Vemo, da se vam bo to zdelo malce noro, a maslo se dejansko da še izboljšati. Briljantnemu preprostemu triku kuharski mojstri pravijo sestavljeno maslo in čas je, da se ga naučite. S kosom masla zmešajte začimbe, ki mu bodo dale polnejši okus, ga ohladite in uporabljajte po želji.
1 Srirača sambal
V srednje veliko skledo dajte eno jedilno žlico omake srirača (to je pekoča čilijeva omaka), eno jedilno žlico začimbne mešanice sambal oelek (prav tako je pekoča), in pol skodelice na sobno temperaturo ogretega masla.
Vsebino mešajte tako dolgo, dokler se maslo popolnoma ne sprime z začimbami. Stresite na peki papir ali plastično folijo za zavijanje in zvijte maslo v tri do štiri centimetre debelo palico cilindrične oblike. Potlačite robove, zavijte v folijo in ohladite, da postane čvrsta. Po potrebi odrežite stran kolobar in s pekočo bombo začinite jedi.
2 Pekoči citrusi
V srednje veliki skledi zmešajte dve čajni žlički sesekljane lupine pomaranče, dve čajni žlički sesekljane lupine limone, dve čajni žlički sesekljane lupine limete, dve čajni žlički zmlete paprike in skodelico masla. Poskusite in po potrebi posolite ter premešajte do konca.
Zvijte in ohladite glede na napotke v prvem receptu.
3 Čimičuri
V majhni ponvi na majhnem ognju pokuhajte sesekljana stroka česna na oljčnem olju, a le tako dolgo, da bo česen začel dišati, ne pa postal rjav. Pustite, da se ohladi.
V srednje veliki skledi nato zmešajte dobljeno omako z maslom in četrt skodelice sesekljanega koriandra, eno jedilno žlico sesekljanega peteršilja in dvema žlicama svežega limoninega soka. Med pokušanjem dodajte nekaj soli in popra, nato zmes premešajte do konca.
Zvijte in ohladite glede na napotke v prvem receptu.
4 Viski in grozdje
V majhni ponvi stopite tri jedilne žlice grozdnega džema, zvrhano žlico masla, ogretega na sobno temperaturo, eno jedilno žlico viskija in nekaj zmletih zrn črnega popra. Pustite, da se omaka ohladi, nato jo vlijte v srednje veliko skledo in dodajte preostalo maslo.
Dobro premešajte, zvijte in ohladite glede na napotke v prvem receptu.
5 Javor in slanina
V ponvi popecite slanino do lepo hrustljavega in jo sesekljajte na majhne koščke. Omake, ki je ostala, ne zlijte stran.
Nato v srednje veliki skledi zmešajte eno jedilno žlico javorovega sirupa, sesekljano slanino, četrt skodelice masla, ogretega na sobno temperaturo, in omako, ki vam je ostala pri peki slanine. Med poskušanjem dodajte nekaj soli, nato zmes premešajte do konca.
Zvijte in ohladite glede na napotke v prvem receptu.