Po 65. letu ne bi smeli uživati teh živil: povečujejo tveganje za bolezni in povzročajo reakcije z določenimi zdravili

25. 2. 2025
Deli
Po 65. letu ne bi smeli uživati teh živil: povečujejo tveganje za bolezni in povzročajo reakcije z določenimi zdravili (foto: Profimedia)
Profimedia

Če ste starejši od 65 let, se raje izogibajte tem živilom.

Ko dopolnimo 65 let, naše telo doživlja številne spremembe, vključno z upočasnjenim metabolizmom. Poleg redne telesne aktivnosti je pomembno tudi prilagajanje prehrane. Pametna izbira živil lahko pomaga ohranjati moč, energijo in splošno zdravje.

Strokovnjaki svetujejo, da se po 65. letu izogibate določenim živilom. 

Visoko procesirana živila

Nutricionistka Federica Amati opozarja, da ultra procesirana živila živila, kot so pakirani piškoti, sladke žitarice in sladkane pijače, negativno vplivajo na raven sladkorja v krvi.

"Ta živila vsebujejo malo vlaknin, veliko dodanega sladkorja in nezdravih maščob, kar lahko prispeva k vnetjem, presnovnim motnjam in slabemu zdravju črevesja. To je še posebej problematično za ljudi, starejše od 65 let, saj staranje že samo po sebi povečuje tveganje za vnetja, bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen tipa 2 ter kognitivni upad," pojasnjuje Federica.

Drzna tatvina v britanski palači: zlato stranišče “ukradli v petih minutah”

Prav tako strokovnjaki opozarjajo na predelano meso, kot so klobase, hrenovke in mesnine, saj vsebujejo veliko maščob in soli, ki povečujejo tveganje za srčno-žilne bolezni, visok krvni tlak in druge zdravstvene težave. S staranjem telo težje presnavlja slano in težko hrano.

Grenivka

Posebno previdnost pri uživanju grenivke in grenivkinega soka morajo imeti ljudje, ki jemljejo določena zdravila, saj lahko ta sadež povzroči nevarne interakcije. V kolikor jemljete statine za zniževanje holesterola, antikoagulante za redčenje krvi ali določene antihistaminike, se pred uživanjem grenivke posvetujte z zdravnikom.

Ocvrta hrana

Ocvrta hrana ni najboljša izbira ne glede na starost, a po 65. letu lahko povzroči še več težav.

"Ocvrta hrana vsebuje nezdrave trans maščobe in veliko kalorij, kar lahko privede do povečanja telesne teže, visokega holesterola in vnetij. Ker se metabolizem s staranjem upočasnjuje, pogosto uživanje ocvrte hrane lahko pospeši razvoj kroničnih bolezni, kot so sladkorna bolezen, bolezni srca in težave s sklepi," pravi nutricionistka Jennifer Habashy.

Rafinirani ogljikovi hidrati

Beli kruh, bel riž, bele testenine, pecive in podobni izdelki običajno vsebujejo zelo malo vlaknin ter lahko negativno vplivajo na raven sladkorja v krvi.

"Rafinirana žita hitro zvišujejo raven sladkorja v krvi in ne vsebujejo dovolj vlaknin, ki so ključne za prebavo in uravnavanje sladkorja v krvi. S staranjem se občutljivost na inzulin zmanjšuje, kar povečuje tveganje za sladkorno bolezen in kognitivni upad," poudarja Jennifer Habashy. Namesto teh živil priporoča uživanje polnovrednih žit, kot so kvinoja, rjavi riž in polnozrnati kruh.

Nepasterizirano mleko

Za ljudi nad 65 let obstajata dva glavna razloga, zakaj bi se morali izogibati nepasteriziranemu mleku.

Prvič, prebava mlečnih izdelkov je lahko otežena, saj se pri mnogih starejših ljudeh zmanjša proizvodnja encima laktaze. Če po zaužitju mleka opazite prebavne težave, je morda smiselno razmisliti o prehrani brez laktoze.

Poleg tega lahko mehki siri, surova jajca, nepasterizirano mleko in surove morske jedi predstavljajo tveganje za nastanek okužb. S staranjem postaja naš imunski sistem bolj občutljiv na okužbe, ki jih prenaša hrana. Namesto tega raje izberite trde sire, dobro kuhane jajčne jedi in temeljito kuhane morske sadeže. Vedno se odločajte za pasterizirano mleko, saj je varnejše.

Pravilna prehrana je ključna za dolgo in zdravo življenje. Po 65. letu je še posebej pomembno, da se izogibamo živilom, ki lahko poslabšajo zdravje ali povzročijo težave z zdravili. Poslušajte svoje telo, izbirajte hranljiva živila in se po potrebi posvetujte s prehranskim strokovnjakom ali osebnim zdravnikom.

Vir: lepaisrecna.mondo.rs

Ščiti srce, krepi sklepe in lajša aritmijo: ta rastlina ponuja nešteto učinkov za zdravje, raste pa na vsakem koraku

Novo na Metroplay: Ne boste verjeli, za kako pozitivno razliko poskrbi raztezanje v službi | LUŠTno je biti fit