Po Slovenski planinski poti in v Pravljičarijo pod Triglavom

Po Slovenski planinski poti in Pravljičarija pod Triglavom - knjižne novosti Planinske založbe (foto: Hedvika Petkovšek) Hedvika Petkovšek
16. 11. 2018

V pričakovanju 34. Slovenskega knjižnega sejma je tudi Planinska založba, ki je svojo zbirko v teh dneh obogatila s trilogijo novih vodnikov po legendarni Slovenski planinski poti ter zbirko pravljičnih zgodb iz planinskega sveta Pravljičarija pod Triglavom.

Slovenska planinska pot

V celoti jo je prehodilo več kot deset tisoč ljudi.

Slovenska planinska pot (SPP), ki je nastala leta 1953 na pobudo Ivana Šumljaka, je najbolj priljubljena vezna pot v Sloveniji ter ena najstarejših v Evropi in na svetu.

Nov izbirni vodnik Slovenska planinska pot je izšel v treh delih, izpod peresa treh avtorjev, prekaljenih piscev gorniške literature z izjemno tako literarno kot gorniško kilometrino. Prinaša vrsto ažurnejših podatkov, predstavi celotno SPP kot zaporedje posameznih dnevnih etap, ki jo udeleženci glede na svoje sposobnosti in želje lahko tudi priredijo.

V vodniku boste našli vse potrebne podatke:

  • višina izhodišča in cilja etape,
  • višinska razlika,
  • dolžina in čas hoje,
  • zahtevnost poti,
  • zanimivosti ob poti,
  • možni vzponi na bližnje vrhove in
  • možnost zasilnega umika v dolino.

Pa tudi informacije za vse koče na poti in QR kode ter zemljevid poteka etape in profil poti, ne manjka tudi kratek opis poti.

Prvi del vodnika SPP

V prvem delu nas Gorazd Gorišek vodi

  • iz Maribora čez Pohorje, Kamniško-Savinjske Alpe in Karavanke do Mojstrane.

Pot vodi skozi prostrane pohorske gozdove, kasneje čez najmlajši vulkan na Slovenskem, Smrekovec in na Raduho, kjer pokukate na prag visokogorja. Tega se z vmesnimi sestopi

"Za vsakega se torej nekaj najde," je izkušenega gorohodca uvodni del SPP očaral z raznolikostjo. Kako pa doživlja legendarno pot? "Spoštujem jo. Njeni snovalci, predvsem Ivan Šumljak in njegovi somišljeniki, so naredili veliko delo. Z leti je postajala vedno bolj priljubljena, saj se nanjo poda vedno več planincev. Kot je poudaril že "oče" Slovenske planinske poti, s hitenjem od žiga do žiga ne bomo doživeli veliko. Če le imamo čas, si je vredno ogledati številne zanimivosti ob poti, tako naravne kot kulturno-zgodovinske," razmišlja Gorišek, tudi avtor vodnikov Razširjena Slovenska planinska pot in 10 x Krk.

V kratkem pričakujemo še njegov vodnik V zasnežene gore, v katerem predstavlja 55 vrhov po Sloveniji in v bližnjem zamejstvu, večinoma lažje poti v sredogorje, nekaj pa tudi resnejših tur na dvatisočake, v uvodnem delu pa se posveča varnemu gibanju v zimskih razmerah.

Drugi del vodnika SPP

Gorazd nas v Mojstrani prepusti avtorici drugega dela Mojci Stritar Kučuk, ki nas popelje

  • čez Julijske Alpe, kjer obiščemo nekatere najvišje slovenske vrhove s Triglavom in Jalovcem na čelu.

Ljubiteljica hribov in avtorica drugega dela je imela pri pisanju v mislih tudi uporabnika, ki v hribih sicer ni začetnik, vendar prvič hodi po SPP in v teh krajih še ni bil.

"SPP je razmeroma dolga, dobro opremljena s kočami, ki skrbijo za udobje pohodnikov, in predvsem zelo raznolika, od temnega zelenja Pohorja in dišeče Primorske do zelo zahtevnih odsekov v naših najvišjih Alpah. Tudi zato smo novi vodnik napisali v treh delih, tako da lahko vsak del prehodimo v njemu najprimernejši sezoni. Julijskih Alp se moramo vsekakor lotiti sredi poletja oziroma v zgodnji jeseni, medtem ko primorski odsek v ugodnih razmerah lahko prehodimo celo pozimi," je še dodala Stritar Kučukova.

Tretji del vodnika SPP

V tretjem delu nas Andraž Poljanec vodi

  • čez Cerkljansko hribovje, kraške planote in primorski kras vse do slovenskega morja.

Zadnji del SPP predstavljajo večinoma dolgi sprehodi po gozdovih in kraških gmajnah, ki pa so veliko manj obljudeni kot gorski svet. Tu se pohodnik naužije samote in miru.

"Zame so bila nepozabna tudi srečanja z domačini, omeniti pa velja še izjemno barvitost zlasti kraške pokrajine v jesenskem času," je povedal soavtor prejšnjega vodnika po SPP.

"Dodana vrednost novega vodnika je v prvi vrsti zelo pregledna zasnova, saj so vsi pomembni podatki zbrani ob robu strani. Zelo koristni so natančni zemljevidi ob vsaki etapi in višinski profili. Etape s pomenljivimi uvodi so opisane po dnevih, ponekod so navedene tudi možnosti vmesnega prenočevanja. V uvodnem delu, ki ga uporabniki menda praviloma ne berejo, najdemo številne uporabne informacije, zato tokrat priporočam izjemo. Ker se večina pohodnikov loteva SPP po delih, je izjemno dobrodošel vodnik v treh ločenih knjigah."

Pravljičarija pod Triglavom

Mladim - pa tudi starejšim - ljubiteljem dobrega čtiva je namenjena Pravljičarija pod Triglavom, zbirka desetih pravljičnih planinskih zgodb, pod katero se podpisuje Kristina Menih.

"V vseh svojih pripovedih se rada poigravam z izmišljenimi liki, ki se izrisujejo na krilih moje domišljije. Tokratne zgodbe druži planinski svet zadnje doline pod Triglavom, kjer počitnikujeta gospodična in njena psička, pitbulka Dixie, ki jo druži prijateljevanje z vidnim in nevidnim svetom. Pitbulka s svojo prijaznostjo podira stereotipe o tej vrsti psov," poudarja publicistka, priznana pravljičarka in pripovedovalka, ki jo bralci Planinskega vestnika že poznajo po prisrčnih, izvirnih in poučnih pravljicah.

Knjigo je z ilustracijami obogatil Jernej Kovač Myint, portret resnične Dixie pa je prispevala akademska slikarka Biljana Unkovska.

Že urednica Anka Vončina je zapisala, da je knjiga navdušujoče branje za prav vse po vrsti, Menihova pa dodaja: "Vsaka zgodba nosi sebi lastno sporočilo, ki izstopa iz vsakdanjega razmišljanja in buri otrokovo domišljijo. V tej planinski Pravljičariji živi res pisana združba - od planinskih živali, ki se brez govorjenja sporazumevajo med seboj, do škratov, palčkov, vil in bajeslovnih Krivopet. Mislim in si želim, da bo knjiga zanimiva tudi za odraslega bralca."

Primorka se je s knjigo poklonila svoji pokojni psički, pitbulki Dixie, ki je bila njena zvesta tovarišica. Kot je povedala, se je med sprehodi pogosto soočala z neodobravanjem mimoidočih, češ - tako simpatična gospa, pa ima tako grozno nevarnega psa! Ko se je Dixie preselila v pasja nebesa, je sami sebi obljubila, da bo napisala kakšno zgodbo o prijazni pitbulki in s tem vsaj malo omilila splošno nepriljubljenost te pasje vrste.

Sicer pa je ustvarjalni opus Menihove zelo obširen, njene pravljice so objavljene na Radiu Trst A, Radiu Slovenija, v Planinskem vestniku, na dveh zgoščenkah in v knjigah: "Vse zgodbe in pravljice, ki jih pišem, prežema veselje do življenja. Nekatere so začinjene s šaljivostjo, druge z nevsiljivim podukom, tretje pa z drugačnim, bolj odprtim pogledom na vidni in nevidni svet okoli nas."

Planinski koledar 2019

Planinski koledar 2019 kar kliče po novih doživetjih v objemu gora in obujanju planinskih spominov. Slikovite avtorske fotografije popeljejo po slovenskem gorskem svetu v različnih letnih časih in delih dneva, tako da bo pristen okus planinstva v podobah svež vse leto, dobrodošli so tudi namigi za planinske izlete.

Brati gore

Planinska zveza Slovenije se že četrtič pridružuje pobudi Alpske konvencije Brati gore 2018 ter vabi k praznovanju mednarodnega dneva gora z organizacijo knjižno obarvanih dogodkov v dneh okrog 11. decembra - s skupno idejo: promocijo in praznovanjem kulturne raznolikosti v Alpah. Na spletni strani Alpske konvencije je dogodke mogoče registrirati še slab mesec.