Prevc, Garnbret in Dončić: Slovenski športni najstniški čudežni letnik 1999

Prevc, Garnbret in Dončić: Slovenski športni najstniški čudežni letnik 1999 (foto: Profimedia) Profimedia
17. 3. 2017

Slovenija je zagotovo zelo športna dežela, ki kljub manj kot dvema milijonoma prebivalcev na številnih tekmovanjih pobira vse vrste medalj. A zadnje čase slovenske barve neverjetno zmagovalno zastopajo tudi najstniki.

Seveda govorimo o košarkarski senzaciji, čudežnemu dečku Luki Dončiću, pa o smučarskem skakalcu Domen Prevcu, da ne pozabimo na najboljšo na svetu v športnem prostem plezanju – Janjo Garnbret. Luka in Janja sta ravno pred dnevi dopolnila 18 let, Domen bo postal polnoleten junija.

Domen Prevc, 4. junij 1999, smučarski skoki

Domen Prevc je še en čudežni deček iz Slovenije. Fant je že zelo zgodaj, pri 16 letih opozoril nase z izjemnim talentom. V najmočnejši konkurenci je debitiral pri starosti 16 let in 5 mesecev ter se takoj začel uvrščati med najboljše.

Domen Prevc

Lani je pri 17 letih tudi prvič poletel na letalnici, in to takoj na 5. mesto. V svetovnem pokalu je debitiral 21. novembra 2015 na ekipni tekmi, kjer je z bratom Petrom, Jurijem Tepešem in Anžetom Laniškom že na svoji prvi tekmi prispeval k ekipnemu drugemu mestu. Nato je 22. novembra 2015 na svoji prvi posamični tekmi dosegel osmo mesto, s čimer je prvič opozoril nase. 19. decembra 2015 je na tekmi v Engelbergu prvič stopil na zmagovalne stopničke. Letos je začel zelo zmagovito in je že štirikrat stopil na najvišjo stopničko.

Janja Garnbret, 12. marec 1999, športno prosto plezanje

Janja Garnbret je septembra 2016 osvojila naslov svetovne prvakinje v težavnostnem plezanju na prvenstvu v Parizu. Oktobra 2016 si je s četrto zmago sezone svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Šjamenu na Kitajskem zagotovila zmago v skupnem seštevku. In Garnbretova je vse to dosegla prvo sezono v članski konkurenci. Ona je popoln čudež v steni.

Janja Garnbret

In kaj o plezanju pravi Janja: "Plezanje je zame vedno igra. V pripravljalnem obdobju pred tekmami pa se ga še malo bolj resno lotim. A ne glede na vse, v plezanju zelo uživam in se vedno zabavam."

Če bo športno plezanje leta 2020 na olimpijskih igrah v Tokiu vendarle dobilo svoje mesto, si od zgovorne Korošice iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu, sicer dijakinje športnega oddelka velenjske gimnazije, lahko obetamo praktično vse, kar diši po zmagi.

Več: Domen Škofic in Janja Garnbret: "Če si trmast in vztrajaš, se boš povzpel visoko" 

Luka Dončič, 28. februar 1999, košarka

Zagotovo se največ govori, ne samo v slovenskih, ampak tudi v vseh športnih evropskih medijih, o Luki Dončiću, 18-letnem košarkarju iz Ljubljane, ki je zadnje leto postal eden od ključnih mož v velikem klubu Real Madrid.

Luka je že v mlajših selekcijah z ljubljansko Unionom Olimpijo kazal neverjetne predstave in dosegal rekordno število točk na domačih in tujih tekmah, zato ni čudno, da ga je k sebi povabil Real.

Luka Dončič

S 13 leti se je sam preselil v Madrid in njegova mama Mirjam Poterbin se tistega časa spominja kot zelo stresnega: "Seveda, na začetku je bil velik šok za oba, preživela sva res težko obdobje. Ne znam opisati tega občutka, te tesnobe, ki sem jo takrat čutila v sebi. Na začetku sem bila pri njem čisto vsak teden, domov sem prišla le za nekaj dni in šla hitro nazaj. Najhujša so bila ta moja poslavljanja – znova in znova. Res je bilo težko, vendar Luka je vztrajal in vztrajal. Izredno hitro se je naučil jezika in potem je postalo čedalje lažje. Ne znam opisati, kako ponosna sem nanj, ker vem, čez kaj vse je šel, da je danes tukaj, kjer je."

