Aktivnosti na mirnih in divjih vodah

Aktivnosti na mirnih in divjih vodah (foto: Profimedia) Profimedia
2. 8. 2007

Poletni meseci privabijo številne rekreativne športnike na jezera, morje in reke, kjer se lahko ukvarjajo z različnimi aktivnostmi. Tokrat bomo predstavili nekaj športnih panog, pri katerih uporabljajo čolne ali različne druge rekvizite, katerih skupna značilnost je plovnost. Najpogostejši so kajak, kanu ali raft.

To so dejavnosti, ob katerih vsakdo najprej pomisli na divjo vodo, na avanturo, na nevarnost, brzice ... Že res, da največ adrenalina lahko občutimo na divjih vodah, nikakor pa to ne pomeni, da ne moremo s kajakom ali kanujem potovali tudi po jezeru ali morju.

Vse to je lahko naša glavna počitniška dejavnost in na tak način koristno, zabavno in intenzivno preživimo prosti čas. Kaj in koliko boste počeli, je prepuščeno vam. Naš namen je, da vas spodbudimo k aktivnemu življenju in vas tokrat seznanimo s športi, ki jih v čolnu izvajamo na rekah, na morju ali jezerih. Za začetek pa je najpomembnejše, da vas opozorimo na varnost in nevarnosti.

Nikakor ne izvajajte aktivnosti, ki so lahko nevarne. Zlasti to velja za aktivnosti na rekah. Kar nekaj nesreč se namreč pripeti vsako leto – tudi takšnih s tragičnim koncem. Zato ravnajte odgovorno in pametno. Seznanite se z opremo, z osnovnimi napotki in navodili, za resne podvige pa se dogovorite z inštruktorji in vodniki, ki vas bodo naučili vožnje s kajakom, kanujem ali raftom ter vas na vodi tudi ves čas spremljali.

Oprema

Osnovna oprema za vse aktivnosti je čoln, lahko je to kajak, kanu ali raft. Obstaja pa še nekaj rekvizitov, s katerimi smo lahko aktivni v vodi, kot na primer hydrospeed (posebna deska, s katero se spustimo po reki), manjši rafti (imenovani 'outsider') ali kakšen drugačen izdelek iz gume, ki ga napihnemo in je dobro ploven.

Čoln brez vesla ni uporaben, zato potrebujemo veslo, s katerim se premikamo po vodni gladini. Veslo služi tudi za spreminjanje smeri, zaustavljanje in ohranjanje ravnotežja. Za kajak se uporablja dvojno veslo, za kanu in raft pa enojno.

Varnost je vedno na prvem mestu, zato si za takšne aktivnosti omislite rešilni jopič. To velja tako za aktivnosti na morju kot na jezerih, posebno pomembna pa je varnost na rekah, zato obvezno uporabljajte tudi čelado. Voda nas hladi, zato se pri tovrstnih aktivnostih uporabljajo neoprenska oblačila, ki zadržujejo toploto, tudi kadar smo mokri. Zgornji del lahko zaščitimo s posebnimi vetrnimi oblačili, ki ravno tako dobro ščitijo pred vodo.

Obutev je ravno tako iz neoprena, pomemben je predvsem dober podplat iz gume, ki ne drsi. Obutev bo tudi ohranjala toploto, ob sestopu pa si ne bomo poškodovali stopal. Ko imamo popolno opremo, smo pripravljeni za vstop v vodo. Najbolje bi bilo, da nam pri začetkih na 'nezahtevni (mirni) vodi' nekdo pomaga. Za zahtevno vodo – reke pa obvezno – velja že prej napisano, da moramo imeti ob sebi inštruktorja.

Nekaj razlogov za ukvarjanje z veslanjem in upamo, da vas bodo prepričali:
  • Takšna aktivnost nas poživi in nam popestri dan.
  • Aktivnosti v vodi so drugačne in nas zato privlačijo.
  • Doživimo lahko veliko adrenalina.
  • Sami se lahko odpravimo na izlet po morju ali jezeru in si ogledamo pokrajino iz drugačne perspektive.
  • S čolnom lahko pridemo do točk, kamor sicer po kopnem ne bi mogli priti.
  • Še posebej na divjih rekah pogosto doživimo nepozabno avanturo, dopust pa zaključimo polni novih vtisov in izkušenj.
Nevarnosti, ki pretijo na nas:

Na mirnih vodah, na morju in jezerih, večjih nevarnosti ni. Lahko se sicer prevrnemo v vodo in v takem primeru čoln zelo težko ponovno postavimo v pravilni položaj, še težje ali skoraj nemogoče pa se je iz vode povzpeti vanj. Preostane nam torej samo plavanje!

Na rekah, še posebej divjih, je globina vode navadno nizka, struga reke pa polna skal. Če se prevrnemo v takšnih okoliščinah, se lahko popraskamo, udarimo ali celo resneje poškodujemo, zato je čelada resnično obvezni del opreme.

Na divjih rekah na nam preti še vrsta nevarnosti, kot so vrtinci, brzice in druge pasti, v katere se lahko ujamemo skupaj s čolnom in ne moremo več izplavati. Zato še enkrat poudarjamo: na divjo vodo nikoli brez spremstva izkušenega vodnika!

Mateja Čelan