O zamrznjeni hrani še vedno kroži precej mitov, zato je čas, da se nekateri neupravičeni končno razbijejo. Tudi zamrznjena hrana je namreč lahko bogatega okusa ter polna hranilnih snovi, sploh ko nam v posamezni sezoni ali iz katerihkoli drugih razlogov niso na voljo nekatera sveža živila.
Na spletni strani Prehrana.si smo prebrali, da mit, da sta zamrznjena zelenjava in sadje slabše kakovosti in manj zdrava, ne drži, izvira pa verjetno iz pomanjkljivih praks zamrzovanja živil v preteklosti. Pišejo tudi, da zamrzovanje danes velja za izredno primeren način shranjevanja sadja in zelenjave, saj se tako bistveno upočasni delovanje mikroorganizmov, raznih encimov in drugih snovi, ki pospešujejo kvar živil, hkrati pa se dobro ohrani prehranska in hranilna vrednost živil.
Katere so torej bistvene prednosti zamrznjene hrane?
1. Dobro ohrani vitamine
Na že omenjeni spletni strani je zapisano, da ob ustreznem zamrzovanju ne pride do bistvenih sprememb v hranilni vrednosti živil oz. so te bistveno manjše v primerjavi s hranjenjem pri višjih temperaturah. Zamrznjena živila ohranijo celo več hranilnih snovi kot pri dolgotrajnem skladiščenju svežih živil. Še posebej makrohranilna sestava ostane zelo podobna, le maščobe so ob daljšem hranjenju podvržene oksidaciji. Zamrznjena hrana je torej zelo primerna, da jo vključite na svoje jedilnike uravnotežene prehrane, saj je polna hranilnih snovi.
2. Zelenjava in sadje tudi zunaj sezone
Če uživate zamrznjeno hrano, si lahko privoščite zelenjavo in sadje, ki v določenem letnem času sicer nista na voljo, pri tem pa ne boste veliko prikrajšani za njune vitamine. Ste si sredi januarja zaželeli jagodni smuti? Ni problema, priporočamo vam, da preverite Sparovo ponudbo zamrznjenih izdelkov, med njimi boste seveda našli tudi jagode.
Iz zamrznjenih jagod si pripravite jagodni smuti.
3. Prihranimo čas
Kadar se odločite za zamrznjeno hrano, boste prihranili čas, saj je zelenjava na primer že pripravljena za kuho ali peko, torej vam je ne bo treba lupiti in rezati. Prepričani smo, da boste tako večkrat posegli po uravnoteženem obroku, saj vam njegova priprava ne bo vzela veliko časa.
Z vami delimo tudi recept za jed iz zamrznjene zelenjave, ki je pravi dokaz za vse, kar smo zapisali. Z njo boste dobili veliko vitaminov in mineralov, vanjo boste vključili zelenjavo, ki je januarja sveže ne morete nabrati na vrtu, poleg tega pa boste za njeno pripravo potrebovali zelo malo časa.
Mesno-zelenjavna mineštra s Sparovega portala Jedel.bi
Privoščite si danes slastno mineštro, ki vas bo v tem zimskem času primerno pogrela, nasitila in poskrbela, da dobite hranljive sestavine, ki jih za dobro počutje potrebuje vaše telo.
Sestavine za 4 porcije
maslo
olivno olje
zelenjava po izbiri (mi vam priporočamo Naturetino zelenjavo za mineštro, ki jo dobite v Sparu)
meso po izbiri
belo vino
testenine
Priprava
Na maščobi (polovica masla in polovica olivnega olja) prepražite čebulo. Dodajte meso in pražite nekaj časa. (Uporabite lahko piščančje meso, mleto meso ali slanino.) Zalijte z belim vinom in počakajte, da popolnoma izpari. Dodajte zmiksane pelate, lovorjev list in rožmarin. Zalijte z vodo ali jušno osnovo. Počakajte, da zavre, in dodajte zamrznjeno zelenjavo za mineštro ter testenine, ki jed dodatno obogatijo. Mineštro kuhajte še 10 minut in na koncu dodajte zelišča po želji (npr. peteršilj ali drobnjak). Dober tek!
Okrepčajte se z okusno mesno-zelenjavno mineštro.
Po zamrznjena živila se splača v Spar.