Panettone ali paneton je severno italijanska različica sladkega kruha, ki se tradicionalno je za božič in novo leto, no pa tudi za velikonočne praznike. Za rojstni kraj današnjega modernega v obliki kupole sladkega kruha polnjenega z dobrotami velja mesto Milano.
Ime panettone prihaja iz besede panetto (pane je kruh) in pomeni majhen hlebec. V velikih količinah za prodajo v trgovinah ga je leta 1919 začel peči milanski pek Angelo Motta, katerega podjetje se je obdržalo do današnjih dni.
Panettone, ki je geografsko zaščiten, je z leti postal priljubljen po vsej Evropi in tudi po vseh treh Amerikah. Italijanska podjetja vsako leto pred božičem in novim letom napečejo 117 milijonov sladkih kruhov, posel pa je vreden ogromnih 579 milijona evrov. V Milanu se tudi vsako leto odvije tekmovanje imenovano Najboljši italijanski tradicionalni panettone.
Tomaž Kavčič, gostilna Pri Lojzetu, in njegov panettone
Svoj panettone je na trg poslal tudi slovenski chef z Michelinovo zvezdico Tomaž Kavčič, ki je svoj pečat tej Italijanski sladici dal s suhimi olivami in brinovimi jagodami.
Seveda pa vam panettone ni treba kupiti saj ga z nekaj truda in veliko dobre volje lahko naredite tudi sami:
Panettone
Za 10 kosov potrebujete:
- 100 ml mleka
- 21 g svežega kvasa
- 150 g drobno mletega sladkorja
- 350 g moke
- ščepec soli
- 50 g rozin
- 120 g različnega kandiranega sadja
- 2 jajci
- 2 rumenjaka
- lupinico 1 bio limone
- nekaj kapljic vaniljevega ekstrakta
- 40 ml češnjevega žganja
- 120 g masla + maslo za model
- 1 beljak
In še:
- sladkor v prahu
- kandirano saje ali limonina lupinica za okrasitev
Postopek:
1. Mleko zlijte v skledo, vanj nadrobite kvas in dodajte 1 žličko sladkorja in 1 žličko moke. Mešanica naj na toplem vzhaja 5-10 minut.
2. V drugo skledo stresite preostalo moko, sladkor, ščepec soli, rozine, sesekljano kandirano sadje, jajci, rumenjaka, limonino lupinico, vaniljev ekstrakt, češnjevo žganje in ohlajeno stopljeno maslo.
3. Zgnetite nelepljivo testo, ga pokrijte in ga na toplem pustite vzhajati še 60 minut.
4. Namastite visok okrogel kovinski obroč (premera 16 cm) in ga položite v pekač, obložen s papirjem za peko. Vanj razporedite testo in ga pustite vzhajati še 20 minut. Testo premažite z beljakom in ga približno 10 minut pecite pri 170 stopinjah. Nato temperaturo pečice zmanjšajte na 160 stopinj in testo pecite še 60 minut. Po peki naj se ohladi, nato pa odstranite obroč.
5. Panettone potresite s sladkorjem in ga okrasite s kandiranim sadjem.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?