinskih kočah (foto: foto arhiv PZS) foto arhiv PZS
20. 6. 2019

 Gore so dostopne za vse, tudi za gluhe in naglušne ter slepe in slabovidne.

V soboto in nedeljo, 22. in 23. junija, bodo gluhi stregli v Planinskem domu na Zelenici. Akcijo bo v soboto spremljal tudi poseben dogodek Stopiva skupaj, osvojimo vrh, kjer bodo slepe in slabovidne postregli gluhi in naglušni, slepi in slabovidni pa se bodo ta konec tedna odpravili tudi do planinskih domov na Boču, Gorjancih in Čavnu. Akciji sta del Tedna vseživljenjskega učenja.

Vseslovenska planinska akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah je lani v svoji prvi izvedbi doživela odličen odziv, tako med gluhimi, naglušnimi in osebami s polževim vsadkom kot med slišečimi. Letos se je začela že maja na Planini nad Vrhniko, glavnina dogodkov pa se zvrsti od konca junija do sredine septembra. 

Zakaj gre?

Poslanstvo akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah, ki jo organizirata odbor Planinstvo za invalide/osebe s posebnimi potrebami Planinske zveze Slovenije (PZS) in Mladinsko društvo za osebe z okvaro sluha VKLOP/IZKLOP (MOOSVID), je omogočiti polno dostopnost in vključevanje gluhih in naglušnih v družbeno okolje in vstop na trg dela, ozaveščati o njihovih zmožnostih in vzpostavljati sodelovanje med ljudmi, ki jih druži ljubezen do hribov in gora.

Akcija Stopiva skupaj, osvojimo vrh poteka pod okriljem Odbora Planinstvo za invalide/OPP Planinske zveze Slovenije, Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije in Zveze Lions klubov Slovenije, ki želijo z združenimi močmi spodbuditi čim več slepih, slabovidnih in oseb z okvaro vida, da se pridružijo akciji, predstaviti planinstvo kot možnost aktivnega preživljanja prostega časa, približati slepoto drugim in družbi z jedilniki v brajlici in povečani pisavi ter s primerno podporo slepim in slabovidnim omogočiti doseganje planinskih ciljev.

pzs

Kje in kdaj strežejo gluhi? 
  • 22.–23. junij: Planinski dom na Zelenici

  • 29.–30. junij: Planinski dom na Boču, Planinski dom na Uštah - Žerenku, Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih

  • 6.–7. julij: Planinski dom Tamar, Frischaufov dom na Okrešlju, Pogačnikov dom na Kriških podih

  • 3.–4. avgust: Triglavski dom na Kredarici, Ruška koča, Valvasorjev dom pod Stolom

  • 7.–8. september: Kamniška koča na Kamniškem sedlu, Dom dr. Franca Goloba na Čemšeniški planini, Tumova koča na Slavniku

  • 14.–15. september: Planinski dom na Mrzlici