Žana Hrastovšek: "Rastlinska hrana je zelo okusna, če jo znamo pripraviti"

22. 4. 2024
Deli
Žana Hrastovšek: "Rastlinska hrana je zelo okusna, če jo znamo pripraviti" (foto: Danijel Čančarević)
Danijel Čančarević

V novi epizodi Aktivni podkasta je z nami Žana Hrastovšek, ki jo na družbenih omrežjih morda poznate pod profilom @rastlinesofine. Tam Žana s svojimi recepti dokazuje, da je tudi rastlinska prehrana lahko enostavna, uravnotežena in okusna.

Žana zase pravi, da se je pred leti prehranjevala precej običajno. "Rekla bi, da je moja prehrana bila 'povprečna slovenska'. Potem pa me je moje zdravje pripeljalo do tega, da sem bila primorana narediti spremembo."

Do sprememb je pišlo leta 2012, ko je dobila diagnozo Crohnove bolezni. "To je neozdravljiva bolezen, zanjo ne poznamo nobenega zdravila. Ko človek dobi tako diagnozo, je pripravljen pogledati tudi kaj drugega, preizkusiti kakšno 'alternativo', in jaz sem na srečo takrat našla dobro alternativo - rastlinsko prehrano."

Žana je s svojo spremembo uspela ublažiti bolezen. "Kasneje sem odkrila kar nekaj znanstvenih raziskav, ki potrjujejo, da je dolžina remisije pri Crohnovi bolezni daljša, manj kot pojemo živil živalskega izvora," pojasnjuje.

Danes pa je rastlinska prehrana velik del njenega življenja; ne samo, da se tako prehranjuje, ustvarjanje rastlinskih receptov je postalo tudi del njene kariere. Žana navdušuje s svojimi preprostimi recepti, ki so hkrati uravnoteženi in izjemno okusni; med drugim je na svojem Instagram profilu že ustvarjala rastlinske različice ribjega namaza, segedina, potice, hamburgerjev, krofov ter številnih drugih jedi.

"V inspiracijo so mi čisto klasični recepti. V velik izziv mi je take jedi narediti drugače, torej iz rastlinskih sestavin, hkrati pa rada recepte optimiziram: da so lažji, da zanje potrebujemo manj sestavin in imamo manj dela. Sem zelo praktičen človek, kar se pozna tudi na mojih jedeh," pravi.

V pogovoru nam je Žana povedala, kako sama optimizira svoje kuhanje, s kakšnimi triki skrbi, da so njene jedi zelo okusne, kako lahko sami bolj uravnotežimo svoje obroke, kako lahko vanje vključimo več zelenjave ter še veliko več.

Celotnemu pogovoru prisluhnite tukaj: