Spoznajte slovensko karateistko, ki se je vpisala v zgodovino

Spoznajte slovensko karateistko, ki se je vpisala v zgodovino (foto: Danijel Čančarević) Danijel Čančarević
30. 11. 2022

V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Elizabeto Molnar - karateistko, ki se je na letošnjem svetovnem prvenstvu vpisala v zgodovino kot prva ženska, ki je Sloveniji prinesla kolajno svetovnega prvenstva.

Kljub naši majhnosti, ima Slovenija številne vrhunske športnike. Smučanje, plavanje, kolesarjenje, plezanje... Že v mnogih športih smo pokazali, česa smo sposobni. Na letošnjem svetovnem prvenstvu pa se je mlada slovenka izjemno izkazala tudi v karateju.

Elizabeta Molnar se je že pri rosnih 18. letih vpisala v zgodovino: na letošnjem svetovnem prvenstvu v Turčiji je osvojila 3. mesto in tako postala prva slovenska karateistka, ki je na svetovnem prvenstvu osvojila kolajno.

Kolajna na svetovnem prvenstvu pa ni prvi Elizabetin uspeh. Na svojem prvem evropskem prvenstvu je tudi osvojila zavidljivo 2. mesto.

V pogovoru nam je razkrila, da uspeh pripisuje predvsem dobri osredotočenosti in umski pripravljenosti. "Tudi, če si dobro fizično pripravljen, pa da nisi v redu v glavi, bo težko. Moraš verjeti vase. Se mi zdi, da je velik problem v tem, da dosti tekmovalcev ne verjame vase," je razkrila.

Res ji je uspelo nekaj neverjetnega, a v prihodnje ima Elizabeta še višje cilje. "Naslednje leto me najprej čaka liga A v Atenah, nato pa si želim na prihodnjem svetovnem prvenstvu doseči še boljši rezultat; morda celo prvo mesto," nam je zaupala v pogovoru.

Elizabeta nam je povedala tudi, s kakšnimi stereotipi o karateju se srečuje, kako potekajo priprave na tekmovanja, kako skrbi za svojo mentalno pripravljenost ter še veliko več.

Celotnemu pogovoru prisluhnite tukaj: