Tanki, neopazni lističi – v njih pa se skrivajo prave poslastice! Neustavljivi, ko jih boste potopili v okusne omake.
Riževi zvitki s sadjem
Za 4 osebe potrebujete:
- 1 naši
- 200 g ananasa
- 200 g lubenice brez pečk
- 4 liste solate
- 2 jagodi
- 12 riževih lističev
Za omako:
- 2 žlici na drobno sesekljanega čilija jalapeno
- 50 ml limetinega soka
- 80 ml tekočega medu
- 3 žlice vode
Priprava:
1. V ponvi brez dodatka maščobe popražite čili, mu dodajte sok limete, med in vodo in vse skupaj premešajte. Segrevajte, vendar mešanica ne sme vreti. Olupite naši, ga zrežite na četrtine in mu odstranite peščišče. Vse sadje, razen jagod, zrežite na paličice, jagodi pa na tanke rezine.
2. Operite solatne liste in jih razdelite na 12 koščkov. Namočite riževe lističe in jih položite na leseno desko. Ko se listič zmehča, na spodnjo polovico položite kos solate in nanjo 1/12 pripravljenega sadja. Najprej zapognite robove z obeh strani in nato listič zvijte od nadevanega dela naprej. Sadne zvitke postrezite z medeno omako.
Čas priprave: približno 30 minut
Na osebo približno 220 kcal, beljakovine: 3 g, maščobe: 0,5 g, ogljikovi hidrati: 51 g
Riževi zvitki z lososom
Za 4 osebe potrebujete:
Za zvitke:
- 1 majhno kumaro
- 2 solatna srčka
- 2 vejici koriandra
- 2 vejici mete
- 300 g dimljenega lososa (rezine)
- 6 kosov okroglega riževega papirja
Za omako:
- 3 žlice ribje omake
- 2 žlici sojine omake
- 1 žlico limetinega soka
- 1 rdečo papriko
Priprava:
1. Očistite zelenjavo. Kumaro prepolovite počez in ji odstranite semena. Solati odstranite kocen in zrežite na ozke trakove. Losos in zelenjavo razdelite na 12 porcij. V majhnih skledi zmešajte obe omaki in limetin sok. Papriko zrežite na tanke rezine, jih primešajte omaki in dodajte še polovico sesekljanih lističev koriandra ter mete. Dobro premešajte.
2. Riževe lističe pripravite po običajnem receptu (glej Namigi in triki). Postrezite z omako.
Čas priprave: približno 20 minut
Na osebo približno 330 kcal, beljakovine: 25 g, maščobe: 15 g, ogljikovi hidrati: 17 g
Samosa z zelenjavo
Za 4 osebe potrebujete:
- 1 sesekljano čebulo
- 2 sesekljana stroka česna
- 2 žlici arašidovega olja
- 4 žlice graha s korenjem (vloženo)
- 4 žlice čičerke (vložene)
- 1 pest mlade špinače
- po 1 ščepec mlete kumine, karija, kardamoma, cimeta in sladke mlete paprike
- 2 žlici kokosove moke (pražene v teflonski ponvi brez dodatka maščobe)
- 2 žlici sesekljanih praženih indijskih oreškov
- 4 kose okroglega riževega papirja (premera 22 cm)
- kokosovo olje v pršilu
Priprava:
1. Čebulo in česen popražite na olju, dodajte grah s korenjem in čičerko ter vse skupaj dušite približno 5 minut. Dodajte špinačo, začinite z začimbami in primešajte kokosovo moko z indijskimi oreški. Vsak rižev list prepolovite in polovičke namočite v mlačni vodi. Nanje porazdelite malo mase, lističe malce stisnite in jih zapognite navznoter, tako da boste dobili trikotnike.
2. Trikotnike položite v pekač, obložen s papirjem za peko, jih poprašite z oljem ter jih 10 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Nato jih obrnite in jih pecite še nekaj minut. Postrezite z metino omako.
Čas priprave: približno 35 minut
Na osebo približno 150 kcal, beljakovine: 4 g, maščobe: 7 g, ogljikovi hidrati: 19 g
Riževi zvitki z avokadom
Za 4 osebe potrebujete:
- 1 šop tankih riževih rezancev (približno 30 g)
- 1/2 manjše kolerabe
- 2 korenčka
- 1/2 avokada
- sok 1 limete
- nekaj listov kolerabe in redkvic
- 12 okroglih riževih lističev
- sezam
- 2 žlici sladke čili omake
Priprava:
1. Očistite zelenjavo in jo zrežite na enakomerne paličice. Avokado olupite, ga premažite z limetinim sokom in zrežite na tanke rezine, te pa nato na paličice. Rezance prelijte z vročo vodo, malo pokuhajte in posodo odstavite. Testenine odcedite. Oplaknite liste kolerabo in redkvic. Vse skupaj razdelite na 12 porcij.
2. Namočite vsak posamezen rižev listič. Po njem razporedite pripravljeno zelenjavo, rezance in avokado ter listič zvijte. Odrežite ostanke riževega papirja. Zelenjavne zvitke potresite s sezamom in postrezite s čili omako.
Čas priprave: približno 30 minut
Na osebo približno 170 kcal, beljakovine: 4 g, maščobe: 10 g, ogljikovi hidrati: 15 g
Priprava zvitkov iz riževega papirja
Riževi zvitki z dimljenim lososom: v mlačni vodi namočite po 1 list. Položite ga na leseno desko in prepolovite. Nanj položite košček lososa in1 porcijo zelenjave. Potresite z zelišči. Zvijte od okrogle strani k nadevu.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?