Je zajtrk res najpomembnejši obrok v dnevu? (pojasnjuje strokovnjak)

Je zajtrk res najpomembnejši obrok v dnevu? (pojasnjuje strokovnjak) (foto: Profimedia) Profimedia
5. 3. 2023

Ste že slišali za rek: "Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva"? Strokovnjak je pojasnil, če je temu res tako.

Nekateri ljudje pravijo, da je za zdravo življenje pomembna dobra jutranja rutina, ki tudi vključuje zdrav zajtrk. Nekateri so celo prepričani, da brez zajtrka ne moremo "živeti zdravo" in da je to najpomembnejši obrok dneva.

Jernej Ogrin, mag. inž. prehrane, nam je v novi epizodi Aktivni podkasta pojasnil, ali je zajtrk resnično tako zelo pomemben.

"Jaz se s tem ne bi strinjal, ne bom pa rekel, da je zajtrk nepomemben obrok ali pa da je to obrok, ki bi ga morali vsi izpuščati," pojasnjuje.

"Zajtrk je lahko ravno tako pomemben, kakor vsi ostali obroki. Lahko ti da tisto energijo za začetek dneva, če potrebuješ obrok, da te malo zbudi in ti da neko zalogo energije," meni Jernej in obenem dodaja, da zajtrk lahko pomaga tudi pri hujšanju.

"Nekaterim lahko pomaga ravno zato, ker če v tisti prvi polovici dneva pojedo neko znatno količino hrane, lažje kontrolirajo lakoto tudi v preostanku dneva. Manj tistih napadov lakote zvečer, manj prigrizkov čez dan, ne iščeš stalno nekih piškotov pri kavici in tako naprej. Tukaj lahko močno pomaga."

Vseeno pa meni, da zajtrk ni nujen - sploh za ljudi, ki jim jutranji obrok ne ustreza. "Če zajtrka do zdaj niste jedli, pa mislite, da ga morate, to ni res. Če dobro funkcionirate brez zajtrka, vam ga ni treba. Jejte takrat, ko vam prvi obrok pač paše jesti," pove Jernej.

Jernej povedal tudi, katere napake ljudje počnejo pri hujšanju in kako v svojo prehrano vpeljati spremembe, ki bodo prinesle dolgoročne rezultate.

Obenem pa je razbil številne prehranske mite: je mikrovalovna pečica nevarna? Je zajtrk res najpomembnejši obrok dneva? Je res, da sadja ne smemo uživati v poznih večernih urah? So mlečni izdelki z manj maščobami v resnici še bolj škodljivi, od tistih običajnih?  

Celotnemu pogovoru prisluhnite tukaj: