Tisti, ki morda potrebujemo malce vzpodbude, da se zjutraj spravimo k sebi, si priprave jutranjega obroka ne moremo niti zamisliti, če najprej ne spijemo vsaj ene skodelice kave. Zato vam predstavljamo 9 načinov, kako narediti jutranjo kavo bolj zdravo in okusnejšo.
Raziskave so pokazale, da že sámo uživanje kave prinaša prednosti, ki presegajo sposobnost, da se zjutraj prebudimo – prispeva namreč tudi k zmanjšanju tveganja za sladkorno bolezen tipa 2.
Zakaj pa ne bi, glede na to, da gre za prvo stvar, ki jo zaužijemo, ko odpremo oči, preverili, če lahko vanjo pretihotapimo še kakšne druge hranljive snovi?
Tu je nekaj zvijač, kako (upravičiti svojo nenasitno odvisnost od kofeina) v svoje dnevne odmerke kave vnesti še več hranljivih snovi.
1. Dodajte kanček cimeta
Tako boste kavi dodali kanček prazničnega občutka, hkrati pa boste poskrbeli tudi za zdravo srce in uravnali raven sladkorja v krvi. S kančkom cimeta boste povečali količino antioksidantov, znižali raven sladkorja v krvi in celo zmanjšali tveganje za srčne bolezni. Poleg tega ima tako dober okus, da boste končno opustili običajno smetano in sladkor, ker ne boste potrebovali ničesar dodatnega.
Če ste se cimeta mogoče naveličali, pa si ...
2. Privoščite malo kardamoma
Kardamomu so nadeli vzdevek »kralj začimb«, in to ne samo zaradi njegovega bogatega okusa. V antičnih časih so v medicini to močno začimbo uporabljali za zdravljenje praktično vsega, od vnetih dlesni do tuberkuloze. Čeprav vam v nobenem od teh primerov ne bi priporočili kardamoma, je nedavna raziskava pokazala, da ima tudi antimikrobne lastnosti, zato se z njim lahko obranite zoprnih bakterij, med drugim tudi E.coli. Če ga boste dodali kavi, pa bo to vplivalo tudi na vaše družabno življenje, ker ga med drugim uporabljajo za osveževanje sape, vonj po kavi pa je sploh priljubljen.
3. Kava s čokolado
Da smo si na jasnem – nikar ne poskušajte v kavi raztopiti cele tablice čokolade. Če boste dodali malo kakava, pa nič zato.
Takole je: žlička nesladkanega kakava (iz fermentiranih semen kakavovca) ima protivnetne in antioksidantne lastnosti, ki telesu pomagajo pri zniževanju krvnega tlaka, uravnavanju holesterola in obvladovanju sladkorne bolezni tipa 2. Kot npr. domača kava mocha brez dodanega sladkorja, čeprav tudi kanček javorjevega sirupa ne bo škodil.
4. Izboljšajte okus s kokosovim oljem
Če imate radi sladko kavo, sladkor, umetne smetane ter sirupe zamenjajte za naraven tropski okus, denimo žličko kokosovega olja. Čeprav ne bo ozdravilo vseh tegob, pa bo prispevalo k vašemu zdravju – prispevalo bo k izgubi telesne teže in morda pomagalo pri preprečevanju Alzheimerjeve bolezni. Čeprav omenjene učinke še vedno raziskujejo, pa je že zaradi okusa kavi vredno dodati malce kokosovega olja, saj postane neskončno kremasta.
5. Kaj pa kava s kolagenom?
Od blogerjev na temo zdravega življenja do znanih osebnosti, vsi se navdušujejo nad kolagenom. Dodajajo ga smutijem, v domače obroke in ... uganili ste ... v kavo. Vendar nikar ne verjemite vsemu, kar pravijo o kolagenu – če ga boste malce dodali v smuti, še ne pomeni, da boste videti 30 let mlajši.
Treba je vedeti: kolagen je vitaminov polna vezivna snov med tkivom in kostmi. Pojavlja se v obliki prahu, zato jo lahko dodajate praktično kamorkoli ter s tem povečate vnos beljakovin, s katerimi boste lažje začeli dan. Poleg tega naj bi kožo ohranjal vlažno, izboljšal bo delovanje jeter, ki jih je alkohol poškodoval, ter pripomogel k zdravim sklepom.
Če se jim želite pridružiti, poiščite znamko, ki ne bo spremenila njegovega okusa, da ne boste ob vsakem požirku vihali nosu.
6. Dodajte maslo
Ja, prav ste prebrali - maslo. Nekateri trdijo, da jim maslo daje več energije, izboljšuje možgansko aktivnost in pomaga pri izgubi telesne teže – še posebej, kadar se omenjeni posamezniki držijo keto diete.
Preverite: 10 najbolj priljubljenih diet vseh časov
Če se boste odločili, da boste jutranji kavi dodali malce masla, uporabite maslo krav, ki so uživale travo, ker vsebuje večjo količino omega-3 maščobnih kislin in vitamina K kot običajno maslo.
7. Pripravite si »ovseno« kavo
Ko vam jutranja naglica prepreči, da bi v miru pojedli zajtrk ter popili skodelico tople kave ...
Si ob odhodu od doma privoščite zajtrk in kavo: za zajtrk si v termo steklenico zlijte ovsene kosmiče s kavo. Napolnili se boste z energijo, poleg tega pa boste pojedli močan zajtrk, ker so ovseni kosmiči polni vlaknin in mineralov, npr. magnezija, cinka, mangana, selena in železa.
8. Dodajte malo ashwagandhe v prahu
Da bi bila vaša kava bolj zdrava, hkrati pa bi še vedno spominjala na kavo, ji dodajte malce ashwagandhe v prahu. Lahko jo zmešate tudi s cimetom in kokosovim oljem, ker ima precej močan okus, a nekateri ljudje prisegajo nanjo.
Čeprav se uporablja pretežno v ajurvedski medicini, jo tudi običajni strokovnjaki za zdravje vse bolj uporabljajo, opazili pa so, da lahko pripomore pri zmanjševanju stresa in poveča fizično vzdržljivost.
9. Kava za pogumne
Začiniti svoj jutranji obred. V kavno mešanico vnesite ščepec kajenskega popra. To ne bo le prebudilo vaših brbončic, ampak vas bo napolnilo s hranilnimi snovmi.
Kajenski poper so Indijanci v medicini na tisoče let uporabljali za lajšanje želodčnih težav in težav s krvnim obtokom. Nedavne raziskave pa so pokazale, da lahko lajša tudi glavobol, izboljšuje prebavo in preprečuje bolezni srca. Ljubiteljem kave in začinjene hrane predstavlja uresničitev sanj.
Za konec
Čeprav je dodajanje zanimivih snovi v kavo zabavno, si moramo priznati – naše shrambe niso vedno založene s kolagenskimi peptidi, trgovine v vaših koncih tudi ashwagandhe v prahu nimajo vedno pri roki in morda niste največji ljubitelj cimeta, kardamoma in kajenskega popra. Zato jutranji kavi dodajte preprosto nekaj, kar večinoma že počnemo - mleko.
Preberite še: Preproste jutranje navade, ki bodo spremenile vaš dan
Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem