Tereza Poljanič: "Ljudje v življenju potrebujemo več mehkobe"

24. 12. 2024
Deli
Tereza Poljanič: "Ljudje v življenju potrebujemo več mehkobe" (foto: Aleksandra Saša Prelesnik)
Aleksandra Saša Prelesnik

V novi epizodi Aktivni podkasta je z nami Tereza Poljanič, certificirana plant-based kuharica, avtorica treh kuharskih knjig, voditeljica oddaje Zdravo, Tereza!, ustanoviteljica izdelkov Tereza’s Choice in učiteljica joge.

Tereza zase pravi, da je nekakšen 'kulinarični mornar': "Dobila sem en tak nadimek, ki poveže vse moje poklice in hobije, ki jim vedno sledim. Lahko bi tudi rekla, da sem večna raziskovalka, in da svojega življenja nikoli nisem zares videla kot nek karierni dosežek, temveč notranji dosežek."

S prehrano se je spoznala po bolezni mame in partnerja

Danes je kulinarika velik del njenega življenja, a Tereza pravi, da nima tiste tipične zgodbe, kakor jo ima večina kulinaričnih mojstrov.

"V naši družini definitivno nismo bili 'kulinarično razviti.' Smo novinarska družina in prehrana je vedno bila neko gorivo, ki ga potrebujemo, da lahko preživimo. Zares se nismo nikoli ukvarjali s tem, kar damo vase, dokler ni moja mami zbolela za rakom dojke, takratni partner pa za levkemijo. Ko se je to vse naenkrat zgodilo, sem bila stara 17 let in takrat sem dobila eno tako 'neprijetno brco', da moramo nekaj spremeniti."

Tereza se je takrat spoznala z vegetarijansko in kasneje vegansko prehrano, priznava pa, da je na začetku bila zelo slaba kuharica. "Ampak ne glede na to, da moja hrana ni bila ravno vrhunska, sem v kuhanju uživala. Ugotovila sem, da sem v kuhinji zadovoljna." V kulinariko se je povsem zaljubila in to je postala njena nova strast.

Danska ob Trumpovih apetitih po Grenlandiji krepi njeno obrambo

Od strogih omejitev do poslušanja telesa

"Moja prehrana je včasih bila predvsem presna in glede svoje prehrane sem bila zelo 'rigidna'. V prehrani sem videla odgovor za vse težave," priznava Tereza in ob tem dodaja, da je šele kasneje ugotovila, da je prehrana le del našega zdravja.

Tereza se je tako včasih držala strogega prehranskega režima, ki ji je prinesel tudi kar nekaj zdravstvenih težav: od izgube teže, do izostanka menstruacije. Zaradi tega je bila ponovno primorana sprejeti nekaj sprememb v življenjskem slogu. Tako je začela iskati ravnotežje in prisluhniti svojemu telesu.

V pogovoru nam je razkrila, kako so izgledali njeni kulinarični začetki, kako je izgledala njena prehrana včasih in kako izgleda danes, kako se je soočala z zunanjimi in notranjimi kritikami, ko je spreminjala svojo prehrano, česa se je iz izkušnje naučila ter še veliko več.

Celotnemu pogovoru prisluhnite tukaj: