Ideja za izlet: Prerojeni Šibenik

Ideja za izlet: Prerojeni  Šibenik (foto: Shutterstock) Shutterstock
8. 8. 2017 Vir: Jana

Če vas pot zanese v Dalmacijo, obiščite čudoviti Šibenik, mesto trdnjav, ki doživlja svojo drugo pomlad.

O Šibeniku

Najstarejše mesto na Jadranu, ki so ga ustanovili Hrvati, in tretje največje mesto v Dalmaciji leži ob izlivu reke Krke v morje ter nosi bogato zgodovinsko in kulturno dediščino.

Slikovito srednjeveško mesto je v 90. letih izgubilo velik del svoje industrije in obstalo v razvoju. S prenovo dveh mogočnih trdnjav se zdaj prebuja iz dolgega spanca in začenja izkoriščati svoj veliki turistični potencial.

Šibenik je sicer rojstni kraj košarkarske legende Dražena Petrovića. Leta 2011 so mu postavili ganljiv spomenik pred športno dvorano Baldekin, kjer je odigral svoje prve tekme.

Mojstrovina

Šibeniška katedrala sv. Jakova je prava arhitekturna mojstrovina. Pričakala vas bo nad širokimi stopnicami ob prihodu v staro mestno jedro in v hipu prevzela s svojo veličastnostjo in čudovito okrašenim pročeljem.

Gotsko-renesančna lepotica pod Unescovo zaščito, dokončana v 16. stoletju, se ponaša z 32-metrsko kupolo in velja za največjo cerkev na svetu, narejeno v celoti iz kamna.

Ne spreglejte 71 portretov domačinov iz 15. stoletja na zunanjih stenah katedrale, stranskega vhoda z beneškimi levi in krstilnice s prelepo izrezljanim stropom, ki ga podpirajo angeli.

Kar štiri trdnjave!

Nad mestom dominira trdnjava sv. Ane, nekoč sv. Mihovil, okrog katere je bilo prvotno zgrajeno mesto. Mogočno trdnjavo, ki se s hriba dramatično spušča do morja, so leta 2014 prenovili in jo obogatili s koncertnim prizoriščem za 1000 ljudi. Z vrha je izjemen razgled na bližnje otoke.

Očarali vas bosta tudi prenovljena trdnjava Barone s številnimi sodobnimi elementi in utrdba sv. Nikolaja na otoku Ljuljevcu, ki varuje edini vhod v zaliv.

Sončni zahod opazujte z ruševin trdnjave sv. Ivana, prizorišča snemanja Igre prestolov.

Očarljivi kotički

Eden izmed najlepših skritih kotičkov Šibenika je zagotovo srednjeveški samostanski mediteranski vrt, ki se skriva med mestnimi zidovi. Majhen, a tako romantičen. Sprehodite se med gredicami in si privoščite kavo v tamkajšnji kavarni. Trenutek, ki poboža dušo.

Všeč vam bo tudi potepanje skozi labirint mestnih ulic in trgov, prodajalne ročnih del, lokalnih modnih oblikovalcev, cvetja in mediteranskih specialitet. Sprehodite se mimo mestne hiše z arkadami in si spočijte oči na skrivnostni srednjeveški cerkvi sv. Ivana Krstitelja.

Za lačne in žejne

Bi radi jedli kot doma? V stranski ulici, umaknjeni od mestnega vrveža, poiščite preprosto 'konobo' z domačo hrano Marenda 2 v lasti starejšega para, ki tudi kuha in streže. Morska hrana, domač pršut, sir, fižolova juha, polnjene paprike in kotleti so okusni za prste obliznit. Okusite še domač češnjev liker. Po prestižno pripravljene mediteranske in hrvaške jedi, ambient in izvrstno postrežbo pa se odpravite v vrhunsko in daleč poznano restavracijo Pelegrini, ki prepriča vsakega obiskovalca.

Poglejte si še: