Napotki za vse, ki se prvič podajate v redno rekreacijo

Napotki za vse, ki se prvič podajate v redno rekreacijo (foto: profimedia) profimedia
7. 9. 2018

Če ste do sedaj telovadili le tu in tam, sedaj pa ste se odločili, da boste vzpostavili rutino, preverite nekaj nasvetov, kako z vsem skupaj začeti.

Na prvi pogled redno ukvarjanje s športom ne izgleda tako naporno, vsaj če aktivnosti spremljate na družbenih omrežjih. Oseba stopi v telovadnico, oblečena po zadnjih modnih smernicah in se loti vaj, vmes pa posname nekaj “selfijev”, na katerih izgleda odlično. Sledijo fotografije “zdravih” in na videz privlačnih obrokov. Če bi vse to preizkusili sami, brez kakršne koli priprave, bi verjetno odnehali že po prvem tednu in podlegli starim navadam. Zato se uvajanja športnih aktivnosti lotite postopoma in premišljeno.

Zakaj se sploh lotiti vadbe?

Naj vas za začetek malce motiviramo z razlogi, zakaj bi sploh pričeli z redno rekreacijo:

 • vzdrževali (ali po potrebi zmanjšali) boste telesno težo

 • okrepili in izoblikovali boste mišice

 • utrdili boste telo in bili tako pripravljeni na več izzivov

 • ne boste podlegli stresu in boleznim, ki razsajajo v vsakem letnem času

 • imeli boste veliko več energije in naokrog boste hodili boljše volje

 • okrepili boste samozavest

 • presenečeni boste, kako veliko napora prenese vaše telo

 • ko se navadite na šport, boste v njem uživali

 • zmanjšali boste tveganja za mnoge bolezni
Preden pričnete z redno vadbo, morate pripraviti in preveriti nekaj stvari.

1. Naredite podroben pregled svojega zdravja. Če ste popolnoma zdravi in nimate posebnih težav, boste ta korak hitro opravili. V nasprotnem primeru pa naredite spisek stvari, ki bi lahko povzročale preglavice pri določenih vrstah vadbe (na primer poškodba kolena ali rame, nizek pritisk, prekomerna telesna teža, bolezni, ki omejujejo gibanje). Ob specifičnih težavah je najbolje, da se posvetujete z osebnim trenerjem, ki vam bo znal priporočiti vrste vadb, ki vam bodo ustrezale.

2. Ugotovite, zakaj želite to početi. Brez pravega cilja, bo motivacija hitro pošla, saj ne boste vedeli, zakaj se pravzaprav trudite. Zato na list zapišite razloge, ki vas vodijo k tej odločitvi. Naj bodo realni in dosegljivi. Razdelite jih na več manjših korakov, tako da dobite tudi tedenske cilje. Potrebujete le še koledar, kjer boste delali kljukice vsakokrat, ko opravite, kar ste si zastavili.

Ne pozabite, da boste ob tem morali uvesti tudi zdravo prehrano. Če se že sedaj prehranjujete dokaj zdravo, s tem ne boste imeli težav. Raziščite, kakšne obroke boste potrebovali pred in po vadbi ter vnaprej pripravite nekaj receptov ter idej.

3. Naj bo telovadba navada. Šport uvrstite na urnik kot vse druge obveznosti in se tega držite. Čeprav se boste na začetku morali privaditi in vzpostaviti ritem, boste kasneje lažje ostali aktivni, če bo gibanje del rutine. Nikdar ne izpuščajte treningov (razen ob izjemnih nepredvidljivih priložnostih) in “sprogramirajte” možgane tako, da bodo vsaj na začetku vadbo dojemali kot nekaj obveznega. Kasneje boste v njej pričeli uživati.

Kaj naj obujem in oblečem za vadbo?

Pri izbiri oblačil bodite pozorni na to, da izberete materiale, ki odvajajo pot in se hitro sušijo. Nikar ne oblecite bombažne majice, kot spodnji del pa izberite trenirko oziroma hlače, v katerih se boste počutili udobno.

Pomembnejša kot oblačila, pa je obutev. Bolje je, da si za izbiro športnih čevljev vzamete več časa in vanje vložite malce več denarja. Pozorni bodite na:

 • velikost (dolžina in širina, stopalni lok stopala)

 • vrsta vadbe ali način teka (nevtralen/supinacija/pronacija, preko pete) -  na podlagi tega izbiramo model copata

 • blaženje in trdota podplata, prečna in vzdolžna togost – stabilnost (torej telesna teža in podlaga po kateri bomo tekli oziroma se rekreirali)

 • padec podplata (peta – prsti)

 • predhodne poškodbe

 • pri resnejših tekačih tudi glede na namen oziroma različne hitrosti teka ter razdalje (tekmovalni copati, copati za trening…)

Pomembno pa je tudi, kako preizkusiti športne čevlje, kar ima ključno vlogo pri tem, za katere se boste na koncu odločili. V obutvi se morate počutiti dobro in udobno, a ne ohlapno. “Pri nakupu športnih copat morate vedno obuti, zavezati in preizkusiti (hoja po trgovini, tek na tekaški napravi) tako levi kot desni čevelj. Obute imejte vsaj 10 minut v športnih nogavicah (ki jih prinesete s seboj). Preizkusite več različnih modelov”, svetuje kineziolog  in tekaški trener pri AADS, Gregor Verbošt.