Nižje ležeče planinske koče so spet odprte! Boste osvojili kakšen vrh?

Nižje ležeče planinske koče so spet odprte! Boste osvojili kakšen vrh? (foto: Profimedia) Profimedia
28. 4. 2022

Medtem ko še lahko opazujemo bele vrhove v visokogorju, nižje ležeče koče že vabijo prve planince. Boste za praznike otvorili planinsko sezono?

Če ste med prazniki hoteli osvojiti tudi kakšen nižji hrib, potem boste veseli novice, da so koče ponovno odprte. In čeprav vam nudijo topel obrok, čaj ter zavetje, se na pohod nikakor ne odpravite brez nahrbtnika, v katerem bo vsa potrebna oprema in dovolj vode za izlet. Če se v gore odpravljate z družino, prilagodite intenzivnost poti najmlajšemu članu in s tem poskrbite za varnost. 

Koče vas že pričakujejo, hkrati pa prosijo za strpnost, saj bodo marsikje potekala obnovitvena dela. "Ker bo pri marsikateri od teh planinskih koč v času obnovitvenih del ponudba prilagojena, že vnaprej prosimo obiskovalce za strpnost," izpostavlja strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije (PZS) Dušan Prašnikar. Se pa letos obeta še ena manj prijetna novost: "Letošnja sprememba so nekoliko povišane najvišje priporočene cene prenočitev in osnovne oskrbe v planinskih kočah. Vzrok je v močnem povečanju cen surovin, materialov in storitev v zadnjem času, kar posledično predstavlja višje stroške oskrbovanja planinskih koč," pojasnjuje Prašnikar. Več o cenah in popustih v planinskih kočah najdete na spletni strani PZS

Ker so nekatere nižje ležeče koče odprte zgolj ob koncu tedna, velja pred obiskom preveriti odprtost koč na spletni strani Planinske zveze Slovenije 
pzs.si/koce.php ali neposredno pri društvih oz. oskrbnikih. 

Profimedia
OPOZORILO: Visokogorje in osojna pobočja so še vedno pokrita s snegom, nekaj je tudi novozapadlega, zato veljajo vsa priporočila za zimsko obiskovanje gora: izberimo pot, ki smo ji kos tako po znanju kot izkušnjah, potrebujemo zimsko opremo in znanje, posebno previdnost pa zahtevajo tudi klože, pomrznjen sneg in snežišča. Izkušnje in primerno opremo prav tako zahteva obisk zavarovanih plezalnih poti oz. ferat.

Toplejši dnevi utegnejo ljubitelje gora zvabiti tudi na zahtevnejše cilje na nižji nadmorski višini. "Če se odpravljamo na eno od popularnih zavarovanih plezalnih poti oz. ferato, imejmo v mislih, da zanjo potrebujemo izkušnje. V nasprotnem primeru se nanjo raje podajmo skupaj z usposobljenim vodnikom, pri katerem preverimo kompetence," še opozarja  strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije in inštruktor Gorske reševalne zveze Slovenije Matjaž Šerkezi. 

Vir: PZS

Za konec pa preverite nekaj idej za izlet, ki lahko popestrijo proste dni: 

Od Lijaka do Sekulaka - mimo številnih znamenitosti do najlepših razgledov

Mala Osojnica ima najlepši razgled v Sloveniji, Bled pa najboljše kremšnite

Ideja za izlet: Park Cukarca ste že obiskali?

S kolesom ali peš: iz Kranjske gore ali Planice do planinskega doma Tamar

Lep, nezahteven izlet za vse pohodnike: Koča v Krnici

Slap Peričnik in dolina Vrata

Dan v naravi: Zajamniki nad Pokljuko in Slemenova špička nad Vršičem - izleta, za družine in srednje zagnane pohodnike