Ovseni kosmiči so že dobro poznan zajtrk, a zakaj se jih nikoli ne naveličamo? Ker lahko izbiramo med tisočerimi okusi in preizkušamo nove kombinacije.
Ne pravimo kar tako, da so ovseni kosmiči zajtrk, ki se naredi “čez noč”. Namakanje kosmičev v vodi, mleku, jogurtu ali čem drugem poskrbi, da so zjutraj rahli in jih lahko prežvečimo. Če ste kdaj kosmiče poskusili takoj potem, ko ste jih prelili z mlekom, veste, o čem govorimo.
Zato vedno upoštevajte:
- Kosmiče namočite že večer prej
Najbolje bo, da jih s tekočino prelijete zvečer in jih pustite tako do jutra. Če želite, jih lahko pred tem še pokuhate: ⅔ skodelice ovsenih kosmičev prelijte z vodo in dodajte ščep soli. Ko se zmehčajo, lahko kosmiče odcedite in prelijete s čim drugim (npr. z mlekom) ali jih pustite v posodi do jutra.
- Segrejte kosmiče
Če kosmiče pustite v hladilniku, so zjutraj precej mrzli in vas še posebej v zimskih dneh, ko si želite nekaj toplega, odvrnejo. Zato poskrbite, da bo prvi obrok v dnevu topel.
Posebej segrejte skodelico mleka in jih prelijte, segrejete pa lahko tudi katero od sestavin, če je struktura bolj tekoča. Če boste vanje dodali sadje, poskrbite, da bo čez noč na sobni temperaturi.
3 slastni recepti za kosmiče
1. Kosmičem dodajte:
- 2 žlici arašidovega masla
- žlico narezanih in pokuhanih kosov jagod ali jabolk (odvisno od sezone)
- ščep cimeta
- vanilijev ekstrakt (po želji)
- mlete oreške za posip
2. Kosmičem dodajte:
- 1 žlico bučnega pireja
- 1 žlico chia semen
- ščep ingverja
- ščep mletih klinčkov
- vanilijev ekstrakt (po želji)
- ½ na drobno narezanega jabolka
- 1 čajno žlico medu ali javorjevega sirupa
3. Kosmičem dodajte:
- 2 žlici nesladkanega kakava
- 2 žlici kave (ali kapučina v prahu)
- ščep cimeta
- vanilijev ekstrakt (po želji)
- jagodičje in oreške za posip
Poskusite tudi to:
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del