Kako otroku predstaviti kolesarjenje

Kako otroku predstaviti kolesarjenje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
25. 6. 2014

Družinsko kolesarjenje je enkratna priložnost skupnega preživljanja prostega časa.

Proizvajalci koles in dodatne opreme so že pred desetletji poskrbeli, da bi vam tudi v današnjem hitrem načinu življenja ostalo dovolj časa za rekreacijo. Zdaj ko ste same že prekolesarile nekaj deset kilometrov in se na kolesu počutite udobno, ni več ovir, da ne bi h kolesarjenju povabile tudi svojih otrok.

Če so še majhni, bodo uživali na posebej prirejenih sedežih, večji, ki so že sposobni samostojne vožnje, pa vam bodo pri premagovanju kolesarskih kilometrov zagotovo v spodbudo.

Ja, družinsko kolesarjenje je enkratna priložnost skupnega preživljanja prostega časa. Samo poglejte koliko družin se je že zapisalo aktivnemu preživljanju dopusta. V kolonah, ki se ob koncih tedna ali v turistični sezoni vijejo proti morju, je na avtomobilih opaziti vedno več koles.

Kolesarjenje z otrokom vse od takrat, ko je za vožnjo sposoben, je najboljši način, da mu predstavite kolesarjenje ter tako znanje in izkušnje prenesete na naslednjo generacijo.

Tudi če se vam zdijo kratke in počasne vožnje, polne postankov ob igriščih in poljih, kjer se pasejo živali, dolgočasne, je kolesarjenje, na katerem bo otrok lahko raziskoval okolje okoli sebe, vredno truda. Samo razmislite – čez nekaj let bo lahko vaš otrok vaš kolesarski partner.

Kolo – potni list do zanimivosti

Otroka čim večkrat popeljite v naravo. V posebej prirejenih prikolicah oziroma v kolesarskem sedežu bodo ob spremljanju okolja, po katerem kolesarite, kaj kmalu zaspali. Kolesarjenje zagotavlja ravno tako udobno gibanje kakor vožnja z avtom, le da smo še na svežem zraku. Sedeži imajo tudi stranske opore, ki omogočajo, da lahko speči otrok brez težav nasloni glavo.

Otroški sedež je za otroka primeren, ko lahko sedi sam brez opore. Običajno je to pri devetih mesecih, individualni razvoj otroka pa vam bo jasno povedal, kdaj je pravi čas za to. Kolesarjenje naj bi trajalo, dokler je otrok vesel in pripravljen na igro. Ko odrašča, otroka v prikolici ali v sedežu vedno bolj prevzema narava, saj je hitrost na kolesu tako velika, da se narava ob njem vedno znova spreminja, hkrati pa dovolj počasna, da se mu lahko v spomin vtisnejo posamezni prizori.

Kadarkoli zagledate kaj posebej zanimivega, se lahko brez težav ustavite in dodatno raziščete okolje. Ko kolesarimo z otrokom, moramo kar v največji meri spoštovati njegove želje.

Uporabljajte avto za premagovanje večjih razdalj, kolo pa naj bo njegov ‘potni list’ do bližnjega otroškega igrišča, za izlet v gozd ali na travnik, kjer se pasejo živali.

Kolesarjenje v paru

Približno pri štirih letih otrokom zgolj sedenje v kolesarskem sedežu ni več zanimivo in tudi sami bodo želeli kolesariti, saj so že dovolj stari.

Najboljši so tandemi, pri katerih je otroško kolo le podaljšek kolesa enega od staršev, otroku pa omogoča aktivno sodelovanje. Otrok tako dobi občutek za kolesarjenje, hkrati pa je še vedno povsem pod nadzorom. Nauči se menjavanja prestav, zaviranja, položaja na cesti, hkrati pa lahko z rokami signalizira spremembe smeri našega kolesarjenja.

Samostojna vožnja

Ko je otrok sposoben samostojne vožnje, je najboljše, da kolesari v sredini. Kadar je z njim samo eden izmed staršev, naj bo ta zadaj, od koder lahko spremlja njegovo vožnjo in mu daje jasna navodila, kako naj ravna v določenih situacijah. Tudi za njegovo motivacijo je dobro, da je nekoliko bolj spredaj, kakor pa da mora ves čas samo slediti staršem.

Najboljša izbira na začetku so zagotovo urejene kolesarske poti, na katerih bo vožnja brez prometa za vse člane družine veliko bolj sproščujoča. Mogoče se boste odločili za stranske, makadamske poti, vendar imejte v mislih, da otroci ne marajo strmih klancev ali potiskanja koles po blatu.

Najboljše je, da skupaj z otrokom ugotovite, katera pot vam najbolj ustreza. Sčasoma izberite tudi prometnejš e ceste. Želeli ali ne, vaš otrok se bo po njih nekega dne vozil samostojno. Torej ga čim boljše poučite.

Rojstnodnevna zabava na kolesu?

O načrtovani poti izleta se z otrokom pogovarjajte že nekaj dni prej in ga vključite v načrtovanje. Vedno poskušajte izbrati kakšno novo pot, najti kakšen nov postanek, novo priložnost za igro. Imejte v mislih, da družinsko kolesarjenje poteka predvsem po željah otroka.

Mogoče vam bo lažje, če boste h kolesarjenju povabili še druge prijateljice in prijatelje z otroki. Tako bodo tudi otroci dobili zagotovilo, da njihova družina ni strašna, ker kolesari.

Z nasvetom, kako kolesariti skupaj z otrokom, boste k premagovanju kolesarskih kilometrov morebiti pritegnili marsikatero prijateljico, ki ne ve, kako bi se tega lotila. Tako boste dobili družbo za krajše ali daljše izlete.

Mogoče boste v prihodnje tudi rojstnodnevne zabave spremenili v kolesarski izlet ali daljše kolesarsko potepanje, ki bo vključevalo oglede različnih znamenitosti in priložnosti za igranje v naravi. Tako boste lahko izmenjali informacije in celo preraslo otroško kolesarsko opremo.

Kako vzgojiti kolesarja?

Otroka ne morete prisiliti h kolesarjenju, lahko ga samo vzpodbujate. Od zgodnjih let in še posebej ob odraščanju morate spoštovati otrokovo odločitev, če ne želi kolesariti, četudi bo moral eden izmed staršev žrtvovati udeležbo na kolesarskem potepanju.

Lahko pa ga prepričate, da bo doma precej dolgočasno oziroma da vam lahko pomaga pri kakšnem opravilu. Zaradi slednjega se bo skoraj zagotovo odločil za kolesarjenje.

Upiranje ob jutranjem vstajanju bo pozabljeno, ko bo sedel na kolesu in drvel novim dogodivščinam nasproti.

Otroci imajo na svoji strani tudi mladost in medtem ko vi na kolesu prebijete kar nekaj ur, ki vas tedensko držijo v dobri kondiciji, otroci tega ne potrebujejo. Četudi se bodo na kolo vrnili po enomesečnem postu, bodo napredovali izredno hitro in vas bodo kmalu dohiteli.

Dolgoročno delo vam vsekakor zagotavlja veliko kolesarskih užitkov v najboljši družbi.

Urška Andrejc

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri