Zgodovina košarke - kako se je vse skupaj začelo?

Zgodovina košarke - kako se je vse skupaj začelo? (foto: Goran Antley, Primož Predalič in Profimedia) Goran Antley, Primož Predalič in Profimedia
2. 9. 2013

Med 4. in 22. septembrom bo Slovenija gostila največji športni dogodek od svoje samostojnosti – 37. evropsko prvenstvo v košarki. Pa smo malo pobrskali po zgodovini. Ali veste, kdo je začetnik košarke v Sloveniji?

Slovenija spada vsaj v širši krog favoritov (tudi zaradi domačega igrišča). Čeprav je kar nekaj izvrstnih slovenskih igralcev (zaradi takšnih in drugačnih razlogov in interesov) odpovedalo sodelovanje, se brez njih mora in hoče.

Kakor rečemo – žoga je okrogla, upanje umre zadnje, tako da košarkarska Slovenija verjame v medaljo.

Zgodovina košarke

Košarko je izumil Kanadčan, dr. James Naismith, zdravnik, profesor telovadbe ter trener ameriškega nogometa, leta 1891 na univerzi Springfield YMCA (200 km zahodno od Bostona, ZDA).

Imel je nalogo iznajti dvoranski šport, ki bi ohranil študente v dobri kondiciji tudi pozimi. Na začetku je sestavil 13 pravil igre in večina od teh še vedno predstavlja osnovo današnje košarke.

Igra je prevzela elemente ameriškega nogometa, nogometa in hokeja. Smisel igre je Nasmith zasnoval tako, da je na balkon collegea pribil dva koša za nabiranje bres­kev. Moštvo je štelo devet igralcev in cilj igre je bilo vreži žogo v koš.

V tridesetih letih se je košarka razširila tudi mednarodno in leta 1932 je bila ustanovljena mednarodna košarkarska federacija – FIBA.

Dr. James Naismith, izumitelj košarke

Zgodovina slovenske košarke

V Sloveniji so že leta 1905 v šolah in telovadnih društvih igrali igro, podobno košarki (še bolj rokometu), imenovano korball, pravi začetki pa segajo v leto 1921.

Začetnik in znanilec košarke v Sloveniji je telovadni učitelj in član društva Sokol Maribor Ciril Hočevar, ki se je pripravljal na sprejemne izpite za visokošolski študij v Pragi, na Tyrševem zavodu, in je moral obvladati tudi košarkarska pravila, saj je bila košarka na Češkem zelo razvita.

Podatki govorijo, da so v Mariboru že leta 1921 igrali moderno košarko, tisto, ki jo je razvil dr. James Naismith in je v Evropo prišla leta 1892.

Prvo, neuradno, tekmo v Sloveniji sta odigrali sokolski društvi Maribor in Murska Sobota, in sicer leta 1922. Rezultat pa 28 proti 13 za Mariborčane. Pozneje so se pomerili tudi z ljubljanskim Narodnim domom (društvo Sokol). Prva uradna tekma je bila odigrana v Ljubljani med Prvo gimnazijo (Vegova) in Četrto gimnazijo (Bežigrad), in sicer 14. oktobra leta 1945. Na prvi tekmi so zmago slavili Vegovci, na drugi pa Bežigrajčani.

Zibelka slovenske ženske košarke je Škofja Loka. Na škofjeloškem gradu so pri telovadbi, ki so jo vodile uršulinke, dekleta igrala košarko. Leta 1936 je k uri telovadbe prišla profesorica Angela Bahovec in predstavila novo igro, ki jo je spoznala v Angliji.

Po 2. svetovni vojni se je košarka bliskovito razvila v večjem delu Slovenije. Nova športna igra je navduševala mladino in je postala uspešnica med športi.

Ustanovna skupščina Košarkarske zveze Slovenije je bila v Ljubljani na Taboru, 15. januarja leta 1950. Prvi predsednik Košarkarske zveze Slovenije je postal Tine Benedičič. Košarkarska zveza Slovenije je imela 19 klubov in 603 člane.

Košarka in olimpijske igre

Prvič se je pojavila na programu olimpijskih iger leta 1904, ampak je sodelovalo le nekaj ameriških klubov. Za medalje so začeli igrati na igrah leta 1936 in je od takrat tudi vedno na programu. Leta 1976 so na program vključili tudi žensko košarko.

Prelomnica je tudi leto 1992, ko so na igrah v Barceloni dovolili nastopiti tudi igralcem lige NBA. Sanjsko moštvo (Dream team), ki ga je vodil trio – Michael Jordan, Larry Bird in Magic Johnson, je s spektakularnimi predstavami navdušilo ves svet.

Zgodovina evropskega prvenstva

Prvo evropsko prvenstvo se je odigralo leta 1935 v Ženevi (Švica), prvak pa je bila Latvija. Največ naslovov ima nekdanja Sovjetska zveza – 14. Enkrat je bil prvak tudi Egipt.

Slovenci smo se od samostojnosti dalje uvrstili prav na vsa evropska prvenstva, skupno bo to že enajsto. Do medalje, kljub dobrim možnostim, Sloveniji v preteklosti še ni uspelo priti, zato je to naloga za zdajšnjo generacijo ali pa za vse bodoče.

Največje zvezde evropskega prvenstva

Prav gotovo bo eden izmed največjih zvezdnikov prvenstva lepi in hitri Francoz Tony Parker. Nastopil bo tudi eden izmed najboljših visokih igralcev v NBA Španec Mark Gasol, ki ima za seboj boljšo sezono kot njegov brat Pau, sicer zvezdnik LA Lakersov, ki je odpovedal nastop.

Tony Parker

Grke bo vodil dvakratni najkoristnejši igralec sezone Eurolige Vasilij Spanulis. Steber Srbije bo Nenad Krstić, verjetno najboljši center, ki igra v Evropi. Največja slovenska zvezda je seveda Phoenixsov Goran Dragić.

Zanimivosti
  • Slovenija je poleg Grčije in Litve edina evropska država, kjer je košarka (namesto nogometa) šport številka 1.
  • Slovenija oz. Jugoslavija je leta 1970 v takrat novo zgrajeni Hali Tivoli gostila svetovno prvenstvo v košarki, kjer je Jugoslavija prvič postala svetovni prvak. Igrala sta tudi Slovenca Ivo Daneu in Aljoša Žorga.
  • Dr. James Naismith, izumitelj košarke, je v ameriškem nogometu tudi prvi uvedel uporabo čelade.
  • Višina koša (305 cm) je enaka višini vratnice pri ameriškem nogometu.
  • Odbojka se je rodila štiri leta pozneje kot košarka, leta 1895, v istem območju, le 16 kilometrov stran. Izumil jo je William G. Morgan na YMCA gimnaziji Holyoke.
  • Netball je nekontaktna igra, podobna košarki, ki je priljubljena med osnovnošolkami in srednješolkami v deželah Commonwealtha (še posebej v Avstraliji in Novi Zelandiji).
Legenda Ivo Daneu

Ivo Daneu je prva in največja jugoslovanska košarkarska legenda (tudi slovenska) saj se je z njim v glavni vlogi vse skupaj začelo (prve medalje na velikih tekmovanjih).

Daneu je svojo športno pot začel v rodnem Mariboru, nadaljeval in končal pa pri ljubljanski Olimpiji. Kar 209 tekem je odigral v dresu jugoslovanske reprezentance in bil leta 1967 razglašen za športnika leta nekdanje Jugoslavije.

V jugoslovanskem dresu je slavil naslov svetovnega prvaka 1970 v Ljubljani, osvojil srebrno medaljo na olimpijskih igrah v Mehiki, bil še dvakrat srebrn na svetovnih prvenstvih in trikrat drugi na evropskih prvenstvih.

Leta 1967 je bil na svetovnem prvenstvu v Montevideu izbran za najkoristnejšega igralca. Bil je eden izmed najboljših igralcev v Jugoslaviji, z ljubljansko Olimpijo pa je kar šestkrat postal državni prvak nekdanje države.

Prav te dni ga je predsednik Borut Pahor odlikoval z ZLATIM REDOM ZA ZASLUGE.

Ivo Daneu in predsednik Borut Pahor

Foto: Goran Antley, Primož Predalič in Profimedia