Kako naj bodo praznični dnevi manj stresni? Svetuje trenerka Tjaša

Kako naj bodo praznični dnevi manj stresni? Svetuje trenerka Tjaša (foto: Profimedia) Profimedia
3. 12. 2022

Veseli december je vedno tudi stresen, zato vam bodo prav prišli nasveti športne trenerke Tjaše, da bo letos vse minilo bolj mirno. 

Poglejmo, kaj vam svetuje športna trenerka Tjaša Babnik za bolj mirne praznike. Tako se boste lahko osredotočili na tisto, kar zares šteje. 

  • Preverite Tjašin adventni koledar! Čaka vas 25 luštnih nalog. 😉➡️ ADVENTNI KOLEDAR

Praznični čas je zmeraj poseben – kot ste zmeraj posebni tudi vi. 

Če so vaši praznični dnevi vedno en velik vrtinec tesnobe in preobremenjenosti, poskusite z naslednjimi nasveti. 

Več kot polovica žensk je v božičnem času pod stresom. Od organiziranja družabnih urnikov in nakupa daril, do krmarjenja po trgovinah in kuhanja božičnega kosila, je treba opraviti marsikaj. Namesto, da bi uživali v odmoru od dela in praznovanju z najdražjimi, se lahko raztrgamo!

Tu se ne konča. Ženskam se lahko bolj verjetno prepustijo tudi čustvene naloge – kot je obvladovanje konfliktov ali zadovoljevanje čustvenih potreb otrok. Nekateri od teh so manj vidni in lahko ostanejo neopaženi ali vzeti za samoumevne. Vse to se lahko poveča in ustvari eno veliko preobremenitev – ki božiču dobro in resnično odvzame veselje. 

Kako se torej lahko odmaknete od skrbi in zagotovite, da je res čudovit čas v letu?
Tjaša Babnik Tjaša Babnik

Tjaša Babnik

DOBRA NOVICA: Obstajajo številni koraki, s katerimi lahko olajšate breme. Prav tako vam ni treba sprejeti ali vključiti vsakega posebej – uporaba samo parih bi lahko bila dovolj, da začnete ustvarjati koristi.

NE "ŠPARAJ JEZIKA" NITI GLASIK: Govorite, govorite, govorite! Nihče ne bo vedel, da ste pod stresom ali potrebujete pomoč, razen če jim tega ne poveste. Stvari postanejo breme le, če se o njih ne pogovarjamo in nismo odkriti. 

SEZNAM: Ko imate karkoli na listu papirja, se s tem veliko lažje ukvarjate, ker na to gledate na bolj objektiven način. Ne samo, da je to eden od načinov, kako ostati na tekočem, ampak se je izkazalo, da kljukanje stvari krepi občutke dosežka in spodbuja naše možgane, da sproščajo dopamin – kemikalijo za "užitek" v telesu.

POSTAVITE JASNE MEJE: O mejah se za praznike ne da pogajati. Čeprav je kompromis pomemben, je pomembno tudi, da počnete stvari, ki vas osrečujejo. Zares jasno SI povejte, kaj želite od tega časa!

Če izrecno ne povemo, kje so meje, se vedno zgodi, da se razburimo, ko jih drugi ljudje prestopijo.

RAZDELITE NALOGE IN PUSTITE, DA NAREDIJO PO SVOJE: Tudi vi ste samo človek s toliko urami na dan. Zato prosite za podporo in premislite, katere naloge lahko delite z drugimi in so morda priložnost za skupno igro z otroki. Priprave na božič so lahko prijetnejše, če jih delimo. Pridobivanje pomoči pri najmanjših opravilih lahko veliko spremeni. Morate pa opustiti nekaj nadzora in sprejeti, da to, kako drugi ljudje počnejo stvari, tudi če ni enako, kot bi to počeli vi, ne pomeni nič manj veljavnega.

Ugotovili boste, da če prepričate vse druge, da prevzamejo svojo vlogo ... to postane skupna izkušnja 😊.

VAŠ ČAS: Pomembno si je zapomniti, da je to obdobje namenjeno veselju in praznovanju, in da popolnega božiča ni. Prepoznavanje teh dveh dejavnikov lahko zmanjša pritisk z vaših ramen!

Večkrat v dnevu globo vdihnite in izdihnite, si privoščite kavo v miru ali obisk pri dragi osebi.

Praznični čas je zmeraj poseben – kot ste zmeraj posebni tudi vi ❤️. Ne pozabite nase.