In na Luko je seveda ponosna vsa Slovenija, saj tako mladega košarkarja s takim znanjem in samozavestjo ni daleč naokoli.

Mladi Luka seveda sanja in ima svoje želje, kaj doseči v košarki, in brez dvoma ga čaka lepa kariera v najmočnejši košarkarski ligi na svetu NBA, a trenutno bi svojemu Real Madridu rad dal vse, kar mu lahko da.

Luko spremlja tudi trenutno prvi igralec slovenske reprezentance Goran Dragić, ki igra v NBA, za evropsko prvenstvo pa je slovenskim medijem napovedal: "Luka igra fenomenalno in komaj čakam poletje, da bomo skupaj zaigrali. Želim mu vse dobro, brez poškodb. To je predaja palice, to je moje zadnje leto in on bo vse to prevzel. Veselim se, da bom lahko iz kavča gledal, kako bo igral."

Preberite: Pogovarjali smo se z Mirjam Poterbin, mamo Luke Dončića: Ne znam opisati, kako ponosna sem nanj 

Kateri mladi športniki še prihajajo?

Meta Hrovat, 2. marec 1998, alpska smučarka

Leta 2016 je postala mladinski svetovna prvakinja na ekipni tekmi in osvojila bronasto medaljo na zimskih olimpijskih igrah mladih v slalomu. V svetovnem pokalu je debitirala 28. decembra 2015, ko je na veleslalomu v Lienzu odstopila. Prvo uvrstitev med dobitnike točk je dosegla 29. decembra 2016, ko je na slalomu v Semmeringu dosegla 28. mesto. 24. januarja 2017 je prvič dosegla točke v veleslalomu s 15. mestom na tekmi na Kronplatzu.

Matevž Planko, 18 let, triatlon

V naslednjih petih letih načrtuje preboj med prvo svetovno deseterico v kategoriji junior ter prestop iz sprint v kategorijo olimpik. Osrednji, dolgoročni cilj je deseterica svetovne elitne konkurence, vsaj osem tekem svetovnega prvenstva in končno uvrstitev na OI 2020 in 2024.

Neža Klančar, 2000, plavanje

Neža se je že kot punčka najbolje počutila v vodi, zato jo je mamica pri šestih letih vpisala v plavalni klub. A ta športna disciplina je navihano dekletce tako zelo navdušila, da je plavanje postalo del njenega vsakdana. Sledil je vpoklic v slovensko reprezentanco, s katero je uspešno nastopila na že kar nekaj tekmovanjih, njen največjih cilj v prihodnjih letih pa so olimpijske igre leta 2020 v Tokiu.

Kaja Verdnik, 1999, deskanje na snegu

Kaja se je specializirala za disciplino prosti slog, znotraj katere tekmuje v dveh kategorijah: slopestyle in snežni žleb. Kaja ima zastavljene visoke cilje: tekmovati, zmagovati in se drugo leto na olimpijskih igrah v Pjongjangu v Južni Koreji povzpeti na zmagovalni oder.

Kaja Kajzer, 2000, judo

Kljub rosnim 16 letom se lahko Kaja že pohvali s številnimi odličnimi rezultati tako na kadetski kot tudi na mladinski ravni. Osvojila je že tri srebrne medalje v evropskem kadetskem pokalu, pohvali pa se lahko tudi s petimi naslovi državne prvakinje v različnih starostnih kategorijah. Je članica slovenske reprezentance v judu in lani je prvič nastopila na evropskem in svetovnem kadetskem prvenstvu. Prihodnje leto načrtuje naskok na kar tri medalje z velikih tekmovanj, leta 2020 pa bi rada nastopila na olimpijskih igrah v Tokiu in se domov vrnila z medaljo okrog vratu.

Rok Vodišek, 1998, nogometni vratar

Rok Vodišek je mlad, obetaven vratar, ki je produkt Olimpijine nogometne šole. Najstnik se počasi prebija v prvo moštvo Olimpije, junija lani je z Zmaji podpisal prvo profesionalno pogodbo.