Gore imajo posebno mesto v slovenskih srcih: 1000 planincev tradicionalno otvorilo poletno planinsko sezono

Gore imajo posebno mesto v slovenskih srcih: 1000 planincev tradicionalno otvorilo poletno planinsko sezono (foto: profimedia) profimedia
14. 6. 2022

Kako zaljubljeni smo v gore in naravo priča tudi podatek, da je planinarjenje ena od najbolj množičnih prostočasnih dejavnosti Slovencev. Se strinjate?

V Kamniški Bistrici se je 11. junija odvil tradicionalen začetek planinske sezone, ki je privabil 1000 navdušenih planincev. Osrednja zvezda dogodka pa je bila markacija, ki letos praznuje 100 let in je postala najbolj prepoznaven znak Planinske zveze Slovenije.

Planinska zveza Slovenije (PZS) že skoraj 40 let praznuje dan slovenskih planincev in letošnji program je obogatila s celodnevnim dogajanjem za obiskovalce vseh generacij. 

Dogajanje je bilo v okolici piknik prostora Pri Jurju precej pestro. Vsi so se lahko preizkusili na plezalni steni, kot tudi na ustvarjalnih delavnicah, udeleženci so spoznali delo markacistov, ki prostovoljno skrbijo za mrežo več kot deset tisoč kilometrov planinskih poti v Sloveniji. Mladi so še posebej radovedno spremljali reševalno vajo, ki jo je pripravila Gorska reševalna služba Kamnik.

Na voljo so bile tudi stojnice, na katerih so se predstavili Planinska zveza Slovenije, PD Kamnik, Jamarski klub Kamnik, trgovina Špica šport, ki je ponudila v testiranje e-kolesa, markacisti PD Kamnik ...

Dan slovenskih planincev pa tradicionalno predstavlja tudi začetek glavne planinske sezone. Ta do sredine septembra v gore privabi največ obiskovalcev, tudi po zaslugi gostoljubnih planinskih koč, večina katerih je že odprtih, preostale visokogorske pa se bodo odprle do začetka julija. Utrip poletnih mesecev bo sooblikoval izbor za naj planinsko kočo 2022.

Za vse navdušene pohodnike, naštevamo nekaj zanimivih izletov.

Vedno pa imejte v mislih, da:

  • morate pohod prilagoditi svoji fizični pripravljenosti in najšibkejšemu udeležncu,  
  • morate preveriti vremenske razmere in biti vedno pripravljeni tudi na slabo vreme
  • imate v nahrbtniku vso potrebno zaščitno opremo, dovolj vode in prigrizke
  • nekomu poveste, kam se odpravljate in se vpišete v planinske knjige na vrhovih.

Ideje za izlete:

Dan v naravi: Zajamniki nad Pokljuko in Slemenova špička nad Vršičem - izleta, za družine in srednje zagnane pohodnike

Ideja za izlet: na Ratitovec po kondicijo in čudovite razglede

Lep, nezahteven izlet za vse pohodnike: Koča v Krnici

Popoln izlet: Mala Osojnica ima najlepši razgled v Sloveniji, Bled pa najboljše kremšnite

Nižje ležeče planinske koče so spet odprte! Boste osvojili kakšen vrh